MER KONTROLL: Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg har lært av Google, og vil gi brukerne mer kontroll over hva de deler med hvem. Foto: SCANPIX
MER KONTROLL: Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg har lært av Google, og vil gi brukerne mer kontroll over hva de deler med hvem. Foto: SCANPIXVis mer

Slik hjelper Facebook deg å skjule festbildene for svigermor

Innfører smarte vennelister.

(Dagbladet): Da Google lanserte sin sosiale plattform, Google +, var en av de største nyhetene noe Google kalte «kretser», en løsning som som lar brukerene gruppere venner og kontakter på en enkel måte, slik at man ikke trenger dele alt med alle. En krets for familie, en for kolleger, en for gamle venner, og så videre.

Nå kommer Facebook etter.

Facebooks «smarte vennelister» adresserer en svakhet ved Googles løsning: At man manuelt må dra venner inn i de ulike kretsene, noe som fort kan bli en uoverkommelig oppgave for dem som har bygget seg et stort nettverk på nett.

I den nye Facebook-løsninga sorteres vennene dine automatisk, basert på opplysninger i din brukerprofil om skole, jobb, bosted, spesielle interesser og annet.

At Facebook har jobbet med et svar på Googles sorteringstilbud, er ingen nyhet. Konseptet er allerede rullet ut overfor en mindre gruppe brukere, men nå får alle det.

Ifølge Associated Press skal den nye funksjonen bli tilgjengelig for alle i dag.

På sin blogg skriver Facebook at den nye funksjonaliteten har tre hovedelementer: Smarte lister som opprettes automatisk, nære venner- og bekjente-lister, sortert etter hvem du har mest kontakt med på Facebook og andre parametre som knytter dere sammen, og forbedrede venneforslag.

Den nye funksjonaliteten kan sees som en del av Facebooks offensiv for å gi brukerne bedre kontroll med hvordan informasjon deles. Den nye godkjenningsfunksjonen for tagging i bilder er et annet eksempel.

Hvor smarte de nye funksjonene er i praktisk bruk, gjenstår selvsagt å se.

SMARTE VENNELISTER: Facebooks nye listefunksjon sorterer vennene dine automatisk i lister. Hvor smart sorteringen er i praksis, gjenstår å se. Skjermbilde: Facebook
SMARTE VENNELISTER: Facebooks nye listefunksjon sorterer vennene dine automatisk i lister. Hvor smart sorteringen er i praksis, gjenstår å se. Skjermbilde: Facebook Vis mer