SACCOSEKK OG TENNISSOKKER: I morgen åpner Folkemuseets utstilling om 80-tallet. Alle foto: Anne-Lise Reinsfelt/Norsk Folkemuseum
SACCOSEKK OG TENNISSOKKER: I morgen åpner Folkemuseets utstilling om 80-tallet. Alle foto: Anne-Lise Reinsfelt/Norsk FolkemuseumVis mer

Slik husker vi 80-tallet

Tennissokker, skulderputer og stressless er tema for Folkemuseets nye utstilling.

(Dagbladet.no): I morgen inviterer Norsk folkemuseum til 80-tallsfest.

Anledningen er åpningen av museets nye sommerutstilling med mote, musikk, film, teknologi, mat og interiør fra det kanskje mest forhatte tiåret i nyere historie.

- Hvorfor ikke 80-tallet, sa direktøren vår. Så vi begynte å sjekke samlingene på museet, men det var veldig lite å finne. Da satte vi i gang en storstilt etterlysning, og vi fikk veldig god respons fra folk flest! Alle har en hemmelig åttitallsdrøm. Vi har lyst til at folk skal få lyst til å leve ut drømmen, sier informasjonsleder Paal Mork ved Norsk folkemuseum.

- Motsetningsfylt tiår
- Det var lov å ha det gøy på åttitallet. Før hadde samfunnet vært mye mer regulert, men på åttitallet med økonomien friere, man fikk følelsen av at det var penger nok til alle, det var lov å være homse, det begynte å bli åpne butikker på kveldstid, og vi følte oss generelt veldig kule, sier en svært entusiastisk informasjonsleder.

FESTANTREKK: Skulderputer og oppbretta ermer på dressjakkene.
FESTANTREKK: Skulderputer og oppbretta ermer på dressjakkene. Vis mer

Og det er nettopp det personlig og det subjektive ved åttitallet som Folkemuseet har tatt tak i.  

- Denne utstillingen er ikke Historie med stor h, men derimot subjektive minner fra tiåret. 80-tallet er mer motsetningsfylt enn andre tiår. Det var pusete og rosa, men også sint og svart, med både jappetid og en sterk miljøbevegelse, forklarer leder for museets forskning- og utstillingsseksjonen, Morten Bing.

Tause finansfolk
Musiker Lars Lillo Stenberg, finansminister Kristin Halvorsen, miljøforkjemper Frederic Hauge, Dagbladet-redaktør Anne Aasheim og «Midt i smørøyet»-programleder Sidra Khawar har alle skrevet om hvordan de husker åttitallet (se faktaboks).

FERDIGMAT: Toros kosegryter var svært populære. Også McDonalds og 7Eleven gjorde storinnrykk på 80-tallet.
FERDIGMAT: Toros kosegryter var svært populære. Også McDonalds og 7Eleven gjorde storinnrykk på 80-tallet. Vis mer

- Vi skulle gjerne hatt en fra næringslivet også, men de vil visst ikke snakke så mye om det tiåret, sier Bing.

Kommersialisering av barneleker
- Veldig mye av den teknologien som vi er opptatt av i dag, begynte å komme den gangen. CD-spilleren begynte å gjøre sitt inntog på åttitallet, folk kunne låne VHS moviebox'er på filmsjappa, og med Commodore 64 og IBMs pc'er kom datamaskinen inn i folks hjem, sier Bing.

- I barnekulturen ser vi en kommersialisering av leken. Det skyldtes det fjerne faktum at Ronald Reagan fjernet tidsbegrensningene på barne-tv, noe som fikk leketøysprodusentene til å satse stort. Samtidig ser vi også en rekke ansvarsfulle og oppdragende leker.

DUNJAKKE: Og lappede bukser.
DUNJAKKE: Og lappede bukser. Vis mer

For mange er det imidlertid musikken som satte dypest spor fra åttitallet.

- Vi gjorde en opptelling av hvilke musikere folk husket. Det var Michael Jackson som de fleste mintes, og Madonna og Bruce Springsteen. De eneste norske som snek seg inn var a-ha. Og så Bobbysocks da, men det virket det ikke som om folk husket med like stor glede, sier Mork.

Fryktet «1984»
- Da vi gikk inn i åttitallet, var vi veldig redd for Orwells samfunnsvisjon, med storebror som ser deg. Og så ble det bra gøy, før det plutselig tok slutt igjen og åttitallet ble litt teit. Men nå begynner vi å se åttitallet som historie, tilføyer Mork.

TYPISK: Tv-krok med stressless og skinnsofa.
TYPISK: Tv-krok med stressless og skinnsofa. Vis mer

Også tidligere har Folkemuseet forsøkt seg med en utstilling om det forhatte tiåret, uten hell.

- Vi forsøkte oss med noe liknende på Maihaugen i 1998, men det var altfor tidlig. Nå har vi større avstand og litt perspektiv til tiåret, tror Bing.

- Samtidig er det viktig å holde denne utstillingen fordi ting forsvinner så fort. Vi har hundre tusen gjenstander fra 1700- og 1800-tallet her, men nesten ingenting fra 1980-tallet.

Hva er dine beste — og verste — minner fra åttitallet? Diskuter i kommentarfeltet under!