Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik husker vi Clarence Clemons

Se Clarence-spillelista til Dagbladets musikksjef.

HYLLES PÅ HJEMMEBANE: Clarence Clemons hedres på plakaten utenfor Bruce Springsteen og E Street Bands hjemmebane, rockeklubben The Stone Pony i Asbury Park, New Jersey. Foto: Julio Cortez/AP/Scanpix
HYLLES PÅ HJEMMEBANE: Clarence Clemons hedres på plakaten utenfor Bruce Springsteen og E Street Bands hjemmebane, rockeklubben The Stone Pony i Asbury Park, New Jersey. Foto: Julio Cortez/AP/Scanpix Vis mer

Saksofonisten Clarence Clemons døde natt til søndag etter å ha fått et slag tidligere i uka.

Han hadde vært ved skrantende helse i mange år, men holdt likevel stand ved Bruce Springsteens høyre side helt til den siste turneen med The E Street Band i 2009.

Mytene om Springsteens første møte med «The Big Man» er udødeliggjort i «Tenth Avenue Freeze-Out» på albumet «Born To Run» (1975).

Forholdet dem i mellom ble ikonisert på omslaget av det samme albumet, hvor Springsteen jovialt lener seg på sin omfangsrike bandkompis og seremonielt viktige scenesidekick.

Clarence Clemons preget E Street-soundet kraftig gjennom 70-tallet. Saksofonen var en viktig komponent i Springsteens beigefargede rock'n'soul-ambisjon, og det dannet skole: Hør bare på hvordan Åge Aleksandersen modellerte sitt eget Sambandet etter E Street-modell, med Bjørn Røstad i rollen som Clarence Clemons, på album som «Dains Me Dæ» og «Levva Livet».

Etter hvert som E Street-soundet ble hvitere og mindre soulpreget, ble det også mindre plass til Clemons i lydbildet, selv om Springsteen i senere år, som på «Magic», ryddet plass til Clarence igjen.

RADARPAR: Clarence og Bruce sammen på scenen i 2008. Foto: AP/Scanpix
RADARPAR: Clarence og Bruce sammen på scenen i 2008. Foto: AP/Scanpix Vis mer

«Darkness On The Edge Of Town», et album preget av country- og punkinfluenser, slet Springsteen med å finne rom for saksofonen, men til gjengjeld er den slående effektiv der den dukker opp, som på «Badlands». Og på «Bobby Jean», som egentlig er låten hvor Bruce Springsteen hyller sin andre viktigte våpendrager Little Steven, er det saksofonen som får lov til sprenge ut de varmeste følelsene.

Spillelista har hatt som mål å fange «bromance»-forholdet mellom Bruce og Clarence, vise hvordan saksofonistens rolle i E Street Band ble kraftig forsterket i konsertsammenheng, og også hvordan hans musikalske rolle i E Street-soundet endret karakter gjennom 70- og 80-tallet.

BIG MAN ER BORTE: Bilder, lys og blomster utenfor The Stone Pony i Asbury Park i går. Foto: AP/Scanpix
BIG MAN ER BORTE: Bilder, lys og blomster utenfor The Stone Pony i Asbury Park i går. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Som bonusspor ligger Clarence' egen solohit, duetten «You're A Friend Of Mine» med Jackson Browne.

Ha det bra, Big Man.