Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Slik juler du opp en svenske ved hjelp av onde T-banetanker

Og Dagbladet er verdens beste papiravis på strekningen Majorstuen til Hasle.

SVENSKEN UTSLÅTT: Slik så svensken ut etter en omgang med tenkende juling. Stillhet koster. Foto: Tom Stalsberg
SVENSKEN UTSLÅTT: Slik så svensken ut etter en omgang med tenkende juling. Stillhet koster. Foto: Tom Stalsberg Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi var rundt 25 mennesker i samme vogn, retning østover i duskregnets årstid. Mennesker i alle fasonger, aldre, kjønn, legning, rynker, klær, sminke, opprinnelse og bestemmelsessted. I samme vogn en morgen, det var i går. Noe av. Noen på. Fra Majorstuen til Hasle, T-bane 5, endestasjon Vestli. Denne passasjer hadde som vanlig Dagbladet, innkjøpt til 35 kroner, under armen. #blytungt.

Papiravis under armen viser at man er av typen på vei inn til utskuffen. En rask vareopptelling i vogna viste at ingen andre satt med en papiravis foran seg. Fem personer med propper i ørene eller høretelefoner som vi sa og sier. Et eldre par snakket faktisk sammen, Ti stykker stirret ned i en mobiltelefon, en mann sto midt i vogna og tittet ut av vinduet, ut i T-bane-mørket. To damer med pappkopper kaffe og egne tanker. #korrekturavdeling.

Nesten helt stille, men så kom det på en ung svenske i dress snakkende i mobiltelefonen, han snakket høyt om sitt viktige arbeid. Rett ved Jernbanetorget var stemmen hans så høy at papiravismannen fikk nok. Nappet mobilen ut av hånda hans, pælmet den hardt i gulvet. Han ble forbannet, men svensker kan fikes opp, og før Tøyen lå han i bikkjering, ropende på morsan.

Nei da, ingenting skjedde, men vårt feltarbeid innenfor akutt sosialantropologi er en fin måte å få tida til å gå på. Stillhet i ei T-banevogn er selvsagt for mye forlangt, men det må da være mulig å snakke litt lavere? Hva sier du? Stillhetens nye guru, Erling Kagge som er ute med boka «Stillhet i støyens tid – gleden ved å stenge verden ute.»

Er stillhet den nye olja (der kom den igjen)? Er stillhet den nye luksus? Kan vi kjøpe oss stillhetskvoter fra andre land? Kan vi by opp stillheten til en taus tango? Kan stillheten råde på Stortinget, i sosial medier og nettaviser? Kan vi lære oss å holde mer kjeft?

Okke som, da vi gikk av sørget vi for at vår avis ble liggende i setet slik at kanskje noen andre også leser Dagbladet – kanskje verdens beste avis på strekningen Majorstuen-Hasle, en morgen i oktober. #støttrødekorssøndag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!