NÅ KAN DU DRA RETT PÅ BULBASAUR-JAKT: Et nytt kart viser deg hvor de forskjellige Pokémonene befinner seg i Oslo. Det er en robot som har gjort observasjonene, og dataen blir framvist som et varmekart. Foto:Fayed El-Geziry/NurPhoto, NTB scanpix
NÅ KAN DU DRA RETT PÅ BULBASAUR-JAKT: Et nytt kart viser deg hvor de forskjellige Pokémonene befinner seg i Oslo. Det er en robot som har gjort observasjonene, og dataen blir framvist som et varmekart. Foto:Fayed El-Geziry/NurPhoto, NTB scanpixVis mer

Slik kan du fange alle Pokémonene i Oslo

Interaktivt kart viser deg hvor du kan fange dem alle. 

(Dagbladet): De første ukene for mobilspillet Pokémon Go har vært eventyrlige. Spillet, som er laget av selskapet Niantic Labs, ble tilgjengelig for norske spillere den 17. juli. Noen hadde likevel jukset seg til spillet før lanseringa.

Tusenvis løper derfor nå rundt i det ganske land på jakt etter Pikachu, Charmander og de andre monstrene vi husker fra den første Pokémon-generasjonen.

Men hvor finner man egentlig alle sammen? Det har Martin Gammelsæter i konsulteringsselskapet Blank bestemt seg for å gjøre noe med.

Han har laget kartet PokéNav, som viser hvor de forskjellige vesnene frekventerer oftest.

Laget av robot

Kartet, som for øvrig bare viser Pokémon i Oslo og omegn, vises som et tradisjonelt varmekart.

Der det er rødt er det høy frekvens av Pokémon, mens blått tilsvarer at det er få der. Kartet fungerer på den måten at du selv velger hvilken Pokémon du er på jakt etter i menyen til venstre, og dermed lokalisasjonen dens på kartet.

Man kan for eksempel se at Pikachu er å finne flere steder i Oslo, men frekventerer mest i og ved Tøyenparken.

Saken fortsetter under bildet.

HER FINNER DU CHARMANDER: Ett eksempel på hvordan kartet fungerer. De rødeste områdene er det det er oppdaget høyest frekvens av Pokémonen Charmander, mens de blå punktene står for enkeltspottinger. Skjermdump: PokéNav
HER FINNER DU CHARMANDER: Ett eksempel på hvordan kartet fungerer. De rødeste områdene er det det er oppdaget høyest frekvens av Pokémonen Charmander, mens de blå punktene står for enkeltspottinger. Skjermdump: PokéNav Vis mer

På kartets informasjonside står det opplyst at det består av to komponenter - en robot og ei nettside. Roboten velger seg et tilfeldig punkt innenfor et allerede definert område, og «drar dit». Derfra rapporterer den om hvilke Pokémon som finnes i området og reiser videre til et annet punkt.

Ifølge Gammelsæter har roboten besøkt over 160 000 steder i Oslo og observert over 55 000 Pokémon.

- Roboten later som den er appen. Fra Niantic sin side ser det ut som jeg er en vanlig spiller, men det er fare for at de oppdager det etter hvert, sier han til Dagbladet.

Ifølge kartet finner du for eksempel start-Pokémonene Charmander ved Kuba-parken og på Disen, Bulbasaur på Vettakollen og Sørenga, mens Squirtle finnes i Frognerparken og ved Paradisbukta.

- God respons

Det opplyses derimot om at datagrunnlaget kan være litt tynt, og at kartet bør tas med en klype salt.

PIKACHU-TRIKS: Pokémon GO er et populært spill, og en av de mest populære i pokémonverden er Pikachu. Her er trikset som lar deg begynne med Pikachu, istedenfor Squirtle, Charmander eller Bulbasar. Video: Herman Borgstrøm / Dagbladet. Vis mer

Skal vi imidlertid velge å tro kartet, er det figurene Drowzee, Eevee og Magikarp man har best sjanse til å fange i Oslo, da disse frekventerer mest på kartet.

Skal du derimot ha tak i en sjelden en som Gengar, må du kanskje smøre deg med tålmodighet. Denne er nemlig bare observert tre ganger.

Gammelsæter sier han har fått positive tilbakemeldinger på kartet, og at han ønsker å utvide.

- Jeg har fått god respons, og det har allerede tikket inn noen e-poster fra folk som spør om jeg kan lage dette for deres by. Skal jeg klare det må jeg nok lage flere roboter, men jeg har lyst til å få det til, forteller han.

Mange hendelser

Pokémon Go, som blander GPS-teknologi og virtuell virkelighet, har siden det ble sluppet nylig, fått massiv oppmerksomhet i mediene.

Noe skyldes spillets voldsomme popularitet, men også det faktum at flere Pokémon-spillere har gjort likfunn mens de har vært ute og spilt.

I forrige uke fant en 49 år gammel mann på Pokémon-jakt et lik i en kanal i Odense i Danmark, og uka før det fant en 19-åring fra Wyoming en død kropp da hun var ute for å spille.

Pokémon GO går for tiden som en farsott over hele verden, og har både ført til økonomisk vekst og fysiske skader. Flere norske sykehus har til og med sett seg nødt til å advare mot bruk av spillet.

Siden lansering har spillet ført med seg mye rart. Du kan lese Dagbladets samlesak over de villeste Pokémon Go-historiene her.

Populært: NTB Scanpix / Reuters Vis mer