De siste ukene har det dukket opp så mange spontane initiativ at vi som jobber faglig med dette feltet knapt kan følge med, skriver Norsk Folkehjelp og har laget en liste med ting man kan gjøre for å hjelpe i flyktninger. Foto: NTB Scanpix
De siste ukene har det dukket opp så mange spontane initiativ at vi som jobber faglig med dette feltet knapt kan følge med, skriver Norsk Folkehjelp og har laget en liste med ting man kan gjøre for å hjelpe i flyktninger. Foto: NTB ScanpixVis mer

Slik kan du hjelpe

Det er mange ting du som privatperson kan gjøre for å hjelpe flyktninger i verden og her hjemme i Norge. Her er en oversikt over noen av dem.

Meninger

Den siste tiden har Europa og Norge virkelig merket at vi er inne i den største flyktningkatastrofen siden 2. verdenskrig. Sterke bilder av flyktninger som ankommer Europa etter dramatisk flukt over Middelhavet har opprørt mange. De aller fleste av dem som kommer er mennesker som søker beskyttelse fra krig, vold, forfølgelse og undertrykking. En tredjedel av flyktningene som kommer over Middelhavet er syrere, og de nest største gruppene er eritreere og afghanere.

Ifølge Utlendingsdirektoratet søkte 2313 mennesker asyl i Norge i august, mer enn en dobling fra samme måned i 2014. Fra 1. januar til 31. august i år hadde UDI registrert 8336 asylsøkere til landet. På grunn av knappe ressurser opplever nyankomne asylsøkere at de må vente flere dager på å bli registrert og at de må sove på gulvet uten madrass og klare seg med et minimum av mat. De fleste har lite eller ingenting med seg fra hjemlandet.

Vi i Norsk Folkehjelp har sett et enormt engasjement hos frivillige som ønsker å hjelpe flyktningene som søker beskyttelse her hos oss. Privatpersoner organiserer seg i grupper og donerer leker, klær og mat. De siste ukene har det dukket opp så mange spontane initiativ at vi som jobber faglig med dette feltet knapt kan følge med. Norsk Folkehjelp driver åtte asylmottak som allerede har mottatt så mye klær og leker at det holder for en stund framover. Dette er et fantastisk uttrykk for solidaritet og medmenneskelighet som vi er svært takknemlige for. Vi håper at folk fortsetter å engasjere seg gjennom omsorg og omtanke, økonomiske bidrag og politisk påvirkning. Det er mange ting du som privatperson kan gjøre for å hjelpe flyktninger i verden og her hjemme i Norge. Her er en liste over noen av dem:

1. Gi penger Norsk Folkehjelp har partnerorganisasjoner som hjelper flyktninger i Syria og nærområdene. Det er her de fleste av flyktningene befinner seg, og det er et enormt behov for hjelp. Les mer om Norsk Folkehjelps humanitære innsats her.
•Send SMS «flukt» til 2160 (200kr) •Gi et enkeltbeløp •Konto: 5005.14.00000 •Start din egen innsamling for flyktninger
•Se flere muligheter for å bidra   2. Gi av din tid Engasjer deg for flyktninger der du bor! Norsk Folkehjelp driver 8 asylmottak rundt om i landet, og har mange ulike lokale tiltak og aktiviteter som hvert enkelt lokallag har oversikt over. Noen eksempler på tiltak er å organisere turer i nærområdet for beboere på asylmottak, arrangere språk-kafé eller invitere barn som bor på mottak til aktiviteter sammen med barna i lokalmiljøet. Ta kontakt med vår frivillighetskoordinator på frivillig@npaid.org så blir du hjulpet videre i prosessen. Av sikkerhetshensyn må du vise politiattest hvis du skal jobbe som frivillig i mottak. Vi har sett fantastisk engasjement for flyktninger i Norge og mange vil donere klær, mat og lignende. Tilbakemeldingen vi får fra våre mottak er at de nå ikke har behov for flere ting, men at vi gjerne vil ha kontakt med folk som vil bidra med tid og engasjement.

3. Bruk stemmeretten Stem på et parti i som ønsker å ta imot flere flyktninger til din kommune. Ta opp temaet med ordførerkandidater i valgkampen, og be dem være klare på hvor de står med tanke på bosetting av flyktninger.

4. Engasjer deg politisk Du kan også engasjere deg politisk for å oppfordre myndighetene til å ta bedre vare på flyktninger og asylsøkere i Norge. Norsk Folkehjelp er en av organisasjonene som jobber politisk og praktisk med å bedre forholdene for flyktninger og asylsøkere. Bli medlem i Norsk Folkehjelp ved å sende sms «NF medlem» til 2160 (300kr), eller klikk her. Vår samfunnspolitiske ungdomsorganisasjon Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom engasjerer seg også i denne saken, bli medlem ved å sende sms «solung» til 2160 (175kr).

5. Bidra med husrom Hvis du har ekstra plass og kan huse en flyktning eller asylsøker, ta kontakt med din kommune og spør etter flyktningtjenesten eller flyktningkonsulent. Det er kommunen som koordinerer bosettingen, og de jobber med å få full oversikt over hvilke muligheter som finnes i deres kommune. Kommunen er først og fremst ute etter langsiktige botilbud for flyktninger, for eksempel utleieleiligheter.

6. Spre ordet Del denne informasjonen med så mange du kan. Spre artikler på sosiale medier, oppfordre venner og familie til å engasjere seg. Vær med på å bekjempe fordommer og feilinformasjon om flyktninger og asylsøkere. De er helt vanlige mennesker i en svært uvanlig og vanskelig situasjon.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.