DEBATT

Slik kan du redusere ditt plastforbruk

8 millioner tonn plast havner i havet hvert år hvor det forurenser og skaper lidelser og død for millioner av dyr. Det kan du heldigvis være med på å redusere.

ELV AV PLAST: En plastfylt elv i Manila på Filippinene, fotografert i januar i fjor. Ifølge en rapport fra World Economic Forum vil mengden plast i havet vært større enn mengden fisk innen 2050, hvis utviklingen fortsetter som i dag. Foto: AFP PHOTO / NOEL CELIS
ELV AV PLAST: En plastfylt elv i Manila på Filippinene, fotografert i januar i fjor. Ifølge en rapport fra World Economic Forum vil mengden plast i havet vært større enn mengden fisk innen 2050, hvis utviklingen fortsetter som i dag. Foto: AFP PHOTO / NOEL CELIS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Plast er lite nedbrytbart. Det betyr at det aldri blir helt borte når det havner i naturen og havet. Der smuldrer det nemlig opp over noen hundre år før det blir til mikroplast og ender opp i vår egen matkjede.

All plast kan også inneholde miljøgifter eller ta til seg ulike miljøgifter som igjen frigjøres i naturen eller i dyrene som forveksler plast med mat. Dyr vet nemlig ikke at plast ikke kan spises eller fordøyes. Når undersøkelser så viser at vi som er sjømatspisere i snitt får i seg 11 000 mikroplastbiter i året, så vet vi også at både mikroplasten og miljøgiften i siste ledd ender opp i oss mennesker. Det kan bli en urovekkende vond sirkel av konsekvenser langt inn i fremtiden, hvis vi fortsetter som i dag. En fremtid hvor alt liv potensielt kan inneholde plast med de miljøgifter som følger med.

Det er ikke bare ryddeaksjoner, næringsliv og politiske vedtak som kan gjøre noe med mikroplastproblematikken. For å redusere problemet på sikt må vi ta fatt i problemet ved roten og det er uten tvil at vi generelt må redusere forbruket av plast og handlinger som kan føre til mikroplastutslipp. Både i næringssammenheng og hos forbrukeren. Ellers vil det om vi fortsetter som i dag, være mer plast enn fisk i havet i 2050, viser en rapport fra World Economic Forum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer