DEBATT

Symptomer på hjerneslag

Slik kan du unngå at hjerneslag gir dødelig utfall

Om lag 40 nordmenn rammes hver dag. Vær forberedt på symptomene og ring 113. Det vil være ditt livs beste investering.

RÅD: Ring 113 når symptomene på hjerneslag kommer. Det kan være ditt livs investering for både deg selv og den du er sammen med. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
RÅD: Ring 113 når symptomene på hjerneslag kommer. Det kan være ditt livs investering for både deg selv og den du er sammen med. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tiden du bruker på å bli bevisst på noen få symptomer og tall, kan være din beste investering noensinne. Både for deg selv, dine nærmeste og mennesker du møter senere i livet.

Anne Hege Aamodt
Anne Hege Aamodt Vis mer
Ola Yttre
Ola Yttre Vis mer
Tommy Skar
Tommy Skar Vis mer

Ingen er forberedt på et hjerneslag. Det skjer ved en plutselig forstyrrelse i deler av hjernens blodforsyning, som skyldes enten blodpropp (hjerneinfarkt) eller en blødning.

Om lag 40 nordmenn rammes hver dag. I Norge er hjerneslag den tredje hyppigste dødsårsaken, og den hyppigste årsaken til innleggelse i sykehjem. Det er også den hyppigste årsaken til funksjonshemming som man ikke er født med. I tillegg er hjerneslag en viktig årsak til utvikling av kognitiv svikt.

Hva er symptomene på hjerneslag?

Selv om man ikke kan være forberedt på et hjerneslag, kan man være forberedt på å gjenkjenne symptomene når det kommer.

Symptomene kommer brått, og er som oftest:

  1. halvsidig nedsatt kraft i arm / bein
  2. talevansker (problemer med å snakke eller forstå enkle ord / setninger), eller
  3. ansiktsskjevhet.

Husker du disse symptomene, omfatter de over 80 prosent av tilfellene. Men det kan også forekomme andre symptomer som du bør være bevisst på:

Nummenhet i en kroppshalvdel, synsforstyrrelser (for eksempel tap av sidesyn, dobbeltsyn eller blindhet på ett øye), nedsatt balanse eller koordinasjon eller plutselig innsettende, eksplosjonsaktig hodepine som fører til at man umiddelbart avbryter aktiviteten man holder på med.

En viktig huskeregel når det gjelder slagsymptomer, er at de inntreffer plutselig og uventet med tap av en eller flere kroppsfunksjoner. Da skal du alltid ringe 113, selv om du er usikker. Risikoen for å gjøre en feilvurdering selv er stor, risikoen ved å slå feilalarm er null.

For snart fire år siden falt 53-åringen Arild Hagen fra Langhus i Ski om da han stod på kjøkkenet og smurte matpakke til sønnen Emil. Men Emil, som da var åtte år, gjorde det som vi alle skal gjøre i slike situasjoner, men ikke alltid gjør: Han ringte straks 113. Emil er helten min, har Arild sagt. Han er så smertelig klar over at uten sønnen hadde utfallet blitt et annet.

Dersom du har mistanke om at du selv eller den du er sammen med har fått hjerneslag, kan den som er rammet forsøke å gjennomføre disse handlingene: Snakke tydelig, vise tennene og løfte armene. Er en eller flere av disse handlingene vanskelig å utføre, kan det være tegn på hjerneslag. Da er det bare en ting å gjøre: Ring 113!

En tidligere studie utført av overlege Kashif Faiz ved Ahus viste at bare rundt 15 prosent av dem som ble lagt inn på sykehus med hjerneslag hadde kunnskap om symptomer og risikofaktorer før de ble syke.

LHL Hjerneslag stilte i fjor spørsmål om hva er det viktigste du kan gjøre ved mistanke om hjerneslag. Selv om flere svarte å ringe 113, var det dessverre mange som også nevnte andre tiltak som de vil gjøre før de eventuelt ringer AMK. Da går viktig tid tapt.

Fortsatt kommer halvparten av de som rammes av hjerneslag for sent for effektiv akuttbehandling. En stor del av denne forsinkelsen skyldes at man ikke ringer 113 umiddelbart. Det må vi gjøre noe med!

Helsedirektoratets informasjonskampanje om hjerneslagsymptomer som lanseres i disse dager vil være et viktig steg på veien for at flere som rammes av hjerneslag får effektiv akuttbehandling og at behandlingen startes raskere.

Rask diagnostisering og behandling ved akutt hjerneslag er svært avgjørende for utfallet. Det som skjer i løpet av den første timen påvirker i stor grad resultatet av behandlingen og hvordan hjernen vil fungere på sikt. Mange venter for å se om plagene går over eller de vil vente til fastlegen har tid. Det har man ikke tid til!

Ved akutt hjerneslag går så mye som 2 millioner hjerneceller tapt i minuttet. Hvert eneste minutt fram til behandling teller. Med de store framskrittene som har vært innen akuttbehandling de senere årene er det mye å hente på å komme raskt inn på sykehus.

Blodproppløsende medisin kan gis innen 4 1/2 timer etter symptomdebut, men effekten er mye sterkere i starten enn mot slutten av dette tidsvinduet. For de som har store blodpropper kan også en helt ny type behandling med «blodproppfisking» inni hjernekaret være en mulighet, men da må det også igangsettes raskt. Også ved hjerneblødning er det helt avgjørende at man kommer raskt inn på sykehuset for at blødningen begrenses.

I 90 prosent av tilfellene er det noen som er rundt den som får hjerneslag som ringer 113. Selv om hjerneslag i 80 prosent av tilfellene rammer noen som er over 65 år, så kan man få det uavhengig av alder. Kunnskap om symptomer på hjerneslag har derfor ikke 18 års aldersgrense, til tross for alvoret.

Vi har allerede fortalt hva Emil gjorde. En gruppe i New York har utviklet «Hip Hop Stroke» som bruker både hiphop-musikk og multimediautstyr med tegneserier og video for å lære skoleelever i femte og sjette klasse om hjerneslag.

Studien viste at kunnskapene holdt seg da de ble testet 15 måneder etter intervensjonen. I en annen amerikansk studie fikk ni- og tiåringer gjennomgått en kortfattet instruksjon med videospill om hjerneslag på skolen som de så fikk med seg hjem og ble oppfordret til å leke med

De ble deretter testet etter syv uker. Det var signifikant forbedring både når det gjaldt kunnskap om hjerneslag, gjenkjennelse av slagsymptomer og varsling til nødnummer.

Vi – enten det er i ambulansen, på sykehuset eller i organisasjonsarbeid – møter jevnlig personer som har fått hjerneslag. Vi kan hjelpe disse på hver vår måte. Sammen jobber vi for å hjelpe dem som har blitt rammet: En enda bedre ambulansetjeneste, flere som kan få blodproppløsende medisin, bloddproppfisking, annen akuttbehandling samt bedre rehabilitering og oppfølging.

Men selv om Norge har god slagbehandling, og vi gjør det vi kan for å forebygge, behandle og følge opp, kan aldri systemene bli så gode at de redder den som kommer for sent. Den heltegjerningen er det bare du selv eller de du har rundt deg som kan gjøre!

Ring 113 når symptomene på hjerneslag kommer. Det kan være ditt livs investering for både deg selv og den du er sammen med.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer