KLASSEKAMPEN: Andreas Iversen lager tegneserien «Nobelkomiteen» i Klassekampen, han vant Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2014. Illustrasjon: Andreas Iversen
KLASSEKAMPEN: Andreas Iversen lager tegneserien «Nobelkomiteen» i Klassekampen, han vant Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2014. Illustrasjon: Andreas IversenVis mer

Slik kan du vinne Dagbladets tegneserie-konkurranse: - Det nytter ikke å være sjenert

«Lunch»-tegner Børge Lund mener selvtillit er et nøkkelord for hans yrkesgruppe. Nå kan du gå i Børges fotspor: Kast deg ut i det, og delta i Dagbladets tegneseriekonkurranse!  

(Dagbladet): - Teksten må være lesbar, det er et viktig råd fra meg, sier Børge Lund til Dagbladet.

Lund sitter i juryen i Dagbladets tegneseriekonkurranse, og er mannen bak tegneserien «Lunch».

«Innleveringsfristen i tegneseriekonkurransen er 15. september 2016.»

Dersom du har en knallgod sterk og morsomme ideer som bare venter på et publikum, er kanskje du Dagbladets nye serietegner.

I vår tegneseriekonkurranse leter vi etter den neste tegneseriestripa som skal begeistre, irritere og slå opp latterdøra for våre lesere.

Innsendingsfristen er 15. september, og vinneren får fire måneders publisering i Dagbladet og 30 000 kroner.

Vi er på jakt etter en eller flere serieskapere som kan gå i fotsporene til suksesser som «Pondus», «Nemi» og «Lunch».

«Lunch»

Børge Lund deltok i konkurransen selv i 2007. Da nådde han ikke helt opp, men forteller at deltakelsen og tilbakemeldingene var ett godt dytt i ryggen.

I JURYEN: Børge Lund deltok i Dagbladets tengeseriekonkurranse i 2007. Siden det har han gjort tegneserier til et levebrød. Han sitter i årets jury. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
I JURYEN: Børge Lund deltok i Dagbladets tengeseriekonkurranse i 2007. Siden det har han gjort tegneserier til et levebrød. Han sitter i årets jury. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

- Jeg fikk et sunt og realistisk press på å levere, noe som var en veldig fin mulighet til å få testet meg selv, sier Lund.


Han understreker at det skal selvtillit til for å bli en god serietegner.

- Det er viktig at du tåler at folk ser det du tegner. Det nytter ikke å være sjenert, det du tegner må egentlig tåle offentligheten, sier han.

Som jurymedlem vet han hva han er på jakt etter når han ser det.

-Jeg ser etter noe som er umiddelbart catchy. Noe som man forstår og som fanger oppmerksomheten med en gang, sier Lund.

I tillegg ser han etter en fin strek.

- Jeg fanges jo selvsagt av fine tegninger, som drar meg inn, sier Lund.

Vurdert av fagfolk

Andreas Iversen er skaperen av «Generation Lost», som i 2014 klatret helt til topps i Dagbladets seriekonkurranse.

Sammen med Anders Bortne leverer Iversen stripa «Nobelkomiteen» til Klassekampen seks ganger i uka.

- Å vinne Dagbladets seriekonkurranse gjorde tegningen mer til en jobb for meg, og ga meg rutiner jeg virkelig har bruk for nå, sier Iversen.

VINNER 2014:«Generation Lost» handler om ungdom som skal realisere seg selv. Selv om serien ikke er selvbiografisk finnes det noen likheter, forteller Iversen. FOTO: Caroline Larsen/Privat
VINNER 2014:«Generation Lost» handler om ungdom som skal realisere seg selv. Selv om serien ikke er selvbiografisk finnes det noen likheter, forteller Iversen. FOTO: Caroline Larsen/Privat Vis mer

Han hadde prøvd seg i flere tegneseriekonkurranser før han gikk til topps i 2014.

-Jeg hadde nok funnet fram til et univers som kunne bygges mer ut med«Generation Lost», det er et univers som ligger tett opptil mitt egen verden, forklarer han videre.

Iversen legger til at det er ekstra stas at det er fagfolk han ser opp til som valgte ut hans serie som den beste.

- Det var jo mange andre gode serier med også, understreker han.

Gode historier

- Dagbladet har de beste tegneseriesidene i Norge, og en av grunnene til det, er at tegneseriekonkurransen løfter nye talenter opp i lyset, sier juryformann og kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten.

Hun gleder seg enormt til å starte jakten på vinneren.

Frode Øverli som står bak «Pondus»-suksessen skal også være med å bestemme hvem som karrer til seg uvurderlig serieplass i Dagbladet og på dagbladet.no.

I JURYEN: Frode Øverli er mannen bak «Pondus»-stripene. Han mener manuset er vel så viktig som tegningene i en serie.   FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
I JURYEN: Frode Øverli er mannen bak «Pondus»-stripene. Han mener manuset er vel så viktig som tegningene i en serie.   FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

- Troverdige figurer og miljøskildringer er et must i enhver tegneserie. Du må skrive om noe du selv tror på. Ofte er manuset viktigere enn selve tegningene - fine tegninger uten et bra manus er egentlig bare trist, er et av rådene Øverli tidligere har gitt til de som ønsker å delta i konkurransen.

Riktig format

Når du skal sende in dine striper til Dagbladet er det flere ting deg er lurt å tenke på:

Stripene bør fungere godt i frittstående form, og passe fysisk inn i det etablerte stripeformatet som går i blant annet Dagbladet og tegneseriebladene.

- De fleste tegnere liker å tegne i et større format enn stripene skal trykkes. Frode Øverlis originaler er for eksempel i størrelsen 11 x 35 cm. Det viktige er at forholdet mellom høyde og bredde blir som stripene i Dagbladet. Men husk å ikke bli for detaljert og knotete om tingene dine må forminskes, råder tegneserieagent Håkon Strand.

Innleverinsfristen er 15. september 2016, for informasjon om hvor bidragene skal sendes, følg med på Dagbladet.no/tegneserie og Dagbladet tegneseriers Facebook-gruppe.

Følg med, og lykke til!