SPILLET OM TRONEN: «Game of Thrones» er ifølge en amerikansk professor en mastergrad i statsvitenskap, hvor  Cersei Lannister (til venstre) skal være fiksjonens Vladimir Putin. Foto: NTB Scanpix
SPILLET OM TRONEN: «Game of Thrones» er ifølge en amerikansk professor en mastergrad i statsvitenskap, hvor Cersei Lannister (til venstre) skal være fiksjonens Vladimir Putin. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Slik kan «Game of Thrones» lære Barack Obama å takle Krim-konflikten

Mener Vladimir Putin er virkelighetens Cersei Lannister.

(Dagbladet): Man kan lære mye om politikk ved å se på tv-serien «Game of Thrones». Det mener i alle fall Daniel Drezner, som er professor i internasjonal politikk ved Tufts University i Massachusetts.

I går holdt han et foredrag kalt «International Relations in Game of Thrones: An Analysis of the Hit Television Show's Relation to our World's Politics», der han knyttet hendelser fra den populære fantasyserien til hvordan politikk fungerer i den virkelige verden, ifølge The Duke Chronicle.

«Game of Statsvitenskap» Han mener at sesong én av «Game of Thrones» tilbyr en grunnleggende innføring i politisk idéhistorie, mens sesong to og tre utforsker temaer som maktforhold, spillteori, masseødeleggelsesvåpen og kjønnspolitikk.

- «Game of Thrones» er som å ta en master i statsvitenskap, sier Drezner til The Duke Chronicle.

Professoren mener at vanlige politiske dramaserier som «The West Wing», «House of Cards» og «Scandal» kan fokusere for mye på idealisme, og at man heller må se til sjangerserier som «Game of Thrones» for interessante politiske diskusjoner.

- Det er lettere å skape meningsfulle diskusjoner av politikk dratt ut fra sjanger-tv. For hvis man diskuterer virkelighetens politikk, blir mange ukomfortable. I «Game of Thrones» er det mange politiske retninger som resonnerer med den politikken som utøves i det 21. århundret, sier Drezner.

PROFESSOR: Daniel Drezner har også skrevet boka «Theories of International Politics and Zombies», hvor han tar for seg hvordan ulike politiske teorier hadde funket i en verden som også involverte zombier. Foto: Tufts University
PROFESSOR: Daniel Drezner har også skrevet boka «Theories of International Politics and Zombies», hvor han tar for seg hvordan ulike politiske teorier hadde funket i en verden som også involverte zombier. Foto: Tufts University Vis mer

Han trekker fram skrælingene, en nomadisk folkegruppe i fantasyserien, som libertarianere. De tror for eksempel ikke på å ha en konge eller en utpekt leder.

Vladimir Lannister Det er imidlertid ikke bare studenter som kan lære fra «Game of Thrones», ifølge den amerikanske professoren. Også USAs president Barack Obama skal kunne lære seg noen triks når det gjelder å takle den pågående Krim-konflikten.

- Vladimir Putin er virkelighetens Cersei Lannister. Maktbruk gir makt på kort sikt. USA er i prinsippet mange ganger mektigere enn Russland, det ser dessverre bare ikke slik ut i praksis. Obama må klare å gi et inntrykk av at USA fremdeles er en mektig aktør. USA vil ikke gjøre noe som eskalerer situasjonen mellom Russland og Ukraina ytterligere, men de vil heller ikke bli sett på som en passiv part i konflikten, forklarer han.

Sesong fire av den populære tv-serien basert på bøkene til forfatter George R.R. Martin har premiere den 7. april. I natt var det premierefest i New York, hvor også den norske skuespilleren Kristofer Hivju, som spiller Tormund Giantsbane, var til stede.