DEBATT

Radikale ideer:

Slik kan innvandringen økes uten folkelig motstand

Folk må kunne tjene på innvandringen om de skal støtte den.

HYR EN INNVANDRER: Mange er i dag skeptisk til innvandring, men ville det sett annerledes ut dersom alle kunne tjene penger på det? Aksel Braanen Sterri utforsker den andre ideen fra boka «Radical Markets», om hvordan vi skal kunne hyre inn innvandrere, bo med dem, og tjene penger på dem. Video: Marie Røssland / DagbladetVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Innvandring er blitt den nye konfliktlinjen i våre samfunn og frontene er harde. Den innvandringsliberale fløyen omtales som naive elitister som setter utlendinger foran sliterne i eget land. Innvandringsmotstanderne portretteres til tider som reaksjonære rasister.

Konflikten er imidlertid ingen nødvendig følge av innvandringen, men et produkt av en mislykket innvandringspolitikk. Problemet er at folk flest ikke opplever at de tjener på innvandringen, og delvis har de rett i det. Slik trenger det ikke være.

Arbeidsinnvandring kan nemlig gjøre oss alle bedre stilt. Når ressurser, om det er snakk om kapital eller arbeid, flyttes dit de kan gjøre mer nytte for seg, blir vi rikere. Å fordele kapital-ressursene bedre innad i et land var bakgrunnen for forslaget om en radikal formuesskatt, som diskutert i forrige ukes artikkel.

Grunnet en stor internasjonal innsats, er det i dag få barrierer som begrenser flyten av kapital, varer og tjenester. Og mange økonomer mener det er få gevinster å hente på å redusere tollmurene ytterligere. Barrierene for den frie flyten av arbeidskraft, er derimot betydelige. Det gjør at gevinstene som kan komme fra en bedre fordeling av arbeidskraften, i stor grad fortsatt er urealiserte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer