TØFF OG SAKLIG: Forsvarer John Christian Elden mener prinsippet om at rimelig tvil må håndheves strengt, og dermed komme tiltalt tilgode. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Slik kan Jensen reddes

Satser alt på rimelig tvil.

Kommentar

John Christian Elden innledet onsdag forsvarernes prosedyre for å få frikjent Eirik Jensen. Spesialenheten hadde da brukt halvannen dag på å beskrive en korrupt politimann som hadde medvirket til innførsel av enorme mengder narkotika. Forsvarerne kunne begynt med å tegne et bilde av en mann som siden 1981 har viet sitt liv til å bekjempe kriminelle, med fare for eget liv. Det gjorde de ikke.

Strategien forsvarerne har lagt opp er sannsynligvis langt mer effektiv. Jensens forsvarer begynte prosedyren med å fokusere på to ting: Knusktørr juss og Gjermund Cappelens manglende troverdighet.

Guro Glærum Kleppe og Jan-Egil Presthus hadde framført det som må kunne kalles en sterk og overbevisende gjennomgang av sine argumenter. Spesialenhetens prosedyre var en tydelig historie om et kriminelt samarbeid som har utviklet seg helt siden Jensen og Cappelen møttes første gang i 1993. De gikk til hardt angrep på ekspolitimannens troverdighet og brukte mye tid på å vise sammenhenger: kommunikasjon mellom de to tiltalte sett opp mot tidspunkter for innførsler og Jensens privatøkonomi.

PROSEDYRENE: Dagbladets kommentator oppsummerer aktoratets prosedyre i saken mot Eirik Jensen. Aktoratet går hardt ut mot Jensens troverdighet så langt i prosedyrene. Reporter: Trym Mogen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Kleppe sa avslutningsvis at juryen ikke trenger å være overbevist om at Jensen skal ha medvirket til mer enn én innførsel av narkotika.

- Det er nok at han gir opplysninger for å hjelpe Cappelen, sa hun og viste til de tre tekstmeldingene som ble nevnt konkret i tingrettsdommen.

I spørsmålsskriftet, som juryen fikk utdelt tirsdag, er første spørsmål om Jensen er skyldig i å ha medvirket til ulovlig innførsel av narkotika. Lagretten trenger bare å finne medvirkning bevist for minst én av de 20 innførslene i tiltalen. Kleppe understreket at juryen ikke trenger å være enige om hvilken.

Denne forståelsen av medvirkning gikk Elden til angrep på. Mye av hans prosedyre var derfor vel så mye rettet mot fagdommerne som juryen. Elden viste til en rekke juridiske kilder, og redegjorde for at forsvarerne ønsker at spørsmålsskriftet skal be juryen ta stilling til hver enkelt innførsel.

- Det er ikke slik, som aktor sier, at om Jensen ved en anledning har brutt taushetsplikten sin, eller gjort noe han ikke skulle gjøre, da kan dere svare ja. Det er feil. Det er mye mer som kreves enn det, sa han.

Ifølge Elden må Jensen både ha visst om minst en konkret innførsel på forhånd og med forsett ha bidratt til at den kunne skje.

Så hamret Elden løs på Gjermund Cappelens troverdighet. Påtalemyndigheten la i sin prosedyre vekt på hvor sammenhengende hans forklaring har vært fra første stund og i hvor liten grad han har justert den etter bevis.

Elden viste med hell at det er en sannhet med modifikasjoner. Eksemplene var både konkrete enkelthendelser og det helt store bildet.

Cappelen forklarte i avhør at Jensen alltid varslet ham når en last kunne fraktes over grensa, og at de to flere ganger satt sammen i det transporten var på vei inn i landet. Storsmugleren sier også at han har betalt politimannen 500 kroner per kilo hasj for totalt 25 til 30 tonn, opp mot 15 millioner kroner totalt.

- Et slik scenario er helt klart medvirkning, slo Elden fast.

Men det er langt unna det påtalemyndigheten argumenterer for nå. Cappelens påstander om hva Jensen har gjort har også endret seg.

Forsvarerne har en enklere jobb enn påtalemyndigheten. For å dømme Jensen, må minst sju jurymedlemmer på hvert punkt finne skylden bevist utover enhver rimelig tvil.

Eldens argumentasjon viser at forsvarerne setter alt inn på å skape tvil, og de trenger altså bare å overbevise mer enn tre jurymedlemmer for at Jensen skal bli frikjent. Det er absolutt mulig.

JENSEN: Prosedyrene i rettssaken mot Eirik Jensen har fortsatt i dag. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet / Pool Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.