Slik kan lufta gå ut av bompengeopprøret

Høyre gjør et strategisk smart grep når de tidlig åpner for samarbeid med bompenge-lista, skriver Geir Ramnefjell.

PROTEST: Oppmøtet var skralt da Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) arrangerte demonstrasjon i Oslo 1. juni. Oppslutningene i målingene viste en annen tendens. Dermed er det politiske manøvreringen igang, men hva skjer da med FNB?. Foto: NTB Scanpix
PROTEST: Oppmøtet var skralt da Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) arrangerte demonstrasjon i Oslo 1. juni. Oppslutningene i målingene viste en annen tendens. Dermed er det politiske manøvreringen igang, men hva skjer da med FNB?. Foto: NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Noen trodde kanskje hovedstaden var immun mot bompengeopprøret. Lørdag våknet Oslo-politikerne opp til virkeligheten: Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) debuterte på VGs Oslo-måling med 9,1 prosent oppslutning. Gjennombruddet var et faktum.

Det er forbausende hvor fort det politiske landskapet kan endre seg. Det tok ikke mer enn to dager før Høyre og Frp gjorde det klart at de var interessert i et samarbeid med partiet i byen. Det samme har vi allerede sett i Bergen, hvor Høyre har gjort det klart at de er villige til å samarbeide. I Stavanger har partiet sittet i bystyret med tre representanter siden 2015, der er de nærmest for veteraner å regne. FNB er i ferd med å ta steget inn i det etablerte, politiske systemet i Norge.

For FNB og deres kandidater må det være deilig å suge på karamellen. Det har vært en vår og forsommer hvor alt tilsynelatende har gått deres vei. Men høyresidens utstrakte hånd bærer også bud om at den bekymringsløse tida snart kan være er slutt.

Protestbevegelser er alltid best i starten. Da er standpunktene rene og ranke. Tiltrekningskraften og samholdet vokser i takt med gjennombruddet, og gir tro på at verden snart skal endre seg – akkurat slik en selv ser for seg. Mobiliseringen er jo så sterk. Dette går ikke an å ignorere!

Vel, så lenge protestbevegelser ikke får støtte fra over halvparten av befolkningen, så blir ikke samfunnsendringene akkurat slik en hadde tenkt. Det må inngås kompromisser, kameler må svelges. Hva skjer da?

Vi kan ta Oslo som eksempel.

Høyre i Oslo er for bompenger. De har sittet i månedsvis og forhandlet om Oslopakke 3, og vet at uten bompenger er det ikke mulig å betale for helt nødvendige oppgraderinger av infrastrukturen i Oslo. Det har de ikke tenkt til å gi opp. Folk vil ha Fornebubanen. De vil ha ny sentrumstunnell, slik at t-banenettet kan utvides og toget få flere avganger. Likevel vil de altså gjerne samarbeide med Folkeaksjonen nei til mer bompenger. Hvordan?

Det de lokker med, er et tilbud de allerede for flere uker siden ga til sine egne velgere: De vil gi gi et større rabatt-vindu for bilister på ettermiddager og tidlig kveld. I stedet for at bilistene kan passere med samme betaling innenfor en time, har Høyre og KrF i Oslo foreslått å utvide denne tida på ettermiddag/kveld fra 17-20.

FNB får et tretimersvindu på kvelden, i stedet for et vindu på én time. Det kan hende noen velgere synes det er et litt magert utbytte for proteststemmen sin.

Det er ikke sikkert dette ikke vil være nok for FNB, og at kravene deres for å godta et samarbeid vil være større. Det synliggjør likevel det åpenbare: FNB må komme til enighet med noen andre for å få gjennomslag, og de vil ikke få det akkurat som de vil.

Høyre gjør dermed et ganske smart strategisk grep når de tidlig åpner for samarbeid med FNB. Det nøytraliserer FNBs rolle som outsider i politikken. Fra nå og fram til valget vil det være relevant å vite: Hva kan Høyre og FNB bli enige om i Oslo? Forhandlingene er igang.

Det tydeliggjør at FNB ikke er en opphøyd kraft som vil velte hele det politiske spillet til de etablerte, politiske partiene. De politiske tyngdelovene gjelder også for FNB. De må ned på jorda, og forhandle på samme måte som alle de andre. Jo før velgerne blir oppmerksomme på det, jo bedre.

Høyre og Frp har selvsagt også et annet motiv for å åpne for samarbeid med FNB. De ser at det er deres eneste, realistiske vei mot byrådskontorene til høsten – både i Oslo og Bergen. Det er ikke gitt at det lykkes. Særlig i Oslo vokser MDG nesten like rekordartet som bompengemotstanderne, og gir blokken på venstresiden samme momentum. Det blir et for eller mot bompenge-valg.

Men de som startet det hele, FNB, kan ende opp som marginalisert, men høylytt parti i mindretall i fire år – eller et ansvarliggjort protestparti med begrenset gjennomslag. Det lyder kjent. Hva vil gjøre dem annerledes i velgernes øyne, enn partiet som fra før frontet bompengemotstanden – Frp? "Folkeaksjonen nei til mer bompenger kan få et kort, men stormfullt liv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.