VINNER: Forslaget «Forum Artis» til de tyske arkitektbyråene Kleihues og Schuwerk Gesellschaft von Architekten gikk til topps i konkurransen om det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen. Foto: Statsbygg.
VINNER: Forslaget «Forum Artis» til de tyske arkitektbyråene Kleihues og Schuwerk Gesellschaft von Architekten gikk til topps i konkurransen om det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen. Foto: Statsbygg.Vis mer

Slik kan Nasjonalmuseet se ut

De tre vinnerne i arkitektkonkurransen om det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen er klare.

||| Det er forslaget «Forum Artis» som gikk av med seieren i arkitektkonkurransen for det nye nasjonalmuseet på Vestbanen.

Bak forslaget står det tyske arkitektsamarbeidet Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten, som ble premiert med 400 000 kroner for forslaget.

På andreplass kom forslaget «Urban Transition» av JAJA Architects ApS i København. På tredjeplass havnet forslaget «Trylleesken» av Henning Larsen Architects A/S, også de fra København.

De fikk henholdsvis 300 000 og 200 000 kroner for sine bidrag.

Likt utgangspunktAlle de tre bidragene skal nå konkurrere videre om hvilket av byggene som skal realiseres. Selv om «Forum Artis» kom på topp i kåringen, vil det likevel ikke stå noe sterkere enn de andre når de videre forhandlingene begynner.

L-FORM: Inngangen til det L-formede «Forum Artis» skal etter planen være bak stasjonsbygningene. Foto: DiizGroup, Statsbygg.
L-FORM: Inngangen til det L-formede «Forum Artis» skal etter planen være bak stasjonsbygningene. Foto: DiizGroup, Statsbygg. Vis mer

- Selv om de er rangert, stiller de på lik linje, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Rygh.

Fra seks til treSiden 30. mars har det pågått en åpen, internasjonal plan- og designkonkurranse i forbindelse med planleggingen av det nye Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

I løpet av sommeren har juryen ledet av Nasjonalmuseets styreleder Svein Aaser arbeidet seg igjennom 237 forslag fra arkitektkontorer over hele verden.

De mest sprelske og urealistiske forslagene ble rensket bort, og til slutt satt juryen igjen med de seks finaleforslagene «Urban Canvas», «M-Box», «Trylleesken», «Urban Transition», «Forum Artis» og «Back in Black». Nå er de tre beste plukket ut.

Det nye museet skal etter planen huse både samtidskunsten og den eldre kunsten som i dag er utstilt i Nasjonalgalleriet på Tullinløkka.

Hvilke av de tre forslagene som til slutt blir en realitet, vil ikke bli avgjort før i slutten av august. Etter planen skal museet stå ferdig i 2017.

Saken oppdateres.

ANDREPLASS: Det danske forslaget «Urban Transition» kom på andreplass i konkurransen om det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen. Foto: Statsbygg.
ANDREPLASS: Det danske forslaget «Urban Transition» kom på andreplass i konkurransen om det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen. Foto: Statsbygg. Vis mer
PÅ TREDJE: Forslaget «Trylleesken» av danske Henning Larsen Architects A/S kom på tredjeplass i konkurransen. Foto: Statsbygg.
PÅ TREDJE: Forslaget «Trylleesken» av danske Henning Larsen Architects A/S kom på tredjeplass i konkurransen. Foto: Statsbygg. Vis mer
Slik kan Nasjonalmuseet se ut