Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Monarki eller republikk

Slik kan Skottland få norsk konge

Monarki eller republikk? Her er fem tips til Skottland fra selveste «Norway».

KONGELIG EKSPORT?: Sverre Magnus som konge i Skottland? Her er prinsen sammen med prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og Marius Borg Høiby i Slottskapellet i forbindelse med prinsessens konfirmasjon i august. Poolfoto: Lise Åserud / NTB Scanpix
KONGELIG EKSPORT?: Sverre Magnus som konge i Skottland? Her er prinsen sammen med prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og Marius Borg Høiby i Slottskapellet i forbindelse med prinsessens konfirmasjon i august. Poolfoto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Dersom Skottland blir uavhengig, står landet overfor et veivalg – monarki eller republikk? Her er en kort oppskrift til hvordan en slik prosess kan foregå, også kalt «demokrati på norsk».

UNGE VENSTRE: Ane Breivik.
UNGE VENSTRE: Ane Breivik. Vis mer

I Dagbladet 20. september argumenterer Oskar Aanmoen for at Skottland, dersom landet blir uavhengig, kan videreføre et europeisk kongehus ved å velge vår egen Sverre Magnus som konge. Jeg har noen forslag til hvordan dette valget skal foregå.

Siden 1905 har Norge avholdt seks folkeavstemninger. Dette gir oss en ekstraordinær kompetanse som må deles med omverdenen. Her, Skottland, følger litt «tips and tricks» fra selveste «Norway».

1. Organiser en folkeavstemning der dere ber folket ta stilling til en beslutning som allerede er fattet. Hvis spørsmålet er for åpent, som ved Brexit-avstemningen, blir resultatet for risikabelt.

Ved å formulere spørsmålet som «Skal prins Sverre Magnus av Norge innsettes som konge av Skottland?», foreligger det i realiteten ikke noe valg. Usikkerheten ved et eventuelt nei-flertall er for stor. Svaret er mer opplagt hvis det bare er et valg om hvilken monark man skal innsette, ikke hvilken statsform landet skal ha.

2. Ikke legg fram noen andre forslag til statsforfatning. Det gjør alternativet desto mer uforutsigbart.

3. Press og aktiv kampanje fra landets ledelse må til. Hank inn Skottlands svar på Bjørnstjerne Bjørnson og Fridtjof Nansen. Send dem på foredragsturneer fra krins til krans. Innhent støtte på lederplass fra de største avisene.

Spill på frykt. Folkeavstemningen må framstå som et valg mellom trygghet på den ene siden, og utrygghet på den andre siden. Markedsfør Sverre Magnus som en sikkerhetsgaranti i et ustabilt politisk klima.

4. Regjeringen må true med å gå av dersom det ikke blir ja-flertall. En regjerings avgang kan være dramatisk nok i seg selv. I en situasjon der Skottland nettopp har oppnådd uavhengighet, vil det kunne føre til politisk kaos uten like. Da blir det uønskede alternativet langt mer vagt og farlig. Sjakk matt!

5. Bare menn over 25 år har stemmerett.

Høres dette autoritært og udemokratisk ut? Det var likevel slik Norge organiserte sin folkeavstemning om monarkiet for 114 år siden.

Allerede i 1905 var monarkiet en arkaisk og utdatert statsform. Det gir grunn til å spørre hvorfor vi fortsatt tviholder på det samme i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling