DEBATT

Det grønne skiftet:

Slik kan staten trylle fram 300 milliarder til grønn omstilling

Norge trenger en grønn, statlig investeringsbank.

Bør lage bank: Finansminister Siv Jensen (Frp) og regjeringen bør opprette en grønn, statlig investeringsbank, skriver spaltist Roman L. Eliassen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Bør lage bank: Finansminister Siv Jensen (Frp) og regjeringen bør opprette en grønn, statlig investeringsbank, skriver spaltist Roman L. Eliassen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Alle er enige om at vi trenger en grønn omstilling av den norske økonomien.

Likevel makter regjeringen knapt å hoste opp noen smuler til grønn omstilling i neste års statsbudsjett, og har innrømmet at vi bare må gi opp våre klimamål for 2020.

Regjeringens politikk for klima og grønn næringsutvikling er kort sagt trist som faen.

Om vi skal løse klimakrisen og samtidig sikre nye arbeidsplasser i Norge, må vi investere milliarder på milliarder i ny industri og andre næringer som vi kan leve av i fremtiden.

Da holder det uansett ikke bare å bevilge noen ekstra kroner her og der i statsbudsjettet. Vi må ta strukturelle grep som sørger for at både offentlige og private penger brukes på grønn, produktiv virksomhet.

Vi har en mangel på grønne utlån, samtidig som finansielle investorer ønsker flere grønne objekter å investere i. I et nytt notat fra Manifest tankesmie foreslår vi en grønn, statlig investeringsbank som kan bidra til å løse disse to problemene samtidig.

Systemet står ikke i stil til problemet. Slik dagens penge- og finansvesen er innrettet, føres store deler av pengene på avveie. Det fører til et enormt sløseri i et samfunnsperspektiv, og undergraver det grønne skiftet. Nye penger skapes, ut av ingenting, av private banker når de gir lån.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer