KOMMENTARER

Slik kan Stortinget vinne klimakampen

En liten, grønn krisepakke må bli større. I stedet for en pengekrangel, må Stortinget vise fram lista med gode tiltak.

GRØNN VEKST: Jonas Gahr Støre og opposisjonen på Stortinget sitter med nøkkelen for den grønne krisepakka. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GRØNN VEKST: Jonas Gahr Støre og opposisjonen på Stortinget sitter med nøkkelen for den grønne krisepakka. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Regjeringen har presentert sin tredje krisepakke, den som hører til såkalt «fase 3» - gjenoppbyggingen av Norge. Av 27 milliarder kroner, går 3, 6 milliarder til grønn omstilling.

Altfor lite! Slik blir gjerne den umiddelbare reaksjonen.

I stedet for å gjøre den politiske diskusjonen til en konkurranse om hvem som kan love mest penger, må den nå handle om å finne fram mange nok gode prosjekter - som kan rettferdiggjøre mer pengebruk.

Det vil gjøre klima- og omstillingsdebatten mye mer konstruktiv - og det vil gjøre det vanskeligere for regjeringen å argumentere for å holde igjen på pengene.

Stortinget har nå en enestående mulighet til å finne fram prosjekter. Det vil kunne sikre en større satsing allerede når denne pakka skal godkjennes.

Når regjeringen holder igjen, har opposisjonen mulighet til å skinne. Det skjedde da Stortinget behandlet de to første krisepakkene, og det samme kan de gjøre igjen.

Det finnes flere gode kandidater, men først litt om hvorfor den borgerlige regjeringen griper an dette på en relativt forsiktig måte.

Den borgerlige regjeringen er allergiske mot å «plukke vinnere» i nærings- og industriutvikling. Det er det i utgangspunktet gode grunner til. Det er markedet som avgjør hva som er en kommersielt attraktiv løsning, ikke politikerne. Politikerne kan legge premisser og peke ut en retning, men den langsiktige økonomiske bærekraften er det teknologien og selskapene selv som må sørge for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer