KUNSTEN Å DOBBELTKOMMUNISERE: Frp-nestleder Per Sandberg og Frp-leder Siv Jensen under partiets landsmøte på Gardermoen denne helgen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
KUNSTEN Å DOBBELTKOMMUNISERE: Frp-nestleder Per Sandberg og Frp-leder Siv Jensen under partiets landsmøte på Gardermoen denne helgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.Vis mer

Slik kan Syria-floken løses

Noe mer nødhjelp, noen flere flyktninger, men ikke ti tusen. Og en klype politisk spill.

Kommentar

Før Frps landsmøte var samarbeidspartiene spent: Ville det komme vedtak om null flere Syria-flyktninger for årene framover?

Det gjorde det ikke. Riktignok kjørte Frp-toppene Siv Jensen og Per Sandberg beinhard retorikk. — Ti tusen flyktninger er useriøst, Ap bør skamme seg, sa Per Sandberg. — Det er i hvert fall ikke et ønske om å hjelpe som ligger bak, sa Siv Jensen. Landsmøtevedtaket, designet av Sandberg, slår fast at ti tusen er uaktuelt. Vedtaket viser til gjeldende budsjettavtale med KrF og Venstre om 2250 kvoteflyktninger i 2015. Landsmøtet vil heller ikke å gi mer friske penger i nødhjelp til Syria, men omdisponere eksisterende bistandsmidler. Men mellom linjene og bak retorikken har Sandberg, til forargelse for Christian Tybring-Gjedde, sikret Jensen rikelig spillerom. Det er forskjell på ti tusen og null. Både flyktningsaken og revidert budsjett skal forhandles på Stortinget.

Debatten om Syria-flyktningene er polarisert, særlig på overflaten og ut mot velgerne. På den ene sida står Ap, Venstre, Sp og KrF, som vil ta inn ti tusen Syria-flyktninger i år og neste år. På den andre sida står Høyre og Frp, som mener kvoten er høy nok og som heller vil gi nødhjelp «der de er». Saken er en studie i forskjellen mellom primærstandpunkter vedtatt på landsmøter og kompromisser når politikk skal vedtas i Stortinget. Det ligger egentlig godt til rette for en løsning et sted i midten.

I sin redegjørelse i Stortinget sist torsdag, inviterte statsminister Erna Solberg alle partiene til et bredt forlik om Syria-flyktninger og nødhjelp. Redegjørelsen hennes var avklart i regjeringen i forkant. Ap-leder Jonas Gahr Støre takket ja til invitasjonen. Etter redegjørelsen møttes han og Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til første samtale. Støre er villig til å strekke seg langt for å få til et kompromiss. Venstre-leder Trine Skei Grande likeså.

Tallet ti tusen er ikke absolutt. Støre vet at det blir vanskelig å få til. Men opposisjonen krever at regjeringen kommer dem i møte. Erna Solberg er ikke uvillig til å se på antallet flyktninger framover eller å grave dypere i pengepungen. Et stridstema vil bli hvor fort man skal ta imot flere. Ap kan bli med på både å omdisponere bistandsmidler og å ta 2017 til hjelp, men krever at opptrappingen starter i år. Det dreier seg jo om en akutt situasjon. Regjeringen vil helst skyve et mottak av flere flyktninger til 2016. De har et revidert budsjett som skal i hop i løpet av mai — juni.

Siv Jensen vil ikke svare på hva som kan bli aktuelt. — Det pågår ikke forhandlinger nå, er hennes korte svar. Og det har hun rett i. Forhandlingene starter på tirsdag. Da møtes representanter for alle partiene på Hellelands kontor.

Opposisjonen har et ris bak speilet. Blir det ikke forlik, vil de overkjøre regjeringen. Men både Solberg, Støre og mellompartiene ønsker seg et forlik. Det å ta imot flere tusen flyktninger fra Syria, krever bred enighet. Også her har Frp helgardert seg. Per Sandberg forkastet et forslag om at Frp må ut av regjering dersom Stortinget vedtar ti tusen. — Frp hører hjemme i regjering, sier han.

Flyktningsaken kan altså løses med noe mer penger og noen flere flyktninger, men ikke ti tusen. Selvsagt, alt kan gjøres til et langvarig, politisk spill. Men det vil ikke se pent ut. Her har Erna Solberg en mulighet til å vise lederskap.

Norge gjør allerede «begge deler», tar imot flyktninger og hjelper i nærområdene. Den største innsatsen gjøres i nærområdene. Men FNs høykommisær har bedt alle land om å øke innsatsen i begge ender. For nærområdene er overfylt av millioner av flyktninger. Tar man noen ut, hjelper man også nærområdene.

Ti tusen flyktninger delt på Norges 428 kommuner blir 23 flyktninger i hver kommune. Det høres overkommelig ut. Men allerede i dag venter 5200 mennesker i mottak på å bli bosatt. Kommunene sliter med å få det til. Som følge av debatten om ti tusen, kartlegger Frps integreringsminister Solveig Horne kommunenes mulighet til å øke bosettingen ytterligere i 2015 og 2016, med frist 27. mai. Horne har en god merittliste når det gjelder bosetting av flyktninger. Noe er på gang.

Høyre-kommunene Tromsø og Stavanger har nylig sagt ja til forslag fra SV og Venstre om å ta imot henholdsvis 140 og 250 flere syriske flyktninger på to år. De to kommunene går foran og demonstrerer for rikspolitikerne hva dugnad og samarbeid er.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.