GIR SEG IKKE: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump ser ut til å gjøre alt han kan for å unngå å framstå som en stor taper i presidentvalget. Foto: AP Photo/Gerald Herbert, File
GIR SEG IKKE: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump ser ut til å gjøre alt han kan for å unngå å framstå som en stor taper i presidentvalget. Foto: AP Photo/Gerald Herbert, FileVis mer

Slik kan Trump vinne på å tape

Donald Trump er i ferd med å posisjonere seg med krefter fra ytterste høyre for å komme seirende ut selv om han taper presidentvalget. 

Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): For de fleste seriøse politikere bør oppmerksomhet rundt egen person være et biprodukt for å få gjennomslag for politikk. For Donald Trump, som ikke klarer å eie noen ting uten å sette navnet sitt på det, handler alt om ham selv og oppmerksomheten. Ved hjelp av rasistiske uttalelser, mobbing og konspirasjonsteorier har Trump sørget for at rampelyset har holdt seg på ham. Som en skrikende demagog mot innvandring og frihandel, men uten egentlig politisk substans, har han fått med seg millioner av sinte velgere.

MANGE AV DEM som støtter den republikanske presidentkandidaten, er vanlige, hvite arbeiderklassefolk som føler at de seiler akterut sammenliknet med alle andre. Men sentralt i bevegelsen rundt Trump er også krefter fra USAs aller ytterste høyre. Den tidligere Ku Klux Klan-lederen David Duke og lederen i det amerikanske nazipartiet har uttrykt støtte. Men dette er åpenbare høyreekstreme som har forsvinnende liten innflytelse på vanlige republikanske velgere. Mye viktigere for Trump er de mer diffuse kreftene som har fått fellesbetegnelsen «alt-right». Dette er høyrekrefter som ønsker å være et alternativ til tradisjonell konservatisme. Resultatet er ei uspiselig suppe av nasjonalisme, rasisme, antisemitisme, høyrepopulisme og islamofobi. Midt i suppa sitter Donald Trump og putrer.

I MEDIEVERDENEN er det nyhetsnettstedet Breitbart News som har inntatt den sentrale posisjonen blant alt-right-kreftene. Det vokste fram sammen med Tea Party-bevegelsen og støtter i år Trump. I forrige uke - etter noen marerittuker - hyret Trump inn Breitbart-sjefen Stephen Bannon som ny valgkampsjef. Dermed er symbiosen komplett. Ut forsvant samtidig Paul Manafort. Han var i hardt vær for sin fortid som lobbyist for diktatorer og for å være under korrupsjonsetterforskning for sitt arbeid for prorussiske krefter i Ukraina. Men Manafort var også den erfarne rådgiveren som ble hyret inn for å gjøre Trump til en mer tradisjonell kandidat med breiere appell. Samtidig melder New York Times at Roger Ailes er blitt rådgiver for Trump. Dette er mannen som bygget opp den erkekonservative nyhetskanalen Fox News, og som de siste par tiåra har vært en av de mektigste bakspillerne i konservative kretser. Ailes måtte imidlertid nylig trekke seg fra toppjobben etter omfattende anklager seksuell trakassering av kvinnelige ansatte. Med Manafort ute og Bannon og Ailes inne, signaliserer Trump tydelig at han planlegger å være seg selv. Han ser ikke ut til å satse på å nå kvinner eller minoriteter. Tvert imot ser planen ut til å være å fyre opp grunnfjellet av erkekonservative velgere enda mer.

UNDER BANNON har Breitbart utviklet seg til å bli det mest leste konservative nettstedet i USA. Samtidig er det svært omstridt. Det omfavner gjerne konspirasjonsteorier som spørsmålet om president Barack Obamas fødested, og de kaster gjerne bensin på bål av rase- og religionsmotsetninger. Noen av de drøyeste eksemplene er samlet av den progressive medievaktbikkja mediamatters.org. Breitbart er også nettstedet som holder seg med den profilerte redaktøren Milo Yiannopoulos. Han klarte i sommer til slutt å bli utestengt fra Twitter på livstid for hatefulle og rasistiske ytringer og for å ha egget opp andre troll til å gjøre det samme mot blant annet «Ghostbusters»-skuespiller og afroamerikaner Leslie Jones. - Hørte dere om Milo? Det er flott, skal ha vært Bannons første respons, ifølge Vanity Fair. Mange amerikanske medier spekulerer nå på om Trump, Bannon og Ailes i realiteten bruker innspurten på valgkampen på å starte et nytt medieimperium knyttet til alt-right-kreftene. For Trump vil dette trolig være en svært kjærkommen mulighet til både penger og oppmerksomhet. Hans særdeles lukrative «Celebrity Apprentice»-avtale med NBC røyk nemlig i fjor da han kalte meksikanske innvandrere voldtektsmenn.

PÅ ALLE meningsmålinger ligger Trump an til et solid tap mot Hillary Clinton. Det verste som kan skje for ham, er å framstå som en stor taper, og at rampelyset i tillegg forsvinner. Derfor har han allerede begynt å snakke om valgjuks og vil trolig bruke dette som unnskyldning. Med sine nye medarbeidere i ryggen kan han nå dessuten fortsette sin villmannsferd mot Det hvite hus med nye kontroverser og hatefulle ytringer. Slik kan han fortsette å bygge opp seg selv og de andre alt-right-kreftene. Og slik kan han vinne selv om han taper.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.