Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Idol-kontraktene

Slik kom Astrid S seg unna Idol-kontrakten

- Har båret enorme frukter, sier manageren.

SUKSESS: Siden Idol-deltakelsen i 2013 er Astrid Smedplass låter avspilt over 600 millioner ganger på Spotify. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SUKSESS: Siden Idol-deltakelsen i 2013 er Astrid Smedplass låter avspilt over 600 millioner ganger på Spotify. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Astrid har ikke standardkontrakten som fulgte med Idol-formatet, avslører Astrid S' manager, Halvor Marstrander.

Siden Idol-deltakelsen i 2013 har artisten oppnådd over 600 millioner avspillinger på Spotify og vunnet to Spellemannpriser.

Onsdag skrev Dagbladet om vinneren av Idol 2014, Ingvar Olsen, som reagerte kraftig på de hemmelige kontraktene som årets Idol-finalister må skrive under på.

Disse hadde Dagbladet eksponert dagen før.

Olsen mener «tvangsekteskapet» med Sony Music gjorde det vanskelig å lykkes etter programmet. Suksessen har stort sett uteblitt for ham og andre deltakere.

Etter Kurt Nilsens seier i den første sesongen i 2003, skiller imidlertid Astrid S seg ut med internasjonal suksess. Med hjelp fra Halvor Marstrander, endte hun opp med helt andre vilkår enn de som fulgte med deltakelsen i Idol.

- Jeg reforhandlet hele kontrakten, sier han.

- MÅTTE GOOGLE: Astrid S ville imponere sine daværende svigerforeldre, men løgnen slo fort tilbake på artisten, som plutselig befant seg midt i en kattefødsel. Video: NRK Vis mer

Marstranders råd

Musikernes fellesorganisasjon (MFO) omtalte tirsdag vilkårene i årets kontrakter som «svært urimelig».

- Deltakeren kan i teorien bli bundet til selskapet på livstid, sa deres jurist, Espen Eldøy.

Han mente kontrakten var ubalansert, og reagerte på at den gav Universal Music rett til å forlenge kontrakten hele ni ganger.

- Den beste premien hadde vært å ikke vinne kontrakt, sier Olsen.

Årets deltakere hadde ikke mulighet til å forhandle kontrakten med Universal Music før de entret finalene. Marstrander vil ikke kommentere kontraktene deres, men har følgende råd til artister som skal inngå kontrakter.

- Bruk god tid og få hjelp for å få et klart bilde av hva man gir bort, kontra hva man får igjen.

600 millioner

Halvor Marstrander har vært Astrid Smedplass' manager på heltid siden 2014, året etter hun deltok i Idol.

FORNØYD: Astrid S manager Halvor Marstrander (t.h) på FIFA-fest med Noel Gallagher. Foto: Ivar Johansen
FORNØYD: Astrid S manager Halvor Marstrander (t.h) på FIFA-fest med Noel Gallagher. Foto: Ivar Johansen Vis mer

- Jeg hadde ikke gjort en god jobb hvis jeg ikke hadde gått inn med hud og hår for å få til en best mulig avtale for Astrid, sier han og legger til at han nå ikke har mer hår igjen.

Da Smedplass kom til finalen i 2013, måtte hun og de andre finalistene skrive under en kontrakt. Denne innebar at Jan Fredrik Karlsens selskap, Playroom, hadde rett til å skrive under platekontrakt med henne, forklarer Marstrander.

Musikken skulle distribueres gjennom Sony Music, men verken dem, Universal Music eller Warner Music hadde annonsert at de skulle gi vinneren platekontrakt, noe som gjør 2013-sesongen til et unntak.

Dette utnyttet Marstrander.

«Enorme frukter»

På den tiden jobbet manageren i Playroom, som valgte å signere Smedplass selv om hun kom på femteplass.

- Jeg signerte henne fordi jeg syntes hun var jævla bra, sier Karlsen nå til Dagbladet.

Snart tok Marstrander roret som Astrids manager.

For å skaffe klienten sin best mulig vilkår, satte han i gang med å forhandle henne ut av kontrakten hun hadde inngått da hun ble finalist, forteller han.

- Jeg mener det var en riktig avgjørelse som har båret enorme frukter.

«Rettferdig»

Marstrander tok kontakt med produksjonsselskapet Fremantle og eierne av Idol-konseptet, Core Media, og forhandlet fram en overføringsavtale. Dermed kunne Smedplass signere platekontrakt med Universal Music i 2014.

- Vi fikk på plass en avtale som var rettferdig for Astrid og som gir henne de beste mulighetene for suksess. Universal Music har gjort en enorm innsats for Astrid og vi er veldig stolte av å være en del av den familien, sier Marstrander.

I 2015 tok han med seg artisten ut av Playroom, og startet sitt eget selskap, Interstellar Management. Der signerte han nylig fotballspillerne Ada og Andrine Hegerberg.

Dagbladet har kontaktet Monster Entertainment, som produserte Idol for TV2 i 2013, for en kommentar. Administrerende direktør, Ingvild Daae, sier hun har lite kunnskap om saken utover det som allerede er offentlig kjent. Utover dette har hun ingen kommentar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!