Psykisk sykdom

Slik kom hun seg ut av depresjon og selvmordstanker

Flere i familien til bokdebutant Eva Aagaard har slitt med tung psykisk sykdom. Selv fryktet hun at sykdommen var arvelig.

DEBUTANT: Den danske forfatteren Eva Aagaard (28) debuterer med boken «Døtre». Den handler om hvordan psykiske lidelse påvirker alle i en familie. Foto: John T. Pedersen
DEBUTANT: Den danske forfatteren Eva Aagaard (28) debuterer med boken «Døtre». Den handler om hvordan psykiske lidelse påvirker alle i en familie. Foto: John T. PedersenVis mer

- Når en person blir psykisk syk, må hele familien rundt forholde seg til sykdommen. Det er ikke bare én person som blir berørt, sier Eva Aagaard.

Den danske journalisten på 30 år er bokaktuell, for første gang. Den vevre skikkelsen har lenge båret på historien som tar opp tunge tema som selvmord, arvesynd, vanskelige familierelasjoner, identitet, skam og fortielse.

Handlingen i «Døtre» kretser rundt Monas psykiske sykdom og selvmord, samt hvordan begge deler er påvirket av og påvirker familien rundt, spesielt niesen Mira som går på ungdomsskolen.

Basert på egne erfaringer

Aagaard poengterer at «Døtre» ikke er en selvbiografisk roman, likevel er mye av det hun skriver om, basert på liknende historier i egen familie. Aagaard har selv hatt både en tante og en onkel som var tungt psykisk syke. Tanten begikk selvmord før Aagaard ble født. Onkelen isolerte seg mer og mer, og få i familien snakket om hans sykdom.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

6 MÅNEDER*

Påskekupp

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6mnd) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

Prøveperiode*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6måneder) (99kr/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.