GJELD: - For ti år siden finansierte jeg forbruket mitt med dyre kreditter, til jeg satt der med en kredittkortregning jeg ikke maktet å betale, skriver artikkelforfatteren. Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX .
GJELD: - For ti år siden finansierte jeg forbruket mitt med dyre kreditter, til jeg satt der med en kredittkortregning jeg ikke maktet å betale, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .Vis mer

Slik kom jeg ut av gjeldsuføret

Seks steg de fleste kan følge.

Meninger

Det er fort gjort å havne i et gjeldsuføre. Og det kan skje med de fleste. Det har skjedd med meg. For ti år siden finansierte jeg forbruket mitt med dyre kreditter, til jeg satt der med en kredittkortregning jeg ikke maktet å betale. Og selv om jeg gjerne skulle vært erfaringen foruten, lærte jeg utrolig mye om hvordan jeg best kan styre min egen økonomi i denne prosessen.

Spaltist

Elin Reitan

er forbrukerøkonom i Nordea.

Siste publiserte innlegg

Her er noen tips til hva du kan gjøre for å komme deg ut av et gjeldsuføre.

Det første du må gjøre er å erkjenne at du har et pengeproblem. Det var faktisk noe av det jeg synes var mest utfordrende. Det var imidlertid først når jeg var ærlig med meg selv, og erkjente at jeg hadde et problem, at jeg kunne begynne å jobbe meg ut av pengeproblemene.

Når du vet hvor mye du skylder, og til hvem, kan du begynne å vurdere ulike nedbetalingsalternativer. Er det mange du skylder penger kan dette være en vanskelig oppgave, og da er det viktig at du jobber systematisk. List opp alle som du skylder penger og skriv ned hvor mye du opprinnelig skyldte hver enkelt kreditor og hvor mye du skylder nå.

Da har du en fin oversikt over gjelden din, og et godt verktøy når du skal begynne å nedbetale det du skylder.

Deretter er det viktig å vurdere hvilke nedbetalingsalternativer du har. Har du boliglån kan du vurdere å refinansiere boliglånet ditt og bake den dyre gjelden din inn i dette. Selv om boliglånet ditt gjerne har en lavere rente enn kredittgjelden din kan dette bli en dyrere løsning for deg, fordi boliglånet gjerne har lang nedbetalingstid. Nedbetal derfor den delen du har bakt inn i boliglånet ditt, i et raskere tempo enn resten av lånet. Kan du ikke bake inn dine dyre kreditter i et boliglån kan du for eksempel ta opp et nytt lån, som du bruker til å tilbakebetale smålånene dine med. Eller du kan alternativt be arbeidsgiver eller noen du kjenner om et privat lån.

Neste steg blir å finne midler til nedbetaling. Dette er viktig uansett om du baker inn gjelden din i boliglånet, tar opp et lån eller om du skal betale tilbake hver enkelt kreditor etter en avtalt nedbetalingsplan. Det er essensielt at du kutter forbruket til beinet og skriver budsjett. Vurder også om du har noe du kan selge unna, for å få tilgang til ekstra kontanter. Eller ta på deg en ekstrajobb om det er realistisk. En periode med avdragsfrihet på boliglånet kan også frigi nødvendige midler.

Du kan også søke hjelp, og denne hjelpen kan du få helt gratis. I kommunen din er det gjerne en økonomisk rådgiver som kan bistå deg. Du kan også ringe Navs gjeldstelefon. De kan hjelpe deg med å skaffe deg oversikt over gjelden din, samt sette opp et budsjett som legger til rette for nedbetaling av det du skylder. Her kan du også få hjelp til å søke om offentlig gjeldsregister. Dette er en siste utvei for de som har gravd seg ned i en dyp gjeldsgrad, og noe du kun får én gang i livet.

Det er også viktig å ta nødvendige grep for å hindre at du havner i et nytt gjeldsuføre. Jeg vil anbefale deg å begynne å skrive budsjett, og at du holder deg tro til budsjettet ditt. Vurder også om du skal klippe kredittkortene dine i to, eller oppbevar kredittkortet ditt et annet sted enn i lommeboken. Da slipper du å friste deg selv til å dra dette kortet, når du egentlig ikke har råd.