ISBADING... blir av enkelte ansett for å være kos i vinterkulda. For oss andre er det inneaktiviteter som gjelder når temperaturen er flere titalls blå. Se Dagbladets varmeste film-, spill-, bok-, og musikktips. Foto: REUTERS/Aly Song/Scanpix
ISBADING... blir av enkelte ansett for å være kos i vinterkulda. For oss andre er det inneaktiviteter som gjelder når temperaturen er flere titalls blå. Se Dagbladets varmeste film-, spill-, bok-, og musikktips. Foto: REUTERS/Aly Song/Scanpix Vis mer

Slik koser du deg i 40 minus

... uten å isbade. Se Dagbladets heteste innetips!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

||| Vinterkulda tar sitt isende grep over Norge, og enkelte områder på Østlandet kan oppleve temperaturer ned mot 40 minusgrader på fredag.

Men det betyr ikke at du trenger å fryse innendørs. Her er et lite knippe anbefalinger fra Dagbladets film-, spill-, musikk- og litteratureksperter som garantert får opp temperaturen i stua.

• Se værmeldingen for der du bor på Dagbladets værsider.

Fem beste på DVD
Filmanmelder Eirik Alvers fem heteste DVD-tips.

• «Inglourious Basterds» (2009)

Historien om en gruppe svært hevngjerrige jødiske soldater under 2. verdenskrig provoserer og engasjerer. Spesielt er Christop Waltz glitrende i rollen som kynisk ss-offiser. Avslutningen er av aller heteste slag.  
 
• «Body Heat» (1981)

Det er den gamle historien om dumme menn og listige kvinner, her lagt til et hetebølgerammet Florida. Sex, død, penger - og svette. Masse svette. En moderne klassiker som tåler gjensyn på gjensyn. Og en påminnelse om hvor lekker Kathleen Turner en gang var.
 
• «Brothers and Sisters» (2008-09)

Såpeopera kan være stor underholdning - så lenge de er godt nok laget. I høst kom den tredje sesongen om denne amerikanske storfamilien på dvd. Den fenger stadig, først og fremst takket være gode skuespillere og dyktige manusforfattere. At handlingen er lagt til solfylte California gjør heller ikke noe på disse tider.  
 
• «The Towering Inferno» (1973)

All verdens fantastiske digitalmagi kan ikke skjule at kinoaktuelle 2012 faktisk står tilbake for den 37 år gamle katastrofefilmen om brann i verdens høyeste bygning. Filmen ble nettopp sluppet på blu-ray og holder seg uforskammet bra. Hvis det skulle være noen tvil, dette er en film som holder deg varm.
 
• «Frozen River» (2008)

Hvis du synes det er kaldt her om dagen, se denne og få en bekreftelse på at andre fryser enda mer. Det er som kjent en viss trøst i andres lidelse. Dessuten er dette en av de beste filmene som kom på dvd i fjor. Ypperlig spill, gripende historie og mye menneskelig varme til tross for de forfrosne omgivelsene.

Fem beste spill
Dagbladets spillekspert, Snorre Bryne, har laget lista over de spillene som burde ligge under ethvert juletre med respekt for seg selv. Hvis de ikke var der, kle på deg godt med ullundertøy og sett kursen mot nærmeste spillbutikk.

• «Eidos Collector Pack»

Et av de beste kjøpene akkurat nå, hvor du får 20 spill for til sammen 380 kroner. Slike pakker pleier å inneholde mye rask, men her finnes blant annet «Batman: Arkham Asylum», flere av Hitmen-spillene, Tomb Raider: Legend og to Dues Ex-spill.

Det beste av alt er at samlingen kan lastes ned, så du behøver ikke bevege deg bort fra pleddet.

• «Uncharted 2: Among Thieves»

Vår anmelder mente spillet var på høyde med det aller beste fra Hollywood.

- Dette er spillet er et av de vakreste jeg har vært borti noensinne. Hvert eneste skjermbilde er proppfullt med så mange spennende detaljer og vakkert landskap at det nesten føles feil å haste seg gjennom det hele - selv om du befinner deg på taket av et tog i bevegelse, mens et helikopter peprer deg med kuler samtidig som en bøling fiender begynner å nærme seg faretruende.

• «Call of Duty: Modern Warfare 2»

Det liten tvil om at spillet som en samlet pakke er noe av det tøffeste og mest imponerende som er gitt ut på spillfronten i år. Om du er ute etter en heftig skytespillopplevelse i år, er nok dette så midt i blinken som du kan komme.

• «Assassin's Creed 2»

Mye av det som kom til kort i forgjengeren er rettet opp her — så til de grader. Denne gangen er du snikmorder i renessansens Italia, og nok en gang er det nok av urettferdighet å rydde opp i. Noe som er en sann fryd når du kan hoppe langs tak og klatre i tårn med akrobatisk finesse. Og med Leonardo da Vinci og hans oppfinnelser på laget kan litt av hvert skje.

• «Guitar Hero 5»

Dette er spillet som virkelig hjelper mot sprengkulda. Du kan starte opp et band som for eksempel består av tre trommer og én gitar, fire gitarer — eller én tromme og tre på vokal om du virkelig er i det eksperimentelle hjørnet.

- Der «Rock Band» til nå for mange har vært favoritten når det kommer til flerspilling, tar «Guitar Hero» med femteutgaven og alle dens moduser et solid sprang tilbake opp til tetplass.

Du kan også finne over 2000 gratis nettspill på Dagbladets spillside 123spill.no.

Fem beste på kino
• «Avatar»

James Camerons vintersuksess har allerede spilt inn over én milliard dollar, vel seks milliarder kroner, som den femte filmen historien.

«Etter to timer og 40 minutter vil man inn i salen igjen, man vil ha mer, man vil tilbake til Pandora og kjøre loopen en gang til», opplyser Larsen i anmeldelsen, hvor eventyrfilmen ble belønnet med terningkast fem.

• «Séraphine»

Martin Provosts historiske drama om den franske kunstneren Séraphine Louis høstet strålende kritikker fra et samlet anmelderkorps, og fikk terningkast fem i Dagbladet.

«Handlingen berører krigens innvirkning på livet i Frankrike, den går forsøksvis i dybden på flere skjebner og den behandler Séraphine med respekt, samtidig som regissøren også belyser kunstnerens mørkere sider», sier Larsen.

• «New York, I love you»

Filmen består av elleve kortfilmer, som hver er om lag ti minutter lang. En lang rekke kjente navn bidrar i kjærlighetsfilmen, blant annet Natalie Portman, Orlando Bloom, Hayden Christensen og Shia LaBeouf.

• «Knerten»

Den norske filmen er basert på første bok i Anne-Cath. Vestlys klassiske barnebokserie om Lillebror og fantasivennen Knerten - en trepinne som dukker opp i en vedstabel.

«Knerten er, som ofte er tilfelle medhjemmesnekret CGI, litt stiv i leddene, men har også, i likhet med filmen selv, mye humor og varme å by på», skrev Dagbladets filmanmelder, som trillet terning fire.

• «Ponyo på klippen ved havet»

Inspirert av Hans Christian Andersens eventyr «Den lille havfruen», handler Hayao Miyazakis animerte film om den lille gullfisken Ponyo som lar seg fascinere av menneskenes verden. Det blir imidlertid dramatisk når Ponyo utvikler et vennskap med gutten Sondre.

Filmen høstet strålende kritikker og en sjelden 91 prosenter på filmnettstedet Rotten Tomatoes.

Fem beste bøker
Bøker kan være hett stoff, de kan beskrive varme følelser og de kan foregår i strøk som er betydelig mindre kjølige enn Norge i januar. Her er fem boktips til den som vil ta turen til mer veltempererte strøk mens de holde seg innendør.

• Zoë Ferraris: «Rød sand» (Cappelen Damm)

Ørkenen kan være så varm at det er ubehagelig, særlig hvis den også blir kulisse for et drap. Dette er for en sjelden gangs skyld en kriminalroman fra Saudi-Arabia. En 16-årig jente forsvinner og blir funnet drept. Ørkenføreren Nayir og den frigjorte kvinnen Katya tar opp jakten på de ansvarlige i en fortelling som er spennende, samtidig som den gir en innføring i en fremmed kultur.

• Don Winslow: «Demringspatruljen» (Gyldendal)

Få steder har vært gjenstand for så mange kriminalmysterier som det behagelige California. I denne romanen møter du privatetterforskeren Boone Daniels, som hver dag er ute i bølgene med surfebrettet i Pacific Beach, mens han venter på den såkalte Monsterbølgen. Han blir avbrutt i sine våte drømmer av et oppdrag. Det som starter som en forsikringssvindel, viser seg snart å inkludere mord.

•Milena Agus: «Kvinnen fra månen» (Aschehoug)

Den italienske øya Sardinia er åsted for denne kjærlighetshistorien. En bestemor forteller sin livshistorie til sitt barnebarn. Da hun var ung, var hun den mest omsvermede kvinnen på øya. Beilerne sto i kø, men hun svarte med brev så hete at de ble engstelige og trakk seg. Til slutt gifter hun seg - i 30 års alderen. Det blir ikke noe lykkelig ekteskap, men skjebnen har mer på lur. Spenningen bevares til siste side.

• Preeta Samarasan: «Kveld hele dagen» (Aschehoug)

Bli med til Malaysia på 1980-tallet. Derfra forteller denne debuterende romanforfatteren om en familie i flere generasjoner som bor i samme hus. En dramatisk fortelling, der hemmeligheter og skjulte planer skaper konflikter og intriger både blant barn og voksne, herrer og tjenere.

• Gregory David Roberts: «Shantaram» (Press)

Denne boka er blitt sammenlignet med Henri Charrieres klassiker «Papillon». Hovedpersonen forteller om sitt eget liv som bankrøver og  fengselsfugl i Australia, rømningsekspert, kriger i Afghanistan og ikke minst våpenhandler, smugler og lege (!) i slummen i Bombay. For å si det slik: Hvis det ikke er sant, er det veldig godt løyet.

Fem beste plater
 Vinterkulda er også en ypperlig anledning for å lene seg godt tilbake i sofaen med noen av tiårets beste plater i CD-spilleren. Dagbladet kåret topp 50 på torsdag.

• Jay-Zs «The Blueprint» fra 2001 troner øverst.

- Bruken av gamle soul og funk-samples gjør dette til en herlig upretensiøs, men like fullt smart partyplate, skrev Håkon Moslet i sin anmeldelse.

• The Strokes «Is This It» kom på andre.

- Å sette på debutalbumet «Is This It» er som å bli utsatt for en åpenbaring. Det som strømmer ut av høyttalerne er totalopplevelse som består av musikk, identitet og uvøren rock-attityde - så helhetlig og levende at det er en fryd, står det i anmeldelsen fra Anders Grønneberg.

• Eminems «The Marshall Mathers LP» kom på tredje.

- Som ræpper har Eminem en fantastisk flyt; han lirer av seg sine rim med dødsforakt, iskald ironi, sleivkjefta gateintelligens og rystende intensitet. Eminem er den dummeste gutten i klassen, men også den smarteste, skrev Håkon Moslet.

• The White Stripes «Elephant» fikk fjerde.

- Det er bare snakk om sekunder fra White Stripes' mektige og briljante åpningsspor «Seven Nation Army» røsker løs, til all bekymret forventning forvandles til skrekkblandet fryd. Jack og Meg Whites etterlengtede fjerdealbum, «Elephant», viser seg nemlig å innfri alle forhåpninger. Og litt til, var Sigrid Hvidstens dom.

• OutKasts «Stankonia» endte på femte.

- Mest spennende er uten tvil sørstatenes hotteste hipphoppduo. Outkast opererer innenfor sitt eget og svært fantasifulle univers. Et univers som tilsynelatende balanserer mellom samfunnsengasjement og sleaze , uten at man alltid vet hva som er hva, skrev Thomas Strzelecki.

Suppe varmer i kulda:

Klikk.no har lagt ut tre oppskrifter på varme supper mot vinterkulda. Du kan prøve deg på denne løksuppa.

Fire porsjoner:
750 g løk
2 ss smør
1 ss hvetemel
2 dl madeira (kan erstattes av en teskje sukker)
7 dl viltbuljong
1 ss hvetemel
2 fedd hvitløk
0 salt og pepper
150 g ost, revet
4 sk loff, ristet

Rens løken og skjær den i tynne skiver. Smelt smør i en dyp stekepanne (eller kjele) og ha i løken. La det surre på svak varme i ca 20 minutter, til løken er blank. Tilsett Madeira og mel og kok videre under omrøring et par minutter. Ha i buljongen.

Finnhakk hvitløken og ha i. La det koke videre under lokk omtrent 1 time. Smak til med salt og pepper.

Skjær noen skiver av en baguette eller loff og ha på litt revet ost. Sett på ildfast form og ha den i ovnen ved 180 grader i fem minutter, eller til osten smelter.

Legg skivene oppi suppetallerken når du serverer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer