Slik lager man en eksentrisk oppfinner

Gard Eidsvold overtar som Doktor Proktor.

Å overta stafettpinnen etter Kristoffer Joners innsats i filmen «Doktor Proktors prompepulver», er som å hoppe etter Wirkola.

Eller riktigere: «som å prompe etter Joner».

Men Gard Eidsvold (48) er forberedt og gleder seg til de kommende to måneder med hektisk innspilling av «Doktor Proktors tidsbadekar», som får premiere neste høst.

- En drømmerolle Dagbladet var på filminnspillingens første dag - da avslutningsscenene ble tatt opp og vi fikk se forvandlingen i sminkestolen: fra Gard Eidsvold til Doktor Proktor.

- Dette er en drømmerolle for alle skuespillere med litt fartstid.

- Helt eventyrlig å få spille en sånn snål og interessant type som Proktor. Det blir litt som når Johnny Depp gjør sin piratrolle, sier Eidsvold.

«Doktor Proktors prompepulver» hadde jo premiere tidligere i år, og er en av de de store kinosuksessene i år med et besøkstall på 375 000.

- Kristoffer Joner hadde ikke anledning til å spille Proktor. Jeg ble spurt, og med justeringer fikk jeg det til. Flaks, for jeg har et hektisk program, sier Eidsvold, som roser Joner for måten han ga liv til den merksnodige Proktor.

Kjærlighetssyk Proktor - Kristoffer gjorde en heidundrende Proktor i 1-ern, en spenstig karakter som er inspirerende og motiverende. Og jeg må jo selvsagt forsøke å toppe den, sier Eidsvold, mens han sitter i sminkestolen og gradvis blir forvandlet til Jo Nesbøs elleville barnebokfigur.

«Doktor Proktors tidsbadekar» er historien om den kjærlighetssyke Doktor Proktor som reiser tilbake i tid i et desperat forsøk på å endre historien.

SLUTTSCENEN: Innspillingen av «Doktor Proktors tidsbadekar» startet før helga . Gard Eidsvold spiller Doktor Proktor og hans store kjærlighet er Juliette Margarin (Kristin Grue). Alle foto: Anders Grønneberg
FØR SMINKEN: : Skuespiller Gard Eidsvold slik han ser ut til vanlig.
BEHAGELIG: - Det er ganske behagelig å sitte og bli sminket, sier Gard Eidsvold - her med maskeansvarlig Nina Elise Johansen.
HALVANNEN TIME: Det tar 90 minutter for Nina Elise Johansen og Aina Elisabeth Mork å gjøre Gard Eidsvold til Doktor Proktor.
GRADVIS EN ANNEN: Nina Elise Johansen (til v.) og Aina Elisabeth Mork og «ommøblerer» Gard Eidsvold.
FORVANDLINGEN: Gard Eidsvold viskes ut og fram kommer den eksentriske oppfinneren - med magisk hjelp fra maskeansvarlig Nina Elise Johansen.
SKJEGGET KILER: - Å lime skjegg under nesa er plagsomt. Det kiler, sier Gard Eidsvold, som holder maska.
KJÆRLIGHETSSYK: Doktor Proktor (Gard Eidsvold) er dødlig forelsket i sin ungdoms flamme, Juliette.
SNART KLARSIGNAL: Festscenen i «Doktor Proktors tidsbadekar» skal filmes. Oppfinneren og Juliette Margarin byr barna Emily Glaister (Lise) og Eilif Hellum Noraker (Bulle) på pudding.
PÅ SETTET: Hektisk på settet for å få med den blå himmelen. Filmteamet hadde et lite kvarter på seg før svarte kvelden kom. Nå skal Doktor Proktor fri til Juliette Margarin (Kristin Grue), sier Gard Eidsvold.

Han vil stoppe bryllupet mellom sin elskede Juliette (Kristin Grue) og den skrekkelige Claude Cliché (Atle Antonsen), men blir fanget i tida. Lise (Emily Glaister) og Bulle (Eilif Hellum Noraker), Proktors samarbeidspartnere og nabobarn, må nok en gang til trå til, og reiser etter i tidsbadekaret for å forsøke å hjelpe ham.

Spennende tidsreise -Regissør Arild Fröhlich er leken og manuset er veldig bra. Det er et tilgjengelig og deilig univers å dukke ned i, sier Eidsvold om innspillingen som skal finne sted i Budapest og Erfurt - i tillegg til avslutningsscenen i Oslo.

Filmen tar oss med på en spennende tidsreise, tilbake til den franske revolusjonen på slutten av 1700-tallet.

- Tidsreisen går fra 1969 til 1793 og helt til 1400-tallets Frankrike der jeg møter Jean D'Ark og fanger som skal henrettes, sier Eidsvold.

- Proktor er en herlig figur. Han er outrert, en eksentriker og en fritenker.

- Jeg må påføre meg selv noen likhetstrekk med Proktor. Og jeg merker at jeg blir mer som ham etter sminken, sier Eidsvold.

DEN FØRSTE FILMEN: «Doktor Proktors prompepulver»: Kristoffer Joner som Doktor Proktor, Bulle spilles av Eilif Hellum Noraker, Lise spilles av Emily Glaister, regisør Arild Fröhlich, de to politimennene som spilles av Bjarte Tjøsheim og Henrik Horge, Atle Antonsen spiller Herr Thrane, Arve og Even Guddingsmo Bjørn spiller Herr Thranes sønner Trym og Truls.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
DEN FØRSTE FILMEN: «Doktor Proktors prompepulver»: Kristoffer Joner som Doktor Proktor, Bulle spilles av Eilif Hellum Noraker, Lise spilles av Emily Glaister, regisør Arild Fröhlich, de to politimennene som spilles av Bjarte Tjøsheim og Henrik Horge, Atle Antonsen spiller Herr Thrane, Arve og Even Guddingsmo Bjørn spiller Herr Thranes sønner Trym og Truls. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer