Slik laget de «tidenes mest realistiske krigsfilm»

Skuespillerne trakk tenner, møtte krigsveteraner og kjørte ekte stridsvogner.

(Dagbladet): Brad Pitt er premiereklar som sersjant Don «Wardaddy» Collier i «Fury». Regissør David Ayers satset, som mange andre krigsfilmregisører, knallhardt på realisme under innspillingen. Det har resultert i en «genuint spennende og dypt depressiv» krigsfilm, ifølge Dagbladets anmelder, som trillet en firer på terningen.

Om regissør David Ayers lykkes med sitt prosjekt må nesten enhver bedømme for seg selv, men det hersker liten tvil om at forholdene under innspillingen lå godt til rette for litt realisme. Regissør David Ayers skal ha latt skuespillerne møte flere andre verdenskrig-veteraner for å få et inntrykk av panserdivisjonens knallharde tilværelse.

- Da vi snakket med veteranene, tegnet de et bilde av utmattelsen, kulda, sulten, effekten av redslene du ser og begår på daglig basis. Det tok vi til oss og gikk i opptak i den modusen, sa Brad Pitt selv nylig under avslutningen av London Film Festival, ifølge NTB.

Ekte stridsvogner Handlingen i «Fury» utspiller seg i løpet av krigens siste dager i 1945. Et stridsvognmannskap (spilt av blant annet Michael Peña og villmannen Shia LaBeouf) fra den amerikanske hærens panserdivisjon utfører et dristig oppdrag bak fiendens linjer inne på tysk territorium. Sherman-stridsvognen de kjører heter passende nok nettopp «Fury».

- Det er en ekte stridsvogn, alt ved den er ekte. Ingen falske stridsvogner ble brukt under innspillingen, alle er ekte. De kjørte en stridsvogn på 30-40 tonn, og Michael Peña styrte den faktisk selv, forteller produksjonens militære rådgiver David «Sting» Rae til Gizmodo.

Også nazi-stridsvognen Tiger 131, den siste fungerende Tiger-stridsvognen i verden og den første fungerende brukt i en film siden 1946, ble brukt under innspillingen. Tiger 131 ble beslaglagt av de allierte styrkene under et slag i Tunisia i 1943.

Trakk tenner Shia LaBeouf har gjort seg bemerket som en uforutsigbar fyr, og tidligere har Dagbladet skrevet om at han skal ha kuttet seg opp i ansiktet gjennom innspillingen.

Nylig innrømmet han overfor talkshowvert Jimmy Kimmel at han også trakk en tann før innspillingen startet.

- Det var en skikkelig jobb å få den ut, for tannleger jeg spurte mente det var helt meningsløst, medisinsk sett. Jeg fant til slutt en fyr i utkanten av LA, som ikke stilte så mange spørsmål, sa LaBeouf.

28-åringen skal også ha nektet å dusje under innspillingen. Det hele for å gi en så realistisk opptreden som mulig, ifølge ham selv.

- Jeg er ikke en skuespiller med stor selvtillit, jeg har ingen tro på mine egne evner. Jeg prøver å endre livet mitt så jeg ikke må spille eller late som, forklarte han selv til The Guardian.

Praktiske effekter Skuespillerensemblet ble sendt på en seksdagers treningsleir før innspillingen startet, et grep Oliver Stone også brukte før innspillingen av den nå klassiske vietnamkrigsfilmen «Platoon» fra 1986. Etter treningsleiren ble de sendt gjennom en miniøvelse der de fikk bemanne tanksen i et tenkt krigsscenario i 45 minutter selv.

Innspillingen, som fant sted i Storbritannia, skal også ha fokusert på bruken av såkalte praktiske effekter i motsetning til digitale triks.

Resultatet har blitt en film som «lar tilskueren føle seg like utslitt som soldatene den handler om,» ifølge Rolling Stones-anmelder Peter Travers, som trekker frem Logan Lermans tolkning av den uerfarne nykomlingen Norman som et høydepunkt.