Slik levde Marie Antoinette

Skandalefilmen skaper feber i Versailles. Vi tok turen.

(Dagbladet.no): Til tross for at Sofia Coppolas «Marie Antoinette» ikke har blitt like godt mottatt av alle kritikere, har filmen utløst en voldom interesse for dronningens tragiske liv og 1700-tallets dekadente mote.

Reporter Erik Aasheim og fotograf Nikolai Jakobsen besøkte derfor Versailles i Paris, og rapporten derfra kan du se i videoen over.

«Marie Antoinette»
- som har kinopremiere i dag - fikk terningkast fire av Dagbladets anmelder Inger Bentzrud.

Hun viser til at regissøren (som også står bak filmene «The Virgin Suicide» og «Lost In Translation») har laget en film basert på Antonia Frasers biografi fra 2001:

«Men i denne konteksten er det som om Coppola selv er mer «lost» enn Marie Antoinette. Regissøren har nemlig forgapet seg sånn i kostymer, kulisser, stil og atmosfære, at hun greier å få en så høydramatisk historie som denne til å framstå som langtrukken og tidvis kjedelig. At «franske kritikere» (ikke bare franske) buet under verdenspremieren i Cannes, handlet ikke utelukkende om sjåvinisme», skrev Bentzrud.

Filmen har også vært kritisert for å viderebringe usanne rykter om Marie Antoinette. Dagbladet.nos Magasinet har skrevet om boken «Blackmail, scandal, and revolution» av den britiske historikeren Simon Burrows. Her kommer det blant annet fram at dronningen sannsynligvis aldri ba folket spise kake når det var brødmangel i Paris.

- Filmen spiller åpenbart på skandalene, sexmytene, men den begrenser i alle fall elskerne hennes til én person, sa forfatteren til Dagbladet.no.


Reportasjen i Magasinet finner du her
.

Vil du se mer fra Versailles? På slottets hjemmesider finner du flere videoer (krever Quicktime):

Slik levde Marie Antoinette

Introduksjon til Versailles

Slottet og de besøkende

Historien om et palass

Kongens landsted

VELTER SEG I STÆSJ: Kirsten Dunst får vist fram sin glamorøse side i «Marie Antoinette».
MOTEIKON: Marie Antoinette har mer enn noen annen film inspirert moteverdenen det siste halve året.
VIDEREBRINGER RYKTER?: «Marie Antoinette»-regissør Sofia Coppola har også blitt kritisert for å videreformidle usanne rykter om dronningen, som at hun skal ha uttalt at folket burde spise kake når det var brødmangel i Paris.