Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik løfter du lyden fra data til stereoanlegg

Vi har testet DACer fra Electrocompaniet og Hegel.

GODT NORSK: En digital-analog-konverter (DAC)  løfter lyden fra pc, nettbrett og andre digitale lydkilder på vei til stereoanlegget ditt. Electrocompaniets eksklusive PD1 koster nesten ti tusen kroner, men du får DACer ned til en tidendel av dette. Foto: Electrocompaniet
GODT NORSK: En digital-analog-konverter (DAC) løfter lyden fra pc, nettbrett og andre digitale lydkilder på vei til stereoanlegget ditt. Electrocompaniets eksklusive PD1 koster nesten ti tusen kroner, men du får DACer ned til en tidendel av dette. Foto: Electrocompaniet Vis mer

Cd-plata dør langsomt. Den nye, dekonstruerte musikksamlingen er nuller og ettall på en datamaskin, en nettverksharddisk, en mobiltelefon, et nettbrett eller en annen digital dings. Gjerne alle stedene på en gang. De fleste har musikken i komprimert mp3-format, mens andre allerede har lagt filsamlingen bak seg, og gått helt over til strømming fra Spotify eller Wimp. Snart også fra Google, eller fra Apples gigantiske jukeboks i nettskyen.

Ekstrem tilgjengelighet, men ikke særlig god lyd.

DET ER HER den eksterne DACen, eller digital-analog-konverteren, kommer inn i bildet. Den kobles mellom lydkilde og stereoanlegg via USB, og gjør jobben med å konvertere digital infomasjon til elektriske signaler med langt høyere kvalitet enn billige, innebygde DACer i datamaskiner og bærbare dingser.

Mp3 er i utgangspunktet «flatbanket» lyd, der en del av informasjonen i lydsignalet er fjernet. Med en dårlig DAC svekkes lydkvaliteten ytterligere på sin vei til dine ører. Da forsvinner også noe av musikkens følelsesmessige gjennomslagskraft.

GODT NORSK: Hegels Bent Holter på High End-messa i Tyskland, med selskapets suverene HD20. Foto: JAN OMDAHL
GODT NORSK: Hegels Bent Holter på High End-messa i Tyskland, med selskapets suverene HD20. Foto: JAN OMDAHL Vis mer

Dermed har det oppstått et nytt marked for den eksterne DACen. Eller, sagt på en annen måte: Et eksternt lydkort.

De beste DACene kan også løfte lyden fra en cd-spiller eller nettverksspiller i et vanlig stereoanlegg flere hakk. Hovedtyngden av eksterne DACer finnes i et prisspekter mellom tusen og ti tusen kroner. Skjønt de som leter, finner selvsagt produkter som koster mye, mye mer.

Jeg har hatt noen modeller på hjemlån de siste ukene, med minst to fellestrekk: De er produsert av norske selskaper som nyter stor internasjonal anerkjennelse, og de blant de aller beste man kan få kjøpt i sine respektive prisklasser.

Fra Hegel har jeg hatt den relativt rimelige USB-modellen HD2 (1995 kroner), og den fem ganger dyrere HD20 (9995 kroner), med flere inn- og utganger og mer påkostede løsninger i alle ledd. Jeg har også testet Electrocompaniets PD1 (9995 kroner), med den trådløse senderen EMS-1, som gjør det enkelt å sende signalet trådløst fra PC/Mac til PD1.

RIMELIG USB-DAC: Hegels HD2 koster under to tusen kroner. Foto: Hegel
RIMELIG USB-DAC: Hegels HD2 koster under to tusen kroner. Foto: Hegel Vis mer

For mange vil nok en modell i prisklassen til Hegels HD2 være mer enn tilstrekkelig. Andre alternativer her kan være Musical Fidelity V-Dac (2295 kroner) eller HRT Music Streamer II (1595 kroner). Vil man enda lenger ned i pris, gir et annet norsk produkt, Abrahamsens A-Dac, mye godlyd for en snau tusenlapp.

DET STØRSTE LØFTET er nemlig det du får første gang du kobler til en ekstern DAC mellom datamaskin og anlegg. Selv de rimeligere kvalitetsmodellene gir en markant lydforbedring. For mange er nok dette også alt det er aktuelt å legge av penger i en slik løsning.

Hegel HD2
Med Hegels rimeligste DAC koblet mellom min MacBook Air og stereoanlegget, får lydbildet et helt annet preg enn med lyd rett ut fra Macen. Opplevelsen kan sammenlignes med å gå fra dårlig, gammel TV til et mer moderne og høyoppløst bilde. Et slør blir fjernet, nye detaljer og nyanser trer fram. Det er også mer punch og dynamikk, fordi Hegels DAC sørger for at alle pulser i signalet leveres til riktig tid. Korreksjon av tidsfeil, såkalt jitter, er et av Hegels fokusområder, og det høres.

HD2 oppkonverterer alle signaler til 24 bits ordlengde og 192 kHz samplingfrekvens (er dette gresk for deg kan du lese mer om bitdybde her  og samplingfrkevens her ). HD2 støtter også strømming av høyoppløste filer i 24 bit / 96 kHz via USB-inngangen. Det er det ikke alle rimeligere DACer som gjør. Det er denne typen filer, i såkalt masterkvalitet, du får kjøpt i nettbutikker som HDTracks og Gubemusic. Her snakker vi om en lydkvalitet som tidligere var forbeholdt spesialformater som Super Audio CD, DVD-Audio og vinylrigger i toppklassen. I mange tilfeller bedre, fordi fraværet av en snurrende plate eliminerer en rekke feilkilder i signalbehandlingen.

Det finnes andre DAC-løsninger i samme prisklasse som HD2 som også leverer bra resultater.  Men er du i markedet for en relativt rimelig, god USB-DAC, ser jeg ingen fornuftig grunn til at du ikke skal handle norsk fra Hegel.

BEST MED COAX: Hegels HD20 kan i likhet med lillebror HD2 (bildet over) brukes som USB-DAC med din PC eller Mac, men låter aller best med tilkobling av en lydkilde via Coax 1-inngangen. Foto: Hegel
BEST MED COAX: Hegels HD20 kan i likhet med lillebror HD2 (bildet over) brukes som USB-DAC med din PC eller Mac, men låter aller best med tilkobling av en lydkilde via Coax 1-inngangen. Foto: Hegel Vis mer


De som er villige til å betale mer, får enda bedre lyd, og langt større fleksibilitet i tilkoblingsmuligheter og funksjonalitet. Men da bør du også ha mer påkostede komponenter i resten av kjeden, for at investeringen virkelig skal betale seg.

Det er også verdt å huske på at informasjonen som er fjernet i en flatbanket mp3-fil aldri kan puttes på plass igjen, uansett hvor dyr elektronikk du bruker. Investerer du i en DAC til ti tusen kroner, bør du mate den med tapsfritt komprimerte filer i FLAC- eller Apple Lossless-format, eller ukomprimert WAV/AIFF. Men dette vet du sikkert allerede, om du er i målgruppen for disse produktene.

Hegel HD20
Hegels HD20 er selskapets nye toppmodell. USB-inngangen er like god som på HD2, og HD20 byr i tillegg blant annet på en forbedret koaksialinngang (Coax 1), der en egen korreksjonskrets holder signalet stabilt på 75 ohms motstand. Det betyr enda mer støyfri lyd med mindre tidsfeil. Løsningen er imidlertid så dyr at det bare var mulig å bygge den inn på en av inngangene, om prisen skulle holde under den magiske (?) 10000-kronersgrensen. HD20 har to koaksialinnganger og en optisk inngang, som alle støtter strømmer i 24 bit / 192 kHz. I tillegg håndterer altså USB-inngangen 24 bit / 96 khz.

Variabelt utgangsnivå betyr at du med den medfølgende lille fjernkontrollen (som ikke akkurat kan kalles eksklusiv) kan styre volum, inngang etc. Dermed har du i prinsippet en forforsterker av god kvalitet.

Med HD20 i anlegget koblet via USB fra Macen blir lydbildet enda bedre. Med tapsfrie FLAC-filer, særlig i 24/96-format, aner du hvorfor denne koster fem ganger så mye som HD2.

Jeg vil anta at de fleste som vurderer en DAC i denne prisklassen vil bruke den til noe mer enn USB-strømming fra PC/Mac, for å få full valuta for investeringen. Aller best låter det nemlig med den nevnte Coax 1-inngangen, og en god digital lydkilde koblet til, som for eksempel min nettverksspiller Transporter. Lydbildet blir roligere, ryddigere. Enda flere detaljer åpenbarer seg. Bakgrunnen er svartere - det er stillere når det skal være stille. Bassen får mer autoritet og definisjon, alt leveres med større rytmisk presisjon og dynamikk.

Electrocompaniet PD1
Langt på vei er opplevelsene sammenliknbare med Electrocompaniets PD1 tilkoblet, også den en DAC i 10.000-kronersklassen. Lydmessig er forskjellen mellom Hegels og Electrocompaniets DACer i mine ører omtrent som på selskapenes forsterkere:

TRÅDLØS: Denne lille dingsen sender lyden fra din PC/Mac trådløst til Electrocompaniets PD1 DAC. Foto: Electrocompaniet
TRÅDLØS: Denne lille dingsen sender lyden fra din PC/Mac trådløst til Electrocompaniets PD1 DAC. Foto: Electrocompaniet Vis mer

Electrocompaniets har en noe større, varmere lyd, kall den gjerne litt «amerikansk» og rørliknende, mens Hegel eksellerer med klinisk presisjon og rytmisk punch.

Her handler det om smak og behag, og matching av komponenter. Med mine rørforsterkere var Hegelens nøytralitet og definisjon i bassområdet et velkommen tilskudd, mens PD1 ga ny glød når jeg koblet den til transistorforsterkeren.

Stor musikkglede får du med begge.

Mens Hegels DAC med sine 20,7 i bredden er i en størrelse for seg, er PD1 i standard komponentbredde på 43 cm. Det gjør den enklere å plassere i et standard hifi-oppsett. Som HD20 har PD1 balanserte analoge kretser med XLR-utganger. Også PD1 kan brukes som forforsterker, der innganger og volum styres via den medfølgende fjernkontrollen.

USB-DAC: HRT Music Streamer II.
USB-DAC: HRT Music Streamer II. Vis mer

På inngangssiden er det USB, TOSLink (optisk) og 2 stykk RCA. USB-inngangen på PD1 støtter per i dag bare 16-bit /44,1-48 kHz, tilsvarende cd-kvalitet. Har du mye hd-lyd på datamaskinen, er det et minus. Til gjengjeld kan PD1 spille av musikken trådløst, om du også investerer i den trådløse senderen USB1 MS til 2000 kroner, og kobler den til datamaskinen. Da opprettes det et eget nettverk mellom den og PD1, slik at du ikke trenger tenke på kabling mellom PC og DAC. Praktisk! Lydkvaliteten er muligens marginalt bedre med fysisk kobling via USB, men forskjellen er ikke stor.

DAC-markedet vokser med rekordfart. Jeg skulle gjerne testet flere produkter, men anbefaler i stedet Lyd og Bildes grundige DAC-tester her og her.

Lydkilder: Apple Macbook Air og iMac med iTunes og Pure Music fra Channel D, SlimDevices Transporter nettverksspiller. Forsterkere: McIntosh C22 pre og MC75 monoblokker, Marantz PM-15S1. Høyttalere: JBL Array 1000, Monitor Audio 7. Kabler: Nordost og Van den Hul.

USB-DAC: Musical Fidelity V-Dac.
USB-DAC: Musical Fidelity V-Dac. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media