Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik løser TV-kanalene sommerkrisa

NRK erstatter sakte-tv på to hjul med «Sommerbilen» og familier som vil være med på TV 2s «Allsang på Grensen» siles ut med videoauditions.

KJØRER FORBI: I sommer skal NRKs nye sakte-tv-satsing, «Sommerbilen», innom blant annet Geiranger. Foto: NTB Scanpix
KJØRER FORBI: I sommer skal NRKs nye sakte-tv-satsing, «Sommerbilen», innom blant annet Geiranger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvert år setter tv-kanalene sammen et tilbud for sommerdøsige nordmenn. 2020 er intet unntak, men den pågående pandemien stikker så klart kjepper i hjulene for hva som er mulig å få til. Sommer-tv skal være folkelig og nært, men i år er stikkordet avstand.

Planleggingen av neste utgave av NRKs mangeårige sakte-tv-prosjekt var godt i gang, men i april ble det klart at planene gikk i vasken.

Før coronautbruddet ville NRK sende 40 medarbeidere på sykkeltur gjennom fem utvalgte områder i Norge. Usikkerheten rundt smittevern og gjennomføring ble imidlertid for stor.

- Vi visste ikke om det ville bli mulig å samle folk, og samtidig var vi et stort team. Rundt påsketider kastet vi oss rundt og fant en plan b, forteller NRKs prosjektleder, Ingrid Langeland Olderbakk, til Dagbladet.

VILLE SYKLE: NRK har laget spesialsykler til sakte-tv bruk sommeren 2020, men måtte vrake planene. Foto: NRK
VILLE SYKLE: NRK har laget spesialsykler til sakte-tv bruk sommeren 2020, men måtte vrake planene. Foto: NRK Vis mer

Knallgul doning

NRKs hovedsatsing denne sommeren speiler det som ser ut til å bli ferieplanene til nordmenn flest, og heter «Sommerbilen». En knallgul bil dekorert med blomster og kameraer som kjører på kryss og tvers av landet mellom 25. juni og 2. august (se faktaboks).

I tidligere minutt for minutt-sendinger har det samlet seg store folkemengder på endestopp og langs rutene, men det må NRK unngå i år. Langeland Olderbakk forteller at teamet holder seg unna de store hovedfartsårene og følger småveiene i områdene de besøker.

«Sommerbilen» skal blant annet innom kjente destinasjoner som Nordkapp, Senja, Geiranger og Verdens Ende på veien.

- I en bil er det mye lettere å holde seg til restriksjonene fra myndighetene. Det blir ingen publikumssendinger i år og vi sender ikke direkte. Vi starter bilen, kjører, filmer og deretter sender vi opptakene til Bergen som gjør dem klare til sending på kvelden, sier Langeland Olderbakk.

Ledes av kjente fjes

Alt foregår i eller rundt bilen, informerer hun, men det blir ingen store samlinger eller treff.

- Kom gjerne ut på tunet for å vinke eller stå på hyttetaket eller et nes. Kanskje du ser deg selv på tv seinere på kvelden, sier Langeland Olderbakk

I fører- og passasjersetet sitter to kjente fjes (hvem er ikke klart før 10. juni, red.anm.), og guider seerne langs fem planlagte ruter i Troms og Finnmark, Trøndelag, Møre og Romsdal, Vestland, Rogaland, Vestfold, Østfold og Innlandet.

- Blir ikke kleint

- Blir det ikke kleint med to personer som skal holde praten i gang i timevis i en bil?

- Nei, det spilles musikk slik at man får brekk fra pratingen. Sommerbilen skal gi publikum, mange av dem kommer seg ikke ut eller på ferie, følelsen av å være på reise gjennom landet, sier Langeland Olderbakk.

- Programlederne skal ikke bare prate med hverandre. De møter folk, kjente fjes og artister langs veien. De skal ut av Sommerbilen å se seg om, og det blir ferjepauser, ispauser og menneskemøter, fortsetter prosjektlederen.

Følges fra lufta

Det blir ikke bare tv-bilder fra bakkenivå. Over bilen svever et følgehelikopter som står for oversiktsbilder og tar avstikkere dersom det dukker opp kjente landemerker på veien som bilkameraene ikke får med seg.

- Helikopteret kan for eksempel ta bilder av Trolltunga når vi kjører langs Hardangerfjorden, og står for de store majestetiske panoramabildene, sier Langeland Olderbakk.

Allsang returnerer

TV 2 er foreløpig tilbakeholdne med planene for sommeren, men «Allsang på Grensen» skal på lufta som en av hovedstolpene.

LEDER ALLSANG: Katrine Moholt og Stian «Staysman» Thorbjørnsen. Foto: TV 2
LEDER ALLSANG: Katrine Moholt og Stian «Staysman» Thorbjørnsen. Foto: TV 2 Vis mer

Det hersket lenge tvil om sommertraveren ble noe av i år, men programledere Katrine Moholt og Stian «Staysman» Thorbjørnsen skal i sving på toppen av Fredriksten Festning i Halden, informerte TV 2 tidligere i mai.

Det blir imidlertid bare norske artister og langt færre publikummere.

- Vi skal lage programmet med familier som publikum. Familier kan være sammen, også skal hver familie sitte med god avstand, fortalte Moholt til Dagbladet i starten av mai.

Søker familier

På hjemmesidene til «Allsang på Grensen» informerer teamet bak konseptet at de «søker ti sangglade familier/husstander til hvert program, som skal sitte på piknik-tepper foran scenen, og synge sammen med Katrine Moholt, Staysman og en rekke av landets mest kjente artister».

Familiene må søke om å få være med, skriver de, og produsentene ber derfor om en video «med en kort presentasjon og en valgfri sang». I likhet med sommermenyen til NRK har TV 2 premiere på «Allsang på Grensen» torsdag 25. juni. Det blir sju utgaver og siste sending har dato 24. juli.

Bendriss og reality

På TVNorge blir det gjensyn med «Neste sommer», «Kongsvik»-universene, «Ja, vi elsker camping» og «Åndenes makt».

INVITERER: Lilli Bendriss inviterer gjester på lunsj i sommer. Foto: Discovery Networks
INVITERER: Lilli Bendriss inviterer gjester på lunsj i sommer. Foto: Discovery Networks Vis mer

Dplay byr på en ny sesong av «Lunsj med Lilli» og viser «Ex and the City», hvor man følger «Ex on the Beach Norge»-deltakernes liv i Oslo.

Ifølge programredaktør i i Discovery Networks, Anita Raaberg, kommer også «Eiendomsbrødrene: Kjendiser gir tilbake» på TVNorge og Dplay i juni.

- Ellers starter Eliteserien opp igjen, så det blir tett med fotballkamper, sier hun.

TV3/Viaplay har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!