Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik «lures» du av «Kon-Tiki»-spesialeffektene

Har mer spesialeffekter enn første «Star Wars».

(Dagbladet): «Kon-Tiki» er Norges dyreste spillefilm, mye på grunn av et spesialeffektbudsjett på rundt 17 millioner kroner.

I denne artikkelen kan du se bilder fra innspillinga, deriblant hvordan scenene så ut før spesialeffektene var ferdige. Spesielt haiene har filmskaperne og spesialeffektfolkene jobbet mye med, i tillegg til en scene oppe i verdensrommet.

- Av de i overkant av 1000 menneskene som har vært involvert i innspillinga, så har rundt 300 av dem jobba med spesialeffekter. De har vært i sving kontinuerlig siden innspillinga starta. Scenen fra verdensrommet tok et halvt år å lage, sier regissørduoen Espen Sandberg og Joachim Rønning til Dagbladet.

500 effektbilder - Hvor ligger utfordringene når dere lager en film som denne, spekket med spesialeffekter?

- Utfordringa ligger i å få det til å se ekte ut. Vi har mer enn 500 effektbilder i filmen. Det er fler enn i den første «Star Wars»-filmen, forteller Sandberg.

Likevel beskriver regissør Rønning «Kon-Tiki» som en en ikke-effektfilm, og håper at publikum lever seg inn i historien uten å legge merke til spesieleffektene.

Siden «Kon-Tiki» hadde premiere sist fredag, har den satt rekord på rekord. I løpet av helgen ble filmen sett av over 155 000, og er dermed den mest sette norske filmen i en premierehelg noensinne. Tirsdag ble den sett av 35 000 personer på én dag, noe som normalt sett er vanlig i helgene.

- Tilbakemeldingene har vært enorme. Jeg tror publikum setter pris på å kunne sette seg ned i kinosalen og se en film som denne. Kinobilletten koster ikke mer enn vanlig, men man kan se at det er blitt lagt ned en enorm innsats. De kommer inn i et helt nytt og eget univers, forteller Sandberg.

Juks og fanteri? Duoen trekker fram to amerikanske kassasuksesser som filmer de har sett opp til når det gjelder spesialeffekter.

HVALHAI: Denne hvalen er ganske sjelden. I «Kon-Tiki» har regissørene brukt spesialeffekter for å legge på en livaktig hvalhai. Foto: Fido
PÅ SPEIDING: Gutta speider etter hval, som er lagt på med spesialeffekter. Foto: Gimpville
EKSTRA MANNSKAP: Her er det lagt på ekstra mange i folkemengden, pluss et helikopter. Foto: Gimpville
I PLASKEBASSENGET: Kon-Tiki-flåta. Foto: Fido

- «Star Wars» var jo den første skikkelige visual effects-filmen. Og så må man jo nevne «Haisommer», siden den også har en hai med. Men det geniale der er jo at man aldri får se denne haien, sier Rønning.

- Er det juks og fanteri å bruke spesialeffekter i film?

- All fiksjonsfilm er i så fall det. Vi kan ikke finne en ekte hvalhai og få den til å gjøre det den gjør i filmen. For å fortelle historien til «Kon-Tiki» på en skikkelig måte, må vi bruke spesialeffekter. Alle spesialeffektene i «Kon-Tikl»er laga i Norge, og jeg både håper og tror at folk vil komme fra utlandet for å lage film her i framtiden, sier Sandberg.

 

BASKETAK:: Slik gikk det egentlig for seg. Foto: Important Looking Pirates
BASKETAK:: Slik gikk det egentlig for seg. Foto: Important Looking Pirates Vis mer
FILMSKAPERNE: Regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg åpnet onsdag utstillingen hvor Kon-Tiki- filmens visuelle effekter har hovedrollen.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FILMSKAPERNE: Regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg åpnet onsdag utstillingen hvor Kon-Tiki- filmens visuelle effekter har hovedrollen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media