Tiltalt for å ha svindlet millioner:

Slik lurte den falske arvingen Anna (27) New York-fiffen og luksushoteller trill rundt

Nå kommer historien om Anna Delvey på Netflix.

MILLIONSUMMER: Anna Delvey er tiltalt for å ha svindlet hoteller, venner, restauranter og butikker i New York for millioner av kroner. Foto: Richard Drew/NTB Scanpix
MILLIONSUMMER: Anna Delvey er tiltalt for å ha svindlet hoteller, venner, restauranter og butikker i New York for millioner av kroner. Foto: Richard Drew/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var journalist Jessica Pressler som først fortalte den utrolige historien om Anna Delvey, eller Anna Sorokin som det viste seg at hun egentlig het. 28. mai i år kunne folk lese i New York Magazine om jenta som lurte både kjendiser, bankmenn og advokater til å tro hun var en rik arving fra Tyskland.

Nå har Shonda Rhimes, skaperen av «Grey’s Anatomy» og «Scandal», sikret seg rettighetene til å lage serie basert på Presslers artikkel, sammen med strømmegiganten Netflix. Det var i fjor det ble annonsert at Rhimes selskap Shondaland hadde signert kontrakt med strømmetjenesten, etter et årelangt samarbeid med kanalen ABC.

Hennes første prosjekt for Netflix blir serien om Anna Delvey. Det meldte Variety Magazine.

Lurte NY-sosieteten

Anna Delvey hadde sin storhetstid i New York mellom 2013 og 2017. Hun hadde samlet seg et nettverk etter en praksisstilling i det franske motemagasinet Purple, og flettet seg raskt inn i byens société. Hun spiste blant annet middag med Macaulay Culkin og ansatte samme personlige trener som Dakota Johnson, skrev avisa The Guardian.

Den unge jenta, som fortalte at hun hadde tysk bakgrunn, flyttet seg fra det ene stjernehotellet til det andre, og svømte i dyr alkohol og designerklær. Hun spanderte middager og ferier på vennene sine, og ble kjent blant hotellansatte for å være sjenerøs med tips.

De som møtte henne, trodde at hun var en rik arving som levde på foreldrenes penger. Problemet var at det ikke var slik Delvey finansierte den ekstravagante livsstilen.

Delvey prøvde å starte sin egen private klubb, «The Anna Delvey Foundation». Hun fikk tak i arkitekten Ron Castellano gjennom sine bekjente fra Purple, og sammen fant de en bygning Delvey likte. Hele prosjektet ville få en beregnet pris på over 200 millioner norske kroner, noe som selv ikke Delveys påståtte formue kunne dekke. Prosjektet havarerte imidlertid da hun ikke fikk lån.

SERIESKAPER: Shonda Rhimes er kjent for serier med kvinnelige hovedpersoner. Nå skal hun lage serien om Anna Delveys elleville historie. Foto: NTB Scanpix
SERIESKAPER: Shonda Rhimes er kjent for serier med kvinnelige hovedpersoner. Nå skal hun lage serien om Anna Delveys elleville historie. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vanity Fair-ansatte Rachel Deloache Williams skrev i sitt eget magasin tidligere i år historien om hvordan Anna ble venn med henne, og tok henne med på en luksuriøs reise til Marrakech i Marokko. Den tidligere venninna beskriver Annas luksuriøse vaner med dyre restaurantbesøk, eksklusiv hud- og hårpleie og bosted på noen av New Yorks fineste hoteller.

- Verden var fortryllende når hun var i nærheten - de vanlige reglene gjaldt ikke lenger. Hun hadde en bekvem livsstil, og den lettvinte materialismen i den var forførende, skriver Williams.

På turen til Marokko fikk imidlertid den alltid spandable Anna problemer. Siden kredittkortet hennes ikke gikk gjennom, endte det med at Williams skulle legge ut for et depositum til hotellet. Men å få pengene tilbake fra Delvey ble et mareritt, beskriver Williams. Hun slet med å få tilbakebetalt regningen som endte på 62 000 dollar, over en halv million norske kroner.

Anmeldt av hotellene

Se dette innlegget på Instagram

#tb this summer 💁🏼

Et innlegg delt av Anna Delvey (@theannadelvey)

Det skulle vise seg at Williams ikke var den eneste som ikke fikk tilbakebetalt lån. Flere venner hadde opplevd å måtte ta regningen for Delvey, men fikk aldri pengene tilbake.

I 2016 begynte illusjonen til Anna Delvey å slå sprekker, beskriver New York Magazine. Hotellene hun bodde på oppdaget at ingen penger kom inn, og bankkortene hennes ble avvist ved flere anledninger. Det tok ikke lang tid før også vennene hennes begynte å skjønne at noe ikke stemte.

To av hotellene hun hadde bodd på, Beekman og W Hotel, anmeldte henne til politiet for tyveri. Hun skaffet seg en advokat for å bekjempe beskyldningene, men på det tidspunktet begynte også bankene hun hadde lånt penger fra å ane ugler i mosen.

Se dette innlegget på Instagram

Later #VENICE 👋

Et innlegg delt av Anna Delvey (@theannadelvey)

Hun måtte først møte i retten for høringer om flere anklager, blant annet for ikke å ha betalt Beekman. Delvey var også anklaget for å ha forfalsket dokumenter fra internasjonale banker, som viste at hun hadde 60 millioner euro på konto. På bakgrunn av disse dokumentene skal hun ha sikret hun seg store lån, som hun brukte til å finansiere den ekstravagante livsstilen.

Høringene i saken beskrev et komplisert nett av flytting av penger til og fra ulike kontoer, og bruk av falske sjekker til å ta ut store summer i kontanter.

Se dette innlegget på Instagram

#BASEL

Et innlegg delt av Anna Delvey (@theannadelvey)

I 2017 brukte Delvey igjen falske sjekker og kjøpte seg flybillett til California. Der ble hun arrestert og fraktet tilbake til New York hvor hun møtte flere siktelser for grovt tyveri.

Vil ikke innrømme skyld

I dag sitter hun fengslet på Rikers Island. Det har også kommet fram at Anna Delvey egentlig heter Anna Sorokin. I virkeligheten kom hun fra en middelklassefamilie som i 2007 flyttet fra Russland til Tyskland, da Anna var 16 år.

USKYLDIG: Anna Delvey mener selv hun er uskyldig i anklagene mot henne. Foto: Richard Drew/NTB Scanpix
USKYLDIG: Anna Delvey mener selv hun er uskyldig i anklagene mot henne. Foto: Richard Drew/NTB Scanpix Vis mer

Til New York Magazine uttrykte hun frustrasjon over medias omtale av henne som en «wannabe société».

- Jeg prøvde aldri å være en sosietetsjente. Jeg inviterte til middager, men det var jobbmiddager. Jeg ville bli tatt seriøst, forklarte Delvey.

Jessica Pressler skriver i artikkelen at Delvey angret på det hun hadde gjort mot vennene sine.

I sommer forsøkte advokatene å få til et forlik i saken, men dommer Diane Kiesel avviste forliket, og uttalte at hun ikke så noe tegn til anger hos Sorokin.

- Det virker som om hun er mer opptatt av hvem som skal spille henne i filmen, enn hva hun har gjort mot dem hun angivelig har utnyttet, sa dommeren, ifølge New York Magazine.

Dermed blir det rettssak, og Sorokin erkjenner ikke straffskyld for å ha svindlet banker, hoteller og venner for flere hundre tusen dollar, ifølge Daily Mail.

Sorokin, som nå er blitt 27 år, møtte sist i retten 30. oktober. Blir hun dømt for alle tilfellene hun er anklaget for, risikerer hun 15 års fengsel.

- Hadde det gøy

New York Magazine har også snakket med Delveys foreldre, som ikke ønsket å stå fram med navn. De sier de ikke visste noe om datterens svindel i New York.

Delvey sa at planen om å bygge «The Anna Delvey Foundation»-klubben aldri var en løgn.

- Jeg hadde det jeg trodde var et flott team rundt meg, og jeg hadde det gøy. Jeg gjorde kanskje et par ting feil, men det overskygger ikke de hundre tingene jeg gjorde riktig.

Kilder: New York Magazine, Variety, The Guardian, New York Post, Independent, Vanity Fair

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer