Slik minnes vennene Jokke

Norske musikere minnes Joachim Nielsen.

Herman Willis, rock'n'roll-skribent:

- Det var forferdelig trist. Han var et av de virkelig originale talentene i Norge. Han hadde en personlig visjon med det han drev med, mer enn å bare etterleve eller leve opp til noen andre. Hvorfor er det alltid de med talent som blir borte?

Tom Skjeklesæther, musikkjournalist:

- Jokke er en av dem som har sørget for at det overhodet synges rock med norske tekster. Uten ham og et par andre hadde det neppe vært noe som heter rock på norsk. Jokke gjorde det på sin særegne måte. Vi møttes ofte gjennom musikkmiljøet, men jeg var ingen nær venn av ham. Likevel var det et sjokk å høre at han var død. Det er forferdelig trist.

Prepple Houmb, vokalist, DumDum Boys:

- Jeg kjente ham ikke godt, og var ingen seriøs fan, men vi tilhørte samme generasjon. Jokke har betydd mye, særlig tekstmessig. Han skrev intelligent på Oslos gatespråk, uten at det ble kebab-norsk. Han var utrolig til å beskrive et liv helt på kanten. Han hadde en veldig direkte måte å skrive på, og gikk aldri rundt grøten, slik mange andre har gjort.

Magnus Grønneberg, eks CC Cowboys, nå soloartist:

- Jeg kjenner musikken, og særlig tekstene hans, bedre enn jeg kjente Jokke. Vi møttes bare et par ganger. Det er imponerende at han midt i den personlige larmen han levde, i kunne ha en slik utrolig nerve og feeling i det han gjorde, særlig live. Jeg håper han har det bra der han er nå, at han har fått fred.

Bitten Forsudd, artist, Einmal kommt die Liebe:

- Ingen kunne si «rævvva» som Jokke! Han var en fantastisk poplåtskriver, og en meget sammensatt fyr. Det er jævlig synd at han er borte, for han hadde fremdeles mye inne, og vi var mange som gledet oss til å se en litt sunnere utgave av ham. Publikum hadde det med å juble hvis han var full på scenen. For oss som kjente ham ble det en litt vond jubel. Jeg har mange fine minner fra samarbeidet vårt.

Vibeke Saugestad, artist:

- Jeg kjente ham ikke personlig, men han var en av dem som skilte seg ut i norsk rock. Jeg synes rock på norsk fungerer veldig dårlig, men han er en av få som har fått det til. Man kunne stole på å få nye perler hele tida. Dette er kjempetragisk.

Jørn Christensen, produsent og musiker:

- Jokke har vært trofast mot sine norske tekster, selv om han hadde stor kunnskap om engelsk rockhistorie. Jokke var intelligent. Selv om mange av tekstene hans var enkle, ble de aldri banale. Jeg jobbet med Jokke på tre plater, og han var ikke alltid enkel å samarbeide med. Men da Jokke var i det kreative hjørnet, leverte han varer som ingen andre kunne. Han hadde en enorm energi. Den vil jeg savne i norsk rock. Jeg ble veldig lei meg da jeg hørte at han var død.

Jo Nesbø, musiker og forfatter:

- Joachim var en av pionerene i den norske rockbølgen på 80-tallet. I de åra kom det flere rockpoeter som åpnet veien for et norsk rockspråk, men i mine øyne var Joachim den beste og viktigste. Han torde å være så personlig og naken i tekstene sine. «Nykter» er en av de tekstmessig sterkeste platene som er gitt ut.

Frode Alnæs, musiker:

- Det er forferdelig trist at han er gått bort. Slik jeg opplever Jokke har han alltid vært en talsmann for Oslo, og de svake i samfunnet, de som havna på skråplanet. Dette formidlet han på en veldig sterk måte, både gjennom tekster og uttrykksform. Jokke tapte sjøl for det han skrev om.

Torstein Flakne, musiker:

- Jeg kjente ikke Jokke personlig, likevel ble jeg lei meg da jeg hørte han var død. Det er tragisk når slikt skjer. Joachim Nielsen var en foregangsfigur i norsk rock, en spydspiss i det norske rockmiljøet. Han var tidlig ute med den formen for rock.