Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik omtaler verdens største aviser Sylvis «flyktningbad»

Debatten har rast i Norge, nå går bildene verden rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) har vært på besøk Hellas, og tirsdag ble hun med norske det mannskapet på redningsskøyta «Peter Henry Von Koss», som er en del av norske bidraget til redningsarbeidet i Middelhavet.

Under seilasen spurte mannskapet om innvandringsministeren ville prøve å bli reddet, og i full overlevingsdrakt gikk ministeren med på en kald dukkert i havet utenfor øya Lesbos.

Redningsstuntet fikk kritikken til å hagle i hjemme Norge. Leder i Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen og stortingspolitiker Karin Andersen (SV) var blant dem som mente at stuntet var usmakelig, og beskylder henne for å lage PR av flyktningkrisa. Andre har tatt Listhaug i forsvar.

- Stolt av innsatsen - Mannskapet på redningsskøyta spurte meg om jeg ville se hvordan de jobber og bli reddet opp av sjøen, og det gjorde jeg med glede. Det var en opplevelse å se hvordan våre norske helter om bord utfører jobben sin med å redde menneskeliv. Jeg er stolt av innsatsen deres. På bare denne båten har de reddet over 3000 liv fra drukningsdøden, svarte ministeren på kritikken til Dagbladet.

Saken vekket også oppsikt internasjonalt, og bildene fra seansen har gått verden rundt. Noen av verdens største aviser har omtalt statsrådens utflukt i Middelhavet.

«Norges innvandringsminister tok på seg en overlevingsdrakt i et forsøk på å vise solidaritet med flyktninger», skriver anerkjente The Washington Post onsdag.

Washington Post: — Ble ikke våt Den amerikanske storavisa henviser først til saken de har skrevet om 500 båtflyktninger som kan ha druknet på vei fra Libya til Italia forrige uke, før de omtaler Listhaug.

- Dagen før FN offentlig informerer om ulykken fløt Norges nye innvandringsminister også rundt i Middelhavet, men hun ble ikke våt. I det mange ser på som et ufølsomt stunt, tok Sylvi Listhaug på seg en knalloransj overlevingsdrakt og hoppet ut i vannet i et par minutter. Seinere ble hun «reddet» av en båt som aldri slapp henne av syne. Hun sa seinere at det var et forsøk på å forstå flyktningenes situasjon, skriver avisa.

Den britiske nettavisa The Independent
melder at «Norges innvandringsminister hopper i Egeerhavet for en "veldig spesiell" gjenskaping av hvordan man redder flyktninger», og forteller videre at stuntet ble møtt med kritikk i Norge.

- Uforskammet å takke nei De henviser også til kommentarer på Listhaugs offisielle Facebook-side, og forteller at forskjellige kritikere på Twitter kalte stuntet «skamløst og pinlig».

Statsråden har valgt å svare på beskyldningene på Facebook, og torsdag morgen sier hun følgende i en uttalelse:

- Jeg begynner å bli vant med at folk skal vri og vrenge på det jeg sier. Nå kan du straks se meg på God Morgen Norge. Der kommer jeg til å forklare at jeg selvsagt stilte opp når våre norske helter spurte meg om de kunne demonstrere hvordan de jobber. Det hadde vært uforskammet av meg å takke nei. Jeg er stolt av den fantastiske innsatsen deres som har reddet tusenvis av liv, uttaler hun.

GIKK I VANNET: Under oppholdet i Hellas ble innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) «reddet» opp fra Middelhavet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GIKK I VANNET: Under oppholdet i Hellas ble innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) «reddet» opp fra Middelhavet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!