Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Lange fergekøer

Slik oppfører du deg på fergetur

Mange turister tar seg ikke engang tid til å lese skilt, og gjør feil som får følgefeil. Da blir det kaos for alle.

UVANLIG: Køen utenfor fergeleiet Bogenes var sondag en kilometer lang. Video: Anders Andreassen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hvordan bør man oppføre seg når man skal reise med ferge i sommer? Det kan jeg forklare deg. Jeg jobber som køvakt på et av de mest trafikkerte sambandene i Nordland, og kjenner på kroppen hvordan fergedriften preges av travle tider.

Kevin Kaljord
Kevin Kaljord Vis mer

Derfor vil jeg komme med noen tips. Mange turister tar seg nemlig ikke engang tid til å lese skilt, og gjør feil som får følgefeil. Da blir det kaos for alle.

Her er mine råd til deg som skal benytte deg av landets ferger denne sommeren:

1. Les skilt! De fleste fergeleier har skilt som viser rekkefølgene på filene til ferga, slik at du ikke skal kjøre feil. Noen ferger har køvakter, og da er det dem du skal høre på. De skal holde orden og system i køen, og passe på at ingen sniker (dette skjer dessverre fortsatt). Les skilt og følg beskjeder, så blir det ikke kaos.

2. På de fleste fergene er autopass i bruk, og da gjerne ved skiltavlesning. Prisene er fastsatt, mannskap får ikke gitt deg rabatt, og mannskapet bestemmer ingenting angående dette, det er fylke/staten som bestemmer disse prisene, så hvis du mener prisene er urimelige - klag til dem, ikke til de som jobber på fergen.

3. Av og til skjer det at fergen går rett før du kommer. Dette er kapteinens avgjørelse, og deres avgjørelse alene. Det er sjelden at de holder igjen for en bil de ser en kilometer unna fordi de må holde en rutetid. Det kan bli store forsinkelser på fergene i Norge i sommer. Så Vær så snill, ikke krangle om hvorfor fergen gikk før du kom om bord, det gagner ingen.

4. Ikke snik i køen! Det verste som skjer er når folk sniker i køen, og det er faktisk noe av det dummeste du gjør. For det første så er det ikke slik at jo lenger fram i køen på land du er, jo raskere kjører du av fergen. Mange ferger har øvre bildekk/hengedekk eller til og med kjellerdekk. Her skal personbiler og MC stå, så om du sniker, så sikrer du deg nok en plass på et av disse dekkene, som nesten aldri kjører av først. Gjør deg selv en tjeneste; ikke snik.

5. På mindre ferger må man prioritere hvem som kommer på. Det skjer stadig vekk en bobil som er neste i køen ikke får plass, selv om det er plass til én eller til og med to personbiler. Derfor må det prioriteres, det er jo bedre at fergen er full når den går, enn at de går med ledig plass når det er så stor trafikk.

6. Vær tålmodig! Fellesferien er i gang, mange skal på ferie, og med corona-restriksjonene så reiser de aller fleste rundt i Norge i sommer. Derfor er det bare å smøre seg med tålmodighet. I f.eks. Norland kommer du deg ikke til Lofoten eller Vesterålen uten å ta ferge, du kommer heller ikke til Troms eller Finnmark uten å ta ferge. Smør deg med tålmodighet. Mange har tenkt samme som deg, så ikke stress.

7. Ikke kjeft på mannskapet. De gjør så godt de kan, de jobber lange dager, mange er faktisk pensjonister som er hentet inn for å holde fergen i gang, og de fortjener ikke kjeft, det fører bare til dårlig stemning.

8. Ikke gå ut i media for å klage om at dere må vente lenge. Rederiene har ikke flere ferger å sette inn, rutene er bestemt fra før, de fleste steder går fergene så ofte som de kan. Flere av dem som jobber på fergene skal ha lovpålagt ferie, så pensjonister stepper inn for å sikre at fergen kan gå, vær takknemlig for disse, ellers hadde dere stått mye lenger og ventet. Det er ikke flere mannskap å sette inn, det er ikke flere ferger å sette inn, kapasiteten er sprengt, og det er ikke mer som kan gjøres.

9. Har du muligheten til å kjøre rundt i stedet for å ta ferge, så bør det seriøst vurderes. Det kan ta mye kortere tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!