DEBATT

Slik overlever du som student

Det gjelder å få mest mulig ut av de pengene du har.

TOM BRØDBOKS: Mange studenter har det stramt økonomisk. Noen grep kan få pengene til å strekke lengre. Foto: NTB-SCANPIX
TOM BRØDBOKS: Mange studenter har det stramt økonomisk. Noen grep kan få pengene til å strekke lengre. Foto: NTB-SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Studiestøtten har ikke holdt tritt med utviklingen i levekostnadene. Og studenter som satser på å leve utelukkende på støtten fra staten vil gå flere tusen kroner i minus hver eneste måned, ifølge mine utregninger.

De fleste studenter må nok belage seg på å ta seg en ekstrajobb eller få forsyninger hjemmefra for å overleve under studietida. Dessverre er det også en del studenter som tyr til dyre kreditter for å dekke levekostnadene sine. Dette kan fort bli en svært kostbar løsning på sikt, og er ikke å anbefale.

Det er bedre å gjøre det du kan for å få mest mulig ut av de pengene du har. Her er ti tips.

1. Skaff deg oversikt

Som alltid når man ønsker å få mest mulig ut av pengene sine er det viktig å ha god oversikt over forbruket sitt. Gå inn i nettbanken og se hva du har brukt penger på det siste året. Da bli det fort tydelig hvor du sløser, og hvor du har rom for innsparing. Sett også opp et budsjett, så har du et verktøy å forholde deg til i hverdagen. Benytt deg gjerne av Forbruksforskningsinstituttets (SIFO) referansebudsjett når du setter opp ditt budsjett. Dette viser hva et rimelig forbruksnivå er for ulike typer husholdninger, og tallene kan fungere som en god pekepinn for deg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer