OVERVÅKER HAN DEG?: Flere og flere er bekymret for at Facebook i større og større grad får kontroll over folks privatliv. Her er Facebook-grunnleggeren Mark Zuckerberg 22. september. Foto: AFP/KIMHIRO HOSHINO/SCANPIX
OVERVÅKER HAN DEG?: Flere og flere er bekymret for at Facebook i større og større grad får kontroll over folks privatliv. Her er Facebook-grunnleggeren Mark Zuckerberg 22. september. Foto: AFP/KIMHIRO HOSHINO/SCANPIXVis mer

Slik overvåker Facebook deg

Trodde du det holdt å logge deg av?

(Dagbladet): Flere og flere er bekymret for at Facebook i større og større grad får kontroll over folks privatliv. Nå viser det seg at det heller ikke hjelper å logge ut.

En australsk teknologiblogger, Nik Cubrilovic, har avslørt at Facebook, også etter at man har logget ut, fortsetter å sende informasjonskapsler (bedre kjente som «cookies») til nettleseren. Dermed kan man blant annet lagre informasjon om besøk på andre nettsteder.

Det skriver blant andre The Telegraph og Wall Street Journal.

Sender privat informasjon Bruk av informasjonskapsler gjør det enkelt for programmerere å håndtere for eksempel brukerpreferanser og elektronisk handlekurv.

Når nettbrukere forlater nettsidene, blir ofte informasjonskapselene slettet, men Cubrilovic fant ut at Facebook bare forandret dem, og at de fortsatte å lagre informasjon som hans personlige konto-opplysninger. Denne funksjonen kan identifisere brukeren når hun/han besøker nettsider som har integrerte Facebook-funksjoner som «Liker»-knapper.

«Å logge ut av Facebook fjerner bare autoriseringen til webapplikasjon (en webapplikasjon er et program som kan kjøres i en nettleser, red.anm.). Men selv om du har logget ut, blir fortsatt et antall «cookies», inkludert din Facebook-ID, sendt til Facebook.com,» forteller Curbilovic i blogginnlegget.

«Den eneste løsningen er å fjerne alle Facebook-informasjonskapslene fra nettelseren eller å bruke en helt annen nettleser for Facebook,» skriver australieren videre.

- Sletter informasjon Facebook vedgår at de mottar informasjonen, men bedyrer at de sletter den med en gang. Selskapet sier at informasjonen blir sendt på grunn av «Liker»-knappene.

«Våre informasjonskapsler blir ikke brukt til å overvåke,» skriver en Facebook-utvikler, Gregg Stefancik, til svar.

I en erklæring skriver selskapet videre at knappfunksjonen ikke blir brukt til å skreddersy reklamepakker.

SAMLER INN DATA: Dette er ikke første gang Facebook har blitt kritisert for å invadere folks privatliv, skriver Wall Street Journal. I mai skrev avisas journalist, Amir Efrati, at Facebook fortsetter å samle inn nettdata til og med når brukeren har lukket nettleseren, logget ut og skrudd av datamaskinen. Man må eksplisitt logge ut av profilen. Nå virker det som om de også fortsetter å samle inn data om nettbrukeren etter at de har logget helt ut. Foto: AFP/KIMHIRO HOSHINO/SCANPIX
SAMLER INN DATA: Dette er ikke første gang Facebook har blitt kritisert for å invadere folks privatliv, skriver Wall Street Journal. I mai skrev avisas journalist, Amir Efrati, at Facebook fortsetter å samle inn nettdata til og med når brukeren har lukket nettleseren, logget ut og skrudd av datamaskinen. Man må eksplisitt logge ut av profilen. Nå virker det som om de også fortsetter å samle inn data om nettbrukeren etter at de har logget helt ut. Foto: AFP/KIMHIRO HOSHINO/SCANPIX Vis mer

Til Wall Street Journal sier en leder for programutvikling i Facebook, Arturo Bejar, at de nå leter en måte å unngå å sende informasjonen på, men at det vil «ta litt tid». Han sier at de har utviklet systemet for å forhindre spam og gjøre det lettere for Facebook-brukerne å bruke funksjonene.

Samler inn data Dette er ikke første gang Facebook har blitt kritisert for å invandere folks privatliv, skriver Wall Street Journal.

I mai skrev avisas journalist Amir Efrati at Facebook fortsetter å samle inn nettdata til og med når brukeren har lukket nettleseren, logget ut og skrudd av datamaskinen. Man må eksplisitt logge ut av profilen.

Nå virker det som om de også fortsetter å samle inn data om nettbrukeren etter at de har logget helt ut.

Tidligere i år fant også den nederlandske forskeren Arnold Roosendaal ut at Facebook til og med samler inn informasjon om databrukere som aldri har besøkt Facebook.com.

SLIK FJERNER DU HAN FRA DATAEN DIN: «Den eneste løsningen er å fjerne alle Facebook-informasjonskapslene fra nettelseren eller å bruke en helt annen nettleser for Facebook», skriver australeren videre.  Foto: GETTY/JUSTIN SULLIVAN/SCANPIX
SLIK FJERNER DU HAN FRA DATAEN DIN: «Den eneste løsningen er å fjerne alle Facebook-informasjonskapslene fra nettelseren eller å bruke en helt annen nettleser for Facebook», skriver australeren videre. Foto: GETTY/JUSTIN SULLIVAN/SCANPIX Vis mer