Slik påvirker Trump-seieren din lommebok

Får følger for norsk økonomi - og for dine sparepenger, shopping og ferier. 

PÅ PENGA: Falske sedler med bilde av Donald Trump. Aksjemarkedene stiller seg avventende til den nye presidenten: Etter å ha falt etter åpning, stabiliserte børsene seg. Foto: Justin Merriman/Getty Images/AFP
PÅ PENGA: Falske sedler med bilde av Donald Trump. Aksjemarkedene stiller seg avventende til den nye presidenten: Etter å ha falt etter åpning, stabiliserte børsene seg. Foto: Justin Merriman/Getty Images/AFPVis mer
Meninger
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan Vis mer

Mange våknet i dag opp til et valgresultat de ikke hadde ventet seg. At Donald Trump skulle seire over Hillary Clinton for mange vanskelig å se for seg. Men valgseieren til Trump er et faktum. Han er USAs neste president.

Dette påvirker lommeboken din og min. Men effekten er ikke så negativ som først ventet.

Sparepengene dine blir mindre verdt

Det var ventet at en Trump-seier ville utløse store børsfall, og rett etter at Trumps valgseier var et faktum, falt også aksjemarkedet. Børsen har siden tatt seg opp igjen, men det er fortsatt usikkerhet knyttet til hvordan utviklingen vil bli fremover. Skulle aksjemarkedet falle vil de sparepengene du har investert her tape seg i verdi. Det er da lett å bli fristet til å realisere spareverdiene sine. Men som alltid i en slik situasjon er det ofte å anbefale, for den vanlige kvinnen og mannen i gata å opprettholde sin opprinnelige spareplan. Mange småsparere har lidd unødvendig store tap fordi de har solgt seg ut på et ugunstig tidspunkt, fremfor å opprettholde spareplanen sin. Hold derfor holdet kaldt om børsene faller de neste dagene.

USA-reisen og nettshopping blir billigere

Trumps valgseier førte til at dollaren svekket seg mot kronen. Det betyr at USA-reisen blir billigere. Du får mer igjen for den norske kronen i Amerika, og dette kan anses som gode nyheter for dem som skal reise over dammen i nærmeste fremtid. Handel med amerikanske nettbutikker er også blitt billigere. Den gode nyheten er at det forventes av mange eksperter at kronen skal fortsette å styrke seg mot dollaren, også i tiden fremover.

Utviklingen i norsk økonomi kan bremse

Mange har sikkert fått med seg at Trump har fokusert mye på at han ønsker å heve handelsbarrierene om han vinner. Han ønsker med andre ord å gjøre det dyrere å importere varer fra andre land til USA. Gjør han dette, og Kongressen går med på det, kan det hende at andre land svarer med å øke sine handelsbarrierer. Det er dårlig nytt for Norge. Norge er som kjent et lite land, og vi er avhengig av den globale handelen for å vokse. Det vil imidlertid ta tid før vi eventuelt vil merke effekten av dette. Sjansen for at det vil skje er også lav, da Kongressen neppe vil godta slike radikale endringer i handelsbarrierene.

Hva med oljeprisen?

Oljeprisen falt gjennom valgnatten, og det kom dystre spådommer om kraftig oljeprisfall da det ble kjent at Donald Trump blir USAs neste president. Lav oljepris er som kjent dårlig nytt for nordmenn og kan påvirke både arbeidsledigheten, velstandsveksten og ikke minst den generelle veksten i norsk økonomi. Men siden i morges har oljeprisen steget, og dermed (så langt) gjort spådommene om at Trump-seieren ville utløse oljeprisfall til skamme. Det ventes til og med at oljeprisen vil stige som følge av Trump-seieren. Noe som er gode nyheter for Norsk økonomi.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.