Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Petter Uteligger

Slik preget fengselet «Petter Uteligger»

«Petter Uteligger» gikk frivillig i fengsel i 30 dager.

BAK MURENE: Petter Nyquist i høyrisikofengslet i Halden. Der var han i en måned og ble behandlet som de andre innsatte. Foto: TV 2
BAK MURENE: Petter Nyquist i høyrisikofengslet i Halden. Der var han i en måned og ble behandlet som de andre innsatte. Foto: TV 2 Vis mer

Etter hans 52 døgn på gata i Oslo jula 2014, ble hele Norge året etter kjent med Petter «Uteligger» Nyquist.

I sitt nye program sperres profilen inne Halden fengsel. Oppholdet gikk hardt inn på ham.

Gikk utover psyken

Allerede etter kort tid merket han at frihetsberøvelsen ga ham hukommelsesproblemer, søvnvansker og andre soningssymptomer.

Petter Nyquist tar oss med bak murene i Halden fengsel i dokumentarserien «Petter i fengsel», der han på nært hold undersøker hvordan straff og frihetsberøvelse virker på mennesker.

«Soner » frivillig

- For fem år siden bodde jeg på gata i 52 dager, og siden den gang er jeg blitt kjent med mange mennesker som befinner seg i utfordrende livssituasjoner, sier Petter Uteligger i en pressemelding fra TV 2.

Møtet med mennesker nederst på samfunnets rangstige forandret ham.

- Flere av dem har vært inn og ut av fengsel, og historiene deres har gjort meg nysgjerrig på hvordan det faktisk er på innsida av murene. Den beste måten for meg å prøve å forstå dette på var å dra inn i fengsel selv og føle det på kroppen, så langt det er mulig for min del, sier Petter.

Behandlet som fange

I dokumentarserien «Petter i fengsel» får TV-seerne følge Nyquist gjennom 30 intense dager. I over to år har «Petter Uteligger» jobbet med fengsels-prosjektet, som får premiere på TV 2 onsdag 4. mars.

I dokumentarserien lever Petter på samme vilkår som de innsatte.

Halden fengsel er regnet som ett av landets mest moderne, og har fått oppmerksomhet også utenfor landets grenser. Side om side med drapsmenn, ranere og notorisk kriminelle får han et unikt og personlig innblikk i hverdagslivet bak murene i det som er blitt omtalt som verdens mest humane fengsel.

Hele Norges coronakart