Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Mamma Mia! Here We Go Again»

Slik promoteres nye «Mamma Mia». Men én av stjernene er så vidt med i filmen

- Jeg tror de har vært redde for at konseptet ikke er bra nok.

SENTRAL: Skuespiller Meryl Streep er sentral i promoteringa av «Mamma Mia! Here We Go Again», som på denne plakaten, men er kun å se i to scener helt mot slutten av filmen. Foto: Universal Pictures
SENTRAL: Skuespiller Meryl Streep er sentral i promoteringa av «Mamma Mia! Here We Go Again», som på denne plakaten, men er kun å se i to scener helt mot slutten av filmen. Foto: Universal Pictures Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OBS! Denne saken inneholder spoilere om «Mamma Mia! Here We Go Again». Hvis du ikke vil vite handlingen når du trer inn i kinomørket, bør du klikke deg ut nå - for eksempel til dette intervjuet med «Mamma Mia»-skuespiller Amanda Seyfried.

STOCKHOLM (Dagbladet): I disse dager tapetseres byer over hele Norge med plakater for storfilmen «Mamma Mia! Here We Go Again», som har premiere fredag.

Filmen skal følge opp kassasuksessen «Mamma Mia!» fra 2008, der Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth og Meryl Streep sto på rollelista.

Ti år seinere er de samme skuespillerne med igjen, men noen i mindre grad enn andre:

Streeps karakter er nemlig død, og den amerikanske skuespilleren figurerer kun i to scener helt til slutt i filmen.

Likevel poserer Streep smilende midt på plakaten for filmen, ikledd selebukse - signaturplagget til karakteren hennes Donna Sheridan.

OPPFØLGER: Ti år etter at «Mamma Mia!» ble en kinosuksess, kommer oppfølgeren. «Mamma Mia! Here We Go Again» har premiere 20. juli. Video: Universal Pictures Vis mer

- Litt gal

«Mamma Mia»-mamma Judy Craymer har produsert begge filmene, og skapte også scenemusikalen i sin tid.

Da Dagbladet møter Craymer i Stockholm, forteller hun at det var Streeps egen beslutning å gjøre en mindre rolle i den nye filmen.

- Meryl syntes at jeg var litt gal som ville gjøre «Mamma Mia 2». Ingen av ideene eller konseptene om en ny film interesserte henne så veldig. Inntil dette manuset dukket opp. Men hun gjorde det klart at hun aldri i verden kom til å synge ni låter, slik hun gjorde forrige gang.

MÅTTE OVERTALES: Filmprodusent Judy Craymer (til venstre) måtte overtale stjerneskuespiller Meryl Streep til å si ja til ny «Mamma Mia»-film. Her er de to på filmpremieren i London denne uka. Foto: Universal Pictures
MÅTTE OVERTALES: Filmprodusent Judy Craymer (til venstre) måtte overtale stjerneskuespiller Meryl Streep til å si ja til ny «Mamma Mia»-film. Her er de to på filmpremieren i London denne uka. Foto: Universal Pictures Vis mer

Det gjorde at Craymer og co måtte gå i tenkeboksen.

- Vi måtte gruble skikkelig nøye over hvordan vi skulle lage en film uten å være avhengig av henne. Hun er jo dronninga, etter vår mening.

Streep endte med å si ja til å ikle seg Donna Sheridans selebukser på ny.

- Velsignelsen var at hun ble med dersom resten av skuespillerne ble med - og omvendt. Så alle sa ja! sier produsenten og ler.

- Lov å «misbruke»

Filmekspert Brita Møystad Engseth tror ikke at kinopublikummerne kommer til å bli skuffet over at Streep har en minimal rolle i den nye filmen - til tross for at hun figurerer midt på filmplakaten.

- Når folk går og ser denne filmen, er det ikke for å se Meryl, men for å høre alle sangene om igjen, sier Engseth.

Hun mener ikke at det er villedende markedsføring fra Universal Pictures.

- De aller største stjernene har man lov til å «misbruke», man kan få lov til å pushe dem på plakaten. Jeg tror ikke at noen kommer til å føle seg snytt.

Samtidig tror Engseth at Streep-profileringa er et uttrykk for at filmprodusentene er usikre på hva som fenger publikum.

- Jeg tror de har vært redde for at konseptet ikke er bra nok, at Abba i seg selv ikke er nok, at folk så den forrige filmen på grunn av Meryl. Da har de ikke gjort research, sier filmeksperten.

- Alle har en favorittlåt av Abba. De som ikke fikk sin favorittlåt med i forrige film, får det nå.

UNGE DONNA: Lily James spiller unge Donna Sheridan i «Mamma Mia! Here We Go Again». Den originale Donna, Meryl Streep, gjør noen få scener helt til slutt i filmen. Foto: Universal Pictures
UNGE DONNA: Lily James spiller unge Donna Sheridan i «Mamma Mia! Here We Go Again». Den originale Donna, Meryl Streep, gjør noen få scener helt til slutt i filmen. Foto: Universal Pictures Vis mer

Salgsplakat

Dagbladets anmelder Inger Bentzrud trillet en toer for «Mamma Mia! Here We Go Again».

I likhet med Engseth tror Bentzrud at publikummerne er mer opptatte av Abba og musikken enn Meryl Streep.

Samtidig har hun full forståelse for at Universal Pictures har valgt å plassere Streep midt på plakaten.

- Hun er den største stjerna i filmen, selv om Amanda Seyfried har en viktigere rolle. Meryl Streep er mer med som en salgsplakat, enn som en virkelig bidragsyter til selve filmen. Hun er et kvalitetsstempel.

Bentzrud tror ikke kinogjengerne vil bli overrasket over å se lite til Streep i «Mamma Mia»-oppfølgeren.

- Dette er en såkalt «prequel», som viser forhistorien til Streeps karakter. Det har vært skrevet så mye om filmen, så jeg tror ikke folk forventer å se henne. Og hun er jo med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!