Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik pynter du til jul med geriljabroderier

Aggressiv pynt i stua fenger tusenvis.

(Dagbladet): Har du noen gang hørt om geriljabroderi?

Broderingsformen har fenget tusenvis av brukere på Facebook, og går ut på å være selve motstykket til det søte og feminine broderiet som kanskje henger på veggen hos bestemora di.

Facebook-gruppa «For et mer aggressivt korsstingsbroderi» har over fem tusen medlemmer, og vokser stadig. Her deler voksne mennesker selv de mest barnslige broderiene, og det er tydelig at det fenger.

- Mye trøkk Nå begynner brukerne å legge ut juleinspirerte broderier, men det av den mer aggressive sorten. Kunne du tenkt deg å henge opp «Faen i helvete jævla fittetryne» i de julete fargene grønt og rødt over peishylla?

Høsten 2008 oppretta Mona Pedersen Facebook-gruppa, der hun oppfordra andre til å ta del i motstandsbevegelsen mot det hun omtaler som «cupcake-tendensene».

- Vi ville bruke broderiet som uttrykksform, fordi det er så forbundet med det nusselige og vakre. Flere begynte å kaste seg på, og det resulterte i en utstilling som jeg og Astrid Loraas lagde sammen, forklarer Pedersen til Dagbladet.

Dette ble det siden bok av, som kom høsten 2011. Gruppa har nå over fem tusen medlemmer, og Pedersen anslår at rundt 50 melder seg inn hver dag.

- Jula er en kjærkommen høytid å ta tak i for dem som driver med geriljabrodering. Det har vært mye trøkk der nå. Selv har jeg brodert en med teksten «Du kan sverte tak og vegger i ditt eget musehull» (etter Alf Prøysens' «Musevisa», jour anm). Den tar jeg fram rundt juletider, forklarer hun.

Gaveidé Pedersen forteller at mange av broderiene som blir lagt ut er kreative, og sier det kan være gode gaveideer til den som har alt.

- Jeg har selv gitt mye sånt i gave selv. Ofte er det som skrives personlig og internt, så det gleder nok de aller fleste å få noe sånt, forklarer hun.

En av dem som har fått et aggressivt broderi i gave, er Trond Reitan.

På gruppa deler han et fotografi av et broderi med teksten «Her var det faan meg hjemmekoselig». Rundt er det brodert små hjerter.

Bildet kan du se i karusellen øverst i artikkelen, sammen med andre broderier som er henta fra gruppa. 

STRESS: Gunnhild Bergs verk. Foto: Privat
JULEKOS: Denne har Synne Dillian Børresen laget. Foto: Privat
FORVENTNINGER: Kristin Toft står bak dette ordspillet. Foto: Privat
HYGGE: Trond Reitans søster, Trine, ga denne til han i gave. Det er hun som har brodert. Foto: Privat
VISDOMSORD: Kristin Tofts verk. Foto: Privat
DRØY: Kristin Toft glimer til igjen. Foto: Privat
BROKKOLI: Kristin Toft setter ideen om brodering på prøve. Foto: Privat
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media