DEBATT

Radikalisering:

Slik radikaliseres norske menn

Sommeren 2017 ble Nils Rune Langeland, Halvor Fosli, Jon Hustad, Kjetil Rolness og Helge Lurås avslørt på sosiale medier.

EKKOKAMRE: Slik som på Kjetil Rolness' Facebook-profil skaper en ny form for radikalisering, skriver Dag Herbjørnsrud. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix
EKKOKAMRE: Slik som på Kjetil Rolness' Facebook-profil skaper en ny form for radikalisering, skriver Dag Herbjørnsrud. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De nye ekkokamrene skaper mentale parallellsamfunn, som truer kvinners ytringsfrihet. Utviklingen i Norge likner oppbygningen til valget i USA.

I september 2016 advarte forfatter og samfunnsdebattant Amal Aden mot økende radikalisering i den norske majoritetsbefolkningen. Hun skrev om hvordan en lærer løpet av kort tid ble overbevist om at Norge nærmest skulle gå under av innvandring. Virkelighetsoppfatningen fikk læreren fra kommentarfeltene han leste på Facebook. Aden konkluderte slik:

«Vi må være på vakt når noen snakker om islam og muslimer hele tiden og er redd muslimer vil overta Norge. Eller når noen kun sitter foran PCen og er sinte og sprer hat og fordommer. Dette er også en gruppe det burde vært seminarer for og om. Dette er også en gruppe som er 'offer' for radikalisering.»

De siste årene har den politiske debatten og mediedekningen mest vært rettet mot Profetens Ummah, Syria-farere og ulike gjenger blant de to-tre prosent av den norske befolkningen som regnes som muslimer. Enn så lenge har ikke disse gruppene begått noe terrorangrep eller hatangrep i Norge, men til gjengjeld har den voldelige, nynazistiske «Nordiske motstandsbevegelsen» vokst seg sterkere. Olsokdagen 29. juli gjennomførte bevegelsen, som hevder å representere det norske og nordiske folk, en for dem svært vellykket aksjon i Kristiansand. De fikk stå og dele ut sine flygeblader med oppfordringen «Knus Homolobbyen», mens deres grønn-svarte flagg preget byens hovedgate.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer