Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Slik redder du sparepengene dine

I disse lavrentetider har mange fått med seg at sparepengene taper seg i verdi om de står på en vanlig bankkonto.

FORVITRER: Lave renter gjør at sparepengene taper seg i verdi om de står på vanlig bankkonto. Mange må derfor ut på et sparemarked de er lite kjent med. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORVITRER: Lave renter gjør at sparepengene taper seg i verdi om de står på vanlig bankkonto. Mange må derfor ut på et sparemarked de er lite kjent med. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan Vis mer

«Hvordan bør jeg spare, og hvor stor risiko bør jeg ta med pengene mine».

Dette er spørsmål jeg ofte får.

I disse lavrentetider har mange fått med seg at sparepengene taper seg i verdi om de står på en vanlig bankkonto. Men dårlig kunnskap om sparealternativene, og en uvillighet til å ta på seg risiko, gjør at det allikevel er mange som lar sparemidlene sine hvile trygt på en vanlig sparekonto. Da kan du gå glipp av verdifull avkastning. Å vurdere andre måter å spare på er derfor lurt.

Når du skal legge din sparestrategi er det viktig å definere hvor lang sparehorisont du har. Når du vil få behov for sparepengene dine vil nemlig i stor grad definere hvor det er mest hensiktsmessig å plassere pengene dine.

Har du en kortsiktig sparehorisont bør du ikke utsette pengene dine for særlig risiko. Sparing til en ferie eller en ny sofa er eksempler på denne typen sparing. Disse midlene kan du for eksempel plassere på en høyrentekonto eller i lignende risikofrie spareprodukter. På denne måten unngår du å måtte hente ut pengene dine på et ugunstig tidspunkt og dermed lide tap.

Har du en middels sparehorisont kan du vurdere å utsette pengene dine for litt risiko. Sparing til egenkapital til båt eller til barnas konfirmasjon, om dette er litt frem i tid, er eksempler på sparemidler du ikke vil ha behov for rent umiddelbart. Obligasjons- eller kombinasjonsfond, med lav risiko, er eksempler på spareformer som kan vurderes i denne sammenheng.

Har du en langsiktig sparehorisont kan du utsette pengene dine for større risiko. Pensjonssparing og sparing til barn er eksempler på sparing som er av langsiktig karakter. Aksje- og kombinasjonsfond med høyere risiko er sparealternativer du kan vurdere når du har lengre sparehorisont.

Din risikovilje har også mye å si for hvilke sparealternativer som er de mest ideelle for deg. Mens noen tåler høy risiko, mister andre nattesøvnen når de ser at sparepengene svinger i takt med aksjemarkedet. Det er derfor viktig å vurdere din egen risikovilje. Du skal sove godt om natten, uansett hvor du har plassert pengene dine. Gjør du ikke det bør du revurdere sparestrategien din.

For å redusere risikoen på sparingen din er det flere grep du kan ta:

  • Spar regelmessig. Sparer du et mindre beløp hver måned, fremfor å gå inn med et større beløp med en gang, får du med deg både oppturene og nedturene i finansmarkedet. Dette gjør investeringen din mindre sårbar.
  • Spre sparingen. Da får du flere spareben å stå på. Du kan for eksempel spare langsiktig i et aksjefond, spare opp en buffer på en vanlig bankkonto og spare ved og nedbetal boliglånet ditt.
  • Rebalanser jevnlig for å sikre at porteføljen din holder seg stabil.
  • Realiser sparemidlene dine gradvis for å unngå å måtte realisere alle sparepengene dine på et ugunstig tidspunkt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media