Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: miljøvern

Slik redder vi ikke regnskogen

Norges regnskogprosjekt fører til mer hogst og større klimautslipp. I tillegg til å forsyne den korrupte eliten i DR Kongo.

HOGST: Bevaring og ulovlig hogst fortsetter side om side.
HOGST: Bevaring og ulovlig hogst fortsetter side om side. Vis mer
Meninger

Den fantastiske og gigantiske regnskogen i Kongobassenget er den nest største på kloden, og blir kalt «verdens andre lunge». I dette området lagres åtte prosent av alt karbonet som er lagret i verdens skoger. Hvert år sørger avskoging for like store CO2-utslipp som fra alle verdens biler tilsammen, og derfor er bevaring av regnskog helt avgjørende for å stanse klimaendringene.

Norge har vært en aktiv pådriver i dette arbeidet. Vi har blant annet ledet an i et omdiskutert og komplisert prosjekt i regnskogen i Kongobassenget. Som Dagbladet kunne fortelle denne helga, har prosjektet støtt på alvorlige problemer.

Denne enorme regnskogen strekker seg over sju land, men mesteparten - 60 prosent - ligger i den Demokratiske Republikken Kongo (DR Kongo). På grunn av krigføring har regnskogen her vært ganske uberørt, men etter at krigen gradvis tok slutt i 2003 er det stadig flere som villet tjene penger på skogen.

I et forsøk på å kanalisere disse kreftene inn i regulerte former, har Norge stått i spissen for to prosjekter som vi har bevilget 3 milliarder kroner - CAFI og Skogkarbonfondet. Prinsippet er å legge til rette for kontrollert og skånsom kommersiell hogst for å hindre ulovlig hogst. Midlene forvaltes av FN og Verdensbanken. Problemet er at det til sjuende og sist hviler et ansvar på kongolesiske myndigheter for at prosjektet gjennomføres i tråd med planene. Landet er gjennomsyret av korrupsjon, og nå viser det seg at det i høyeste grad også går ut over regnskogprosjektene.

To miljøvernministre på rad er nå tatt for å ha solgt ulovlige hogstlisenser i skogen. Den siste av dem, Robert Bopolo Mbongeza, satt i august i fjor smildende sammen med vår klimaminister Vidar Helgesen og lovet bot og bedring. I stedet har bukken spist ivrig av havresekken. Dette skjer i et land der president Joseph Kabila gjentatte ganger har utsatt valget, på tross av at han har sittet lengre enn hva grunnloven tillater. Sist skyldte Kabila på at regjeringen ikke har råd til å gjennomføre et demokratisk valg.

Skogprosjektet i DR Kongo er kritisert fordi den kommersielle hogsten legger til rette for mer ulovlig hogst. Veiene inn åpner områder som hittil var utilgjengelige. Når det i tillegg viser seg at systemet ikke lar seg styre på grunn av korrupsjon, må pengeutbetalingene stanses. Norge overførte seinest i desember 300 millioner kroner til CAFI.

Midlene fører nå sannsynligvis til mer hogst, og økte klimautslipp. I tillegg til at det forsyner en korrupt elite i et vanstyrt land. Det virker trygt å fastslå at det ikke er slik vi redder verdens klima.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling