LEDER

Hovedleder: miljøvern

Slik redder vi ikke regnskogen

Norges regnskogprosjekt fører til mer hogst og større klimautslipp. I tillegg til å forsyne den korrupte eliten i DR Kongo.

HOGST: Bevaring og ulovlig hogst fortsetter side om side.
HOGST: Bevaring og ulovlig hogst fortsetter side om side. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Den fantastiske og gigantiske regnskogen i Kongobassenget er den nest største på kloden, og blir kalt «verdens andre lunge». I dette området lagres åtte prosent av alt karbonet som er lagret i verdens skoger. Hvert år sørger avskoging for like store CO2-utslipp som fra alle verdens biler tilsammen, og derfor er bevaring av regnskog helt avgjørende for å stanse klimaendringene.

Norge har vært en aktiv pådriver i dette arbeidet. Vi har blant annet ledet an i et omdiskutert og komplisert prosjekt i regnskogen i Kongobassenget. Som Dagbladet kunne fortelle denne helga, har prosjektet støtt på alvorlige problemer.

Denne enorme regnskogen strekker seg over sju land, men mesteparten - 60 prosent - ligger i den Demokratiske Republikken Kongo (DR Kongo). På grunn av krigføring har regnskogen her vært ganske uberørt, men etter at krigen gradvis tok slutt i 2003 er det stadig flere som villet tjene penger på skogen.

I et forsøk på å kanalisere disse kreftene inn i regulerte former, har Norge stått i spissen for to prosjekter som vi har bevilget 3 milliarder kroner - CAFI og Skogkarbonfondet. Prinsippet er å legge til rette for kontrollert og skånsom kommersiell hogst for å hindre ulovlig hogst. Midlene forvaltes av FN og Verdensbanken. Problemet er at det til sjuende og sist hviler et ansvar på kongolesiske myndigheter for at prosjektet gjennomføres i tråd med planene. Landet er gjennomsyret av korrupsjon, og nå viser det seg at det i høyeste grad også går ut over regnskogprosjektene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer