VENDEPUNKTET: Slaget ved Badr i år 624 er det viktigste i islamsk historie.
VENDEPUNKTET: Slaget ved Badr i år 624 er det viktigste i islamsk historie.Vis mer

Slik rettferdiggjør IS terror under ramadan

Den islamske stat (IS) bruker et nesten 1400 år gammelt slag som påskudd. 

Kommentar

TERRORANGREP i Bangladesh, Irak, Jordan, Jemen, Saudi-Arabia og Tyrkia; de ekstreme islamistene i IS står bak de fleste, muligens alle. Terroren skjedde i den hellige muslimske fastemåneden ramadan som for de fleste muslimer betyr en tid for bønn, ettertanke, gavmildhet, toleranse, selvkontroll, ydmykhet, barmhjertighet, respekt for liv – og ikke minst fred. Men denne måten å feire ramadan på er ikke noe for IS, al-Qaida og andre ytterliggående voldelige islamistgrupper.

-Ramadan vil med Guds vilje bli en måned med smerte for de vantro over hele verden, sa IS-talsmann Abu Mohammed al-Adnani i slutten av mai rett før ramadan ble innledet. IS gjorde alvor av truslene og tok livet av mer enn 300 mennesker. De fleste ble drept under terroraksjonen i Bagdad 2. juli. Majoriteten var sjiamuslimer som per definisjon er vantro for de sunnimuslimske IS-kadrene. At sunnimuslimer også blir drept i IS-aksjoner synes mindre viktig: Alt helliger middelet.

FOR DET store flertall av muslimer er ramadan en fredens måned, selv om dette ikke står nevnt eksplisitt i Koranen. For IS er det viktigste argumentet for terror under ramadan det som hendte under slaget ved Badr, 24 mil sørvest for den hellige, saudiarabiske byen Medina. Dette slaget, det største og viktigste i islamsk historie, fant sted 17. ramadan år 2 etter den islamske kalenderen, 13. mars år 624 e.Kr. Her slo profeten Mohammed og hans styrker, angivelig litt over 300 mann, hæren til Quraish-stammen som skal ha vært over tre ganger så stor. Mohammed var selv født inn i denne stammen, men det store flertallet av stammemedlemmene holdt på den hedenske tro og måtte betale for det. Mohammeds seier ved Badr ble starten på det som skulle bli det muslimske storriket i Midtøsten, Sentralasia, Nord-Afrika og Den iberiske halvøy et hundreår seinere.

FOR MUSLIMER flest er også slaget ved Badr viktig, men som et religiøst symbol, der det gode seiret over det onde. For IS og dets likesinnede er imidlertid slaget et krigsrop. Mye tyder også på at dette krigsropet, fra IS-talsmann al-Adnani i slutten av mai, var det som inspirerte den ensomme ulven Omar Mateen til å drepe 49 homofile og lesbiske på nattklubben Pulse i Orlando i USA.

Det hører med til historien at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi erklærte opprettelsen av det islamske kalifatet under ramadan for to år siden. Al-Baghdadi blir kalt kalif Ibrahim, et navn som henspeiler på arabernes og jødenes stamfar, Abraham – uten at IS selvfølgelig aksepterer at den sistnevnte folkegruppa har noe med patriarken i Hebron å gjøre.

SÅ ER SPØRSMÅLET hva Den islamske stat og dens medlemmer og tilhengere mener de oppnår ved sine terroraksjoner under ramadan. I islam er det en klar oppfatning om at edle handlinger vil gi den troende mye større belønning under fastemåneden enn ellers i året. IS anser terror som en edel handling, og derfor tror tydeligvis de islamske ekstremistene at deres drapsorgier vil føre til ekstra påskjønnelser i det hinsidige. Det er vel like sikkert som at 72 jomfruer venter på en selvmordsbomber når han kommer til paradiset.