DEBATT

Slik rydder du opp i økonomien etter ferien

Ti grep som redder privatøkonomien.

TOMT: - Har du en litt frynset økonomi etter ferien er det lurt å ta grep tidlig, slik at du får ryddet opp før du graver deg enda lengre ned i problemene, skriver artikkelforfatteren. Foto: Frank May / NTB scanpix
TOMT: - Har du en litt frynset økonomi etter ferien er det lurt å ta grep tidlig, slik at du får ryddet opp før du graver deg enda lengre ned i problemene, skriver artikkelforfatteren. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Pengene sitter gjerne litt løsere i ferien. Vi lever kanskje mer i nuet, og tenker ikke så mye på morgendagen. Da er det fort gjort å bruke over evne, og dermed komme hjem til en økonomisk blåmandag. Samtidig er det slik at vi nordmenn prioriterer sommerferien høyt, og vi åpner gjerne lommeboken på vidt gap for å få drømmeferien. Det kan gå hardt ut over privatøkonomien.

Har du en litt frynset økonomi etter ferien er det lurt å ta grep tidlig, slik at du får ryddet opp før du graver deg enda lengre ned i problemene. Spesielt dersom du har opparbeidet deg dyr gjeld er det lurt å handle raskt, slik at du kan kvitte deg med så mye som mulig så fort som mulig.

Her er ti tips til hvordan du kan komme deg ut av pengeknipen.

1. Skaff deg oversikt

Det første jeg vil anbefale deg å gjøre er å skaffe deg oversikt over hvor mye gjeld du har. Mens enkelte kun har noen få kreditorer, og dermed raskt makter å skaffe seg oversikt over gjeldssituasjonen sin, har andre mange kreditorer og mindre oversikt over det de skylder og til hvem. Bruk tid på å finne ut hvor mye du skylder, til hvem, samt hvilke regninger som du vet kommer de nærmeste månedene. Denne oversikten er gull verdt.

2. Kontakt kreditor

Kontakt kreditor om du ikke kan betale regningene dine i tide, og be om utsettelse. Mange kvier seg for dette, men kreditorene er vant med å få slike forespørsler. Dessuten er de interessert i å få tilbake det du skylder dem og er derfor ofte lydhøre.

Husk at du alltid bør prioritere nedbetalingen av dyr gjeld, som for eksempel kredittkort og forbrukslån, om du har dette. Sjekk om det er noen regninger du kan utsette og betale, og bruk alle ekstra midler du har til overs til å nedbetale den dyre gjelden din.

3. Gå gjennom økonomien din

For å få mest mulig ut av pengene dine bør du vite hva du bruker penger på. Overraskende få har oversikt over dette. Gå inn i nettbanken din og se hva du har brukt penger på de siste seks til tolv måneder. Organiser forbruket i ulike budsjettposter, så har du et godt bilde av hvor pengene dine går.

4. Barber bort unødvendig forbruk

Med oversikt over hva du bruker penger på er det lettere å barbere bort unødvendig forbruk. Dersom du har dyre kreditter er det lurt å kvitte seg med disse raskt, og dermed kutte forbruket til beinet. Dette er vanskelig for mange, men nødvendig til du har kommet a jour.

5. Si opp unødvendige avtaler

Abonnement, på for eksempel trening, bøker, blader og strømmetjenester, kan fort bli et pengesluk. Vurder om du virkelig trenger alle abonnement du betaler for, og si opp de du ikke trenger.

6. Bytt og reforhandle

Et par ganger i året bør du gå gjennom de økonomiske avtalene dine for å påse at du har den beste boliglånsrente, de riktige forsikringene, den beste strømavtalen og at du har det riktige mobilabonnement for deg. Du kan spare ganske mye på å ta en sånn gjennomgang, og reforhandle deg til bedre avtaler.

7. Selg unna

Du kan få inn en del penger på å selge unna ting du ikke trenger. Ta en runde på loft og i kjeller og legg det du ikke trenger ut for salg. Pengene du får inn kan du bruke til å nedbetale dine dyre kreditter.

8. Be om avdragsfrihet

Har du det tøft økonomisk kan du be om en periode med avdragsfrihet om du har boliglån. Unngå imidlertid at dette blir en permanent løsning.

9. Innfør gode rutiner

Du kan spare flere tusen kroner hver måned på å planlegge matinnkjøpene og storhandle én gang i uken. Mange er kanskje lei av å høre dette rådet, men besparelse er ofte så stor at rådet ikke kan gjentas for ofte.

10. Skaff deg en ekstrajobb

Mange får så store økonomiske problemer at de ser det nødvendig å ta seg en ekstrajobb. For mange kan dette være vanskelig, men lek litt med ideen og utforsk dine muligheter Alle monner drar, og du vil neppe angre på at du strekker deg litt lengre i en tøff periode. Husk også at du kan tjene inntil 6.000 kroner per arbeidsgiver, på såkalte skattefrie småjobber.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer