OPERAEN 30. MAI I FJOR: Raymond Michalsen tok dette bildet 30. mai ifjor. Bildet viser at fasadeplatene på operaen allerede da var borte. Foto: Raymond Michalsen
OPERAEN 30. MAI I FJOR: Raymond Michalsen tok dette bildet 30. mai ifjor. Bildet viser at fasadeplatene på operaen allerede da var borte. Foto: Raymond MichalsenVis mer

Slik så operaen ut for ti måneder siden

Dette bildet viser at skadene på operaen ikke er av ny dato. Nå kan omfattende sikring av all fasadegranitten bli nødvendig.

||| (Dagbladet) Ledelsen i Den norske opera & ballett visste ikke at over 20 av granittsteinene på Bjørvika-operaen er ødelagt.

Nå viser et leserbilde fra 30. mai i fjor, at fasadeplatene av granitt var falt av allerede på dette tidspunktet. Dermed er det slått fast at skadene ikke har skjedd i vinter

Prosjektleder for operaen i Statsbygg, Roar Bjordal, medgir at han har kjent til skadene en god stund.

- Sannsynligvis er det enten is eller tømmerstokker som har skubbet til steinene slik at de har brukket og falt av, sier Bjordal til Dagbladet.

Ønsker rask reparasjonTil NRK sier økonomi- og administrasjonsdirektør Bernt Bauge ved Operaen at han synes skadene skjemmer bygget. Han ønsker nå at fasaden blir reparert før våren kommer og turiststrømmen tiltar.

Milliardbygget ble høytidelig åpnet i april 2008. Statsbygg ser det som alvorlig at så mange steiner har falt av allerede.

- Vi vil nå sette i gang prosessen med å reparere bygget. Arbeidet vil bli lagt ut på anbud. Det er for tidlig å se hva dette vil koste, men det vil så vidt jeg forstår gå av operaens driftsbudsjett, opplyste kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh til Dagbladet i går.

- Dårlig teknisk løsning Men ifølge prosjektleder Roar Bjordal vurderes det også større inngrep, fordi det er sannsynlig at flere steiner kan bli skadet og falle av.

Fasadesteinene er festet til bygningen med bolter, og Bjordal medgir at denne løsningen er for dårlig.

- Sett i etterkant var ikke dette noen god teknisk løsning, sier Bjordal.   

Han sier Statsbygg har diskutert ulike måter å sikre fasadesteinene på. En løsning er å støpe med betong bak steinene, slik at de ikke lenger henger kun i boltene.    

Roar Bjordal kan ikke si hvor mye dette arbeidet vil koste.

NÅ: Slik ser granittfasaden mot sjøen ut i dag. Foto: Lars Eivind Bones
NÅ: Slik ser granittfasaden mot sjøen ut i dag. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer