STORFILM: Benedict Cumberbatch lekser opp for Zachary Quinto (til venstre) og Chris Pine i J.J. Abrams  «Star Trek Into Darkness», som får norgespremiere 10. mai. Foto: AP
STORFILM: Benedict Cumberbatch lekser opp for Zachary Quinto (til venstre) og Chris Pine i J.J. Abrams «Star Trek Into Darkness», som får norgespremiere 10. mai. Foto: APVis mer

Slik seksdoblet «Star Trek» inntjeningen på grunn av jentepublikum

Nå håper de på enda flere.

Vidunder-regissøren Jeffrey Jacob Abrams løftet «Star Trek» til nye høyder med sin film ved samme navn i 2009. På verdensbasis har den spilt inn 386 millioner dollar, ifølge Box Office Mojo - en nær seksdobling målt mot forgjengeren «Star Trek: Nemesis» fra 2002.

Nå er Abrams klar med «Star Trek Into Darkness», en frittstående oppfølger som angivelig blir både «større og bedre».

- Vi startet på scratch forrige gang, og brukte mesteparten av ressursene på design, forteller produsent Bryan Burk til NTB etter en eksklusiv smakebitvisning i London.

- Denne gangen har vi brukt ressursene på handlingen, actionpakken og effektene - på virkelig å åpne opp dette universet.

Mindre giftig Tradisjonelt har sci-fi-eventyret med røtter tilbake til 1966 vært selve skoleeksemplet på amerikansk «fanboy»-kultur. Men med kjekkasene Chris Pine og Zachary Quinto i front har det skarpere drag på damene enn i William Shatners tid.

- Abrams tok en merkevare som var ren gift for kvinner, og omskapte den til en datefilm-franchise, sier Charles Gant, filmredaktør i Heat.

Sist arrangerte magasinet hans, som er rettet mot jenter, gratis forhåndsleservisninger på 20 engelske kinoer.

- Det var første gang vi turte å gå nær «Star Trek» - og det fungerte. Tilbakemeldingene var helt supre. Selv om casting er en nøkkel, var filmen også mer «menneskelig» enn før. Det var slutt på de merksnodige utenomjordiske vesenene.

Framtidsrettet Ikke dermed sagt at fangutta har falt av. Den norske Comic-Con-veteranen John-Robin Tveitan gleder seg som en unge til «Into Darkness»-premieren 10. mai.

- Fascinasjonen ligger i de gode historiene, at de setter søkelys på menneskeheten og at vi har en framtid. I «Star Trek» er krig, sult, overbefolkning og alt det der blitt løst, forklarer han for uinnvidde.

Gant synes de 28 ferdige minuttene som ble vist for presse og distributører i London, lover bra, skjønt det ser ganske så konfliktfylt ut i dem. Blant annet bryter Kirk (Pine) det meste av husregler om bord i romskipet «USS Enterprise» for å redde kompisen Spock (Quinto) når det bokstavelig talt brenner under føttene hans.

- Først og fremst er det kløktig storytelling, der scenene pisker deg inn i fortellingen. Jeg tror alle tenkte det samme, at dette føltes ikke som en snau halvtime. Hvis filmen blir over to timer lang, kommer det ikke til å oppleves som det, sier Gant, som mener «Star Trek» har store vekstmuligheter i «nye» markeder som Russland, Kina og Midtøsten.

Høye kinnbein Ferskt av året er at briten Benedict Cumberbatch, kjent fra TV-serien «Sherlock» og Steven Spielbergs «War Horse», er mobilisert som terroristen John Harrison.

- Han er hensynsløs og smart, skryter Burk.

- Han ligger tre skritt foran de andre hele tida. På toppen av det hele er han et menneske av kjøtt og blod.

- Hvor viktig har Chris Pines høye kinnbein vært for suksessen?

- Vel, det er riktig at han har ansiktsstrukturen i orden. Og det skader ikke at Benedict er kommet inn i tillegg. Det er tydelig at det finnes mange smukkaser i framtida!

(NTB)