Slik sendte de Oslo 50 år bakover i tid

Se effektarbeidet på «Halvbroren».

(Dagbladet): Med kveldens premiere på «Halvbroren» er tidenes dyreste norske TV-serie på lufta. For de 67 millionene regissør Per Olav Sørensen har hatt til rådighet, har han blant annet kunnet retusjere Oslo tilbake til både 40-tallet, 60-tallet og 80-tallet.

Det norske effektfirmaet Storm Studios, som også gjenskapte 40-tallets New York i «Kon-Tiki», har gjort etterarbeidet på scenene som til dels er spilt inn mot en såkalt blåskjerm.

På denne skjermen legger man i etterkant på digitalt manipulerte bilder - der en moderne bygning enkelt kan fjernes. I videoen over kan du ser før- og etterbilder fra flere av scenene i den nye TV-serien.

Særlig imponerende er kanskje scenen fra Bislet stadion. For denne sekvensen skaffet effektmakerne seg plantegninger for hvordan den ærverdige, men forlengst rehabiliterte idrettsarenaen så ut for femti år siden, skriver Storm Studios på sin nettside. Deretter ble det bygget en digital modell av den originale stadionen.

«Halvbroren» er basert på Lars Saabye Christensens populære roman fra 2001. Den skaffet i sin tid forfatteren Nordisk Råds litteraturpris.

Under innspillingen har Saabye Christensen holdt seg på en armlengdes avstand, men etter å ha sett en ferdig episode sa han til Dagbladet at han var svært fornøyd.

- Jeg har en tommelfingerregel. Og det er at hvis jeg selv blir beveget av det jeg ser, da har serieskaperne gjort noe riktig. Og jeg ble beveget. Det er litt pinlig å si, men jeg må være ærlig, sier han.