Slik ser den siste Harry Potter-boka ut

Omslagene til «Harry Potter and the deathly hallows» lansert i går.

(Dagbladet.no): Fans over hele verden venter i spenning på den sjuende og siste Harry Potter-boka, «Harry Potter and the deathly hallows», som lanseres 21. juli.

Det vet forlagene å benytte seg av, og har sluppet flere små nyheter med jevne mellomrom den siste tiden. I går offentliggjorde de noe mange har ventet på: Bokomslagene.

Hvis det i det hele tatt er noe som kan gi hint om innholdet i boka, er det disse. Vi snakker i flertall, for det dreier seg om tre forskjellige: Ett for voksne, ett for barn, og ett for amerikanske lesere.

Kjemper mot Voldemort

For å ta det siste først: Det amerikanske omslaget er for første gang uttbrettbart. I full størrelse viser det Harry Potter i kamp mot Voldemort. Sistnevnte er protrettert som en svær, skremmende skikkelse i mørk kutte, med lange, beinete hender og røde øyne.

De står på en gresslette med noe som ligner en akvadukt i bakgrunnen. Harry Potter strekker en hånd mot himmelen, som er oransje. Det er som vanlig illustratøren Mary GrandPre som står bak omslaget.

- Strukturene rundt Harry viser åpenbart ødeleggelse, og i skyggene bak ham, ser vi konturene av andre mennesker. På baksiden av boka ser vi tynne hender som strekker seg mot Harry. Først når boka åpnes, ser vi det mektige bildet av han-hvis-navn-ikke-må-nevnes, med lysende røde øyne som stikker ut fra hetta, sier David Saylor, sjefsdesigner hos det amerikanske forlaget Scholastic, i en uttalelse, melder nyhetsbyrået AP.

En umulig oppgave

DET GODE MOT DET ONDE: Omslaget på den amerikanske utgaven av den siste Harry Potter-boka er utbrettbart, og viser Harry i kamp mot Voldemort. Foto: SCHOLASTIC
DET GODE MOT DET ONDE: Omslaget på den amerikanske utgaven av den siste Harry Potter-boka er utbrettbart, og viser Harry i kamp mot Voldemort. Foto: SCHOLASTIC Vis mer

De britiske omslagene ble offentliggjort av forlaget Bloomsbury. Omslaget til voksenutgaven viser en amulett med bokstaven «S» inngravert. Bildet kan forestille den såkalte «horcruxen», hvor Voldemort oppbevarer en bit av sjelen sin.

Men teksten på baksiden avlsører lite, ifølge BBC: «Harry har fått en mørk, farlig og tilsynelatende umulig oppgave. Han må forlate varmen, tryggheten og vennskapet i Hiet, og uten frykt, følge den ubøyelige veien som er lagt ut for ham.»

Omslaget til barneutgaven er visuelt langt mer innholdsrikt og viser nokså voksne utgaver av Ronny, Harry og Hermine i et slags skattekammer, men med redde ansikter.

325 millioner solgte

Harry Potter-bøkene har solgt i over 325 millioner eksemplarer over hele verden, og nylig skrev Dagbladet.no om den store reklamekampanjen som skal gjøre enda flere amerikanske lesere oppmerksomme på den siste boka. Der får boka et førsteopplag på hele 12 millioner eksemplarer.

Forfatter J.K. Rowling har vært sparsom med opplysningene om boka, men hun har røpet at to sentrale figurer kommer til å dø.

AMERIKANSK UTGAVE: Hvem eller hva strekker Harry Potter seg etter?
VOKSENUTGAVEN: Er dette Horcruxen som inneholder en bit av Voldemorts sjel?
BARNEUTGAVEN: Bildet viser Harry, Ronny og Hermine i litt eldre utgaver.