Slik ser filmskaperne for seg at framtidas Mars-reiser vil foregå

Forklart av selveste Neil deGrasse Tyson fra «Kosmos».

(Dagbladet): I en ny nettvideo laget for å skape interesse for Matt Damon-filmen «The Martian» - «Marsboeren» - har filmskaperne fått vitenskapsguru og programleder for «Kosmos» og «Startalk», Neil deGrasse Tyson, til å forklare bakgrunnen for marsferden filmen handler om.

Omgitt av sine karakteristiske scifi-effekter snakker Tyson som om kalenderen brått har hoppet til 2030-tallet, menneskeheten har satt sine føtter på den røde planeten og planlegger nå en ny tur for å la en besetning på fem astronauter tilbringe en måned på overflaten for å gjennomføre vitenskapelige eksperimenter.

Må evakuere I filmen, som har norske Aksel Hennie i en av rollene og er basert på en bestselgende roman av debutanten Andy Weir, skjer det ved hjelp av et gigantisk romskip døpt «Hermes».

Det er montert i bane rundt jorda og gjenbrukes til Mars-ferder.

Astronautene kommer seg til skipet ved hjelp av romferjer, og bruker et landingsfartøy ikke ulikt Apollo-ferdenes «Eagle» for å nå Mars-overflaten etter å ha brukt flere måneder på å tilbakelegge millioner av kilometer og lagt seg i bane rundt den fremmede kloden.

Det Tyson ikke «vet» i videoen, er naturligvis at akkurat denne ferden skal gå fryktelig galt: Astronautene må nødevakuere Mars midt i en kraftig sandstorm, og filmens hovedperson - spilt av Damon - blir etterlatt til seg selv.

Improviserer Han må dermed, som en MacGyver i rommet, improvisere fram elementære teknikker for å fremskaffe oksygen og dyrke mat i NASAs marshabitat, i månedene det tar for en redningsekspedisjon å komme tilbake.

Med selveste Ridley Scott («Alien», «Blade Runner», «Prometheus») i regissørstolen er «The Martian» en storsatsing fra 20th Century Fox denne høsten. Den er tidligere teaset med en rekke nettvideoer som treffer romnerder og astrodrømmere midt i solar plexus: Glimt fra den psykologiske testingen av astronautene og øyensynlig amatørmessige hjemmevideoer fra hverdagslivet ombord «Hermes».

Filmen blir vist første gang på filmfestivalen i Toronto 11. september og har premiere i Norge den 2. oktober.