Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Oljefondet

Slik sikres Oljefondet mot klimarisiko

Dersom Oljefondet skal sikres mot klimarisiko, må regjeringen la det selge seg ut av oljeaksjer og satse på investeringer direkte i fornybar energi, slik det selv har bedt om.

MÅ INVESTERE: Tilstrekkelig investeringer i fornybar energi er avgjørende for å unngå de dramatiske klimaendringene som vil følge om veksten i landene baseres på fossile energikilder, skriver artikkelforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MÅ INVESTERE: Tilstrekkelig investeringer i fornybar energi er avgjørende for å unngå de dramatiske klimaendringene som vil følge om veksten i landene baseres på fossile energikilder, skriver artikkelforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klimarisikoutvalget slo i sin rapport i desember blant annet fast at Oljefondet «er eksponert ovenfor systematisk klimarisiko». Samtidig har det i høst vært debatt rundt NBIMs forslag om å selge fondets oljeaksjer, og Thøgersen-utvalgets rapport som har vurdert dette.

En ny rapport utarbeidet av Re-Define for ZERO konkluderer med at å selge oljeaksjene vil redusere Oljefondets klimarisiko, men at et enda viktigere grep er å la det investere mer i fornybar energi. Grunnen er at fornybar energi systematisk får positive utslag i stresstester for klimaendringer og politikk for å unngå dem, med en avkastning sterkt negativt korrelert med olje.

De største mulighetene innen fornybar energi, er i kategorien «unotert infrastruktur». Slike investeringer gir langsiktig vekstpotensial, lav korrelasjon til andre investeringsklasser, tilfredsstillende forhold mellom risiko og avkastning, og særlig gevinster for langsiktige investorer uten likviditetsbehov.

NBIM har derfor siden 2006 bedt om muligheten til å få gjøre slike investeringer, slik de fleste statlige investeringsfond allerede gjør. Tidligere i år slo de også fast at å ikke åpne for unotert infrastruktur nettopp begrenser handlingsrommet for tilpasninger til klimarisiko.

Før sommeren ba Stortinget endelig om at Oljefondet må få mandat til slike investeringer, men at dette skal legges under «miljømandatet», som bare utgjør 1 prosent av fondet. Mange sammenliknbare fond har imidlertid allerede fra 5–15 prosent av sine investeringer i unotert infrastruktur. Rapporten vår anbefaler at Oljefondet bør få tillatelse til å investere minst 5 prosent for at det skal utgjøre en meningsfylt forskjell for fondet.

NBIM har gått inn for en svært forsiktig tilnærming, og anbefalt å begynne med denne typen investeringer kun i etablerte markeder. Ekspertgruppen nedsatt av Finansdepartementet for å vurdere infrastrukturinvesteringer anbefalte imidlertid å åpne for slike i vekstøkonomier. Vår rapport viser også til at risikoen i slike land er annerledes, men ikke nødvendigvis mye større, og avkastningen er betydelig bedre.

Det er i disse landene at behovene for mer energi er størst, som følge av både økonomisk vekst og befolkningsvekst. Tilstrekkelig investeringer i fornybar energi er dermed avgjørende for å unngå de dramatiske klimaendringene som vil følge om veksten i landene baseres på fossile energikilder.

Klimarisikoutvalget slo fast at den aller mest alvorlige klimarisikoen for Norge er at verden ikke lykkes med å stanse klimaendringene. I et slikt scenario når heller ikke Oljefondet sine avkastningsmål.

KrF og Venstre har lenge arbeidet for at Oljefondet må få investere i unotert energi, Høyre vedtok det samme på sitt landsmøte og Ap er nå også klare. Med flertall på Stortinget, forventer vi at regjeringsplattformen det nå forhandles om, slår fast at Oljefondet skal få investere 5 prosent av fondet direkte i fornybar energi, og at det åpnes for å investere i vekstøkonomier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!